Asgari ücret için yeni formül: Bir yıl sınırlaması getirilsin

Milyonlarca memur, memur emeklisi Temmuz ayında verilecek zam oranı için nefeslerini tuttu. Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanması ile beraber zam oranı da netleşecek. Asgari ücret için yeni formüllerde masada.

24 Haziran 2022 Cuma 10:45
Asgari ücret için yeni formül: Bir yıl sınırlaması getirilsin

Gamze Türk- Tuğba Bozkurt

Memur, SGK ve Bağ-Kur emeklilerine yılda iki kere olmak üzere zam yapılıyor. İlk zammı Ocak ayında yapılan memur ve emeklilerin ikinci zamları Temmuz ayında yapılacak. Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasına sayılı günler kala enflasyon oran farkı kadar zam alan emekliler Temmuz ayı zam oranını heyecanla bekliyor.

Milyonlarca çalışan da asgari ücrete yapılacak ek zam oranını merak ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş Asgari ücrete yapılacak ek zam için sinyal vermişti.

ÖZEL SEKTÖR ÇALIŞANLARI DA ASGARİ ÜCRETE BAĞLI ZAM ALIYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Tüm ücretlere ilişkin hayat pahalılığını giderecek bir zam beklentisi var ve bunu karşılayacağız" sözlerini hatırlatan Yeminli Mali Müşavir Muhammet Bayram "Bununla alakalı tüm ücretler deyince aslında neyi anlamak gerek onu paylaşalım" dedi ve ekledi Çünkü sayın Numan Kurtulmuş'un yaptığı bir açıklama ve daha önce yaptığı açıklamalar var. 

İş dünyasından maaş zammı mesajı: Biz hazırızİş dünyasından maaş zammı mesajı: Biz hazırız

Ücretler derken memur, memur emeklisi, SSK, Bağ-Kur emeklisi, işçi emeklileri, yaşlılık aylığı, emeklilik aylığı, şehit malul emeklilik aylığı alanlar da var ve ayrıca asgari ücretliler ve özel sektördeki diğer çalışanlar var. Özel sektörde diğer çalışan derken asgari ücret haricinde daha yüksek maaş alanlar da aslında asgari ücrete bağlı olarak bir zam alıyor. Öncelikle ondan başlayalım." dedi.

Numan Kurtulmuş oran verdi: Memurlara yüzde 40 zam olabilirNuman Kurtulmuş oran verdi: Memurlara yüzde 40 zam olabilir

YÜZDE 40 ZAM YOLDA

1 Ocak itibariyle memur, memur emeklisi, SSK, Bağ-Kur emeklisi yüzde 5 artı enflasyon farkı alacaktı ancak enflasyonla alakalı bir hayat pahalılığı olduğu için devletimizin 2 buçukluk bir ek zam yaptığını söyleyen Yeminli Mali Müşavir Muhammet Bayram "Memur, memur emeklisi, SSK, Bağ-Kur emeklilerine yüzde 7 buçuk artı enflasyon farkı ödendi. Tabii gelinen durumda 1 Temmuz itibarıyla bu yeterli olmuyor" dedi ve sözlerine devam etti; 

Çünkü şu anda ilk 5 aylık halihazırdaki enflasyon gerçekleşmesi Mayıs ayı itibariyle 35.64. Yani memur, memur emeklisi, SSK, Bağ-Kur emeklisi 1 Temmuz itibariyle Haziran ayındaki enflasyon 0 olsa dahi yüzde 35’lik bir zam olacak. Hazinenin ve diğer çevrelerinde enflasyon beklentisi yüzde 7 ila yüzde 40 arasında. Yani bu demek oluyor ki 1 Temmuz itibariyle memur, memur emeklisi, SSK, Bağ-Kur emeklileri yüzde 40’a varan bir ek zam alacak." dedi.

Türk-İş'ten asgari ücret açıklaması!Türk-İş'ten asgari ücret açıklaması!

MASADA BAŞKA FORMÜLLER VAR

2014 yılında yılda 2 defa toplanan Asgari Ücret Komisyonu yılda 1 defa toplanmaya karar verdi. O zaman enflasyon tek haneye düşmüştü enflasyonist bir baskı almadığını yılda bir kere zam yapılsın kararı alındığını belirten Yeminli Mali Müşavir Muhammet Bayram "Asgari ücret tespit komisyonu ile alakalı onu düzenleyen bir yönetmeliğimiz var. 7’nci maddesinde; ‘2 yılda 1 toplanır, konjonktüre göre tekrar değerlendirilip bir araya gelinebilir’ der. 5 kişi işçi tarafı, 5 kişi işveren tarafı, 5 kişi devlet tarafından 15 kişi bir masada toplanır. Burada bir karar alınır. Yılda iki defa toplanmasına ilişkin bir düzenleme yok. O sebeple eğer temmuz ayında yeni bir ek zam yapılacaksa kanunda yeni düzenleme gerekiyor. Ancak olayı şöyle okumak gerekiyor, 7 günlük bir vakit var. Bu süre zarfında asgari ücret tespit komisyonunun tekrar toplanıp tekrar karar alması biraz zor. O yüzden masada değişik formüller de var." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan faiz ve temmuz zammı açıklamasıCumhurbaşkanı Erdoğan'dan faiz ve temmuz zammı açıklaması

ASGARİ ÜCRETE YÜZDE 35 ZAM OLABİLİR

Asgari Ücret yüzde 50'den fazla zam alarak 4250 liraya yükseltilmişti. Yüzde 50 artırıldı ama ilk 5 ayda yüzde 35’lik bir enflasyon var. Bu demek oluyor ki yüzde 50’nin 35’i eridi. Yani yüzde 15 bir artış yapılmış olduğunu belirten Yeminli Mali Müşavir Muhammet Bayram "4 Temmuz’da açıklanan Haziran verisiyle enflasyon farkı ortaya çıkacak. Memur, memur emeklisi, SSK, Bağ-Kur emeklisi bunu alacak ama asgari ücretler için böyle bir şans söz konusu değil. Hatta asgari ücretle alakalı belirlenen fiyat üzerinden de özel sektördeki diğer çalışanlar da asgari ücretin artış oranında kendi ücretlerinde bir artış beklentisi var. Yani aslında bu bütün özel sektörü etkileyecek.

Bir önceki artışta 4250 Lira içerisinde vergiler ve damga vergisi kaldırıldı. Yani ücretler üzerinden kesilen stopaj vergisi ve damga vergisi kaldırılınca 4250 Liraya yükseltildi. Hala 4250 lira içerisinde, işveren sigorta payı, işçi sigorta payı ve sigorta işsizlik fonu ödemeleri var. İşverene bunun maliyeti toplamda brüt 5879 Lira. Bunun işveren payını ya da işçi payı çıkartarak 5879 Liraya çıkartılabilir. Bu artış da yüzde 35’lere denk geliyor. Şu anda zaten masada bu formül var.

ASGARİ ÜCRET İÇİN DE 1 YIL SINIRLAMASI GETİRİLSİN

Ayrıca diğer formül şu olabilir, nasıl konut artışlarında 1 yıl geçerli olmak üzere yüzde 25’ten fazla arttırılamaz dendiyse 1 yıl süreyle asgari ücretler üzerindeki sigorta primleri alınmayabilir. Bu sayede asgari ücretler en azından 6 aylık zamanda da enflasyon karşısında, hayat pahalılığı karşısında kendi yaşamını idame ettirebilirler. Ya da seyyanen bir zam uygulaması olabilir. Sonuçta asgari ücret tavsiye niteliğinde bir karar.

Zaten halihazırda özel sektörde hizmet veren firmalar da gördüğüm üzere seyyanen bir zam uyguladı. Asgari ücret artışı olmazsa dahi işverenlerimiz maaşlarda artış yapabilir. Özel sektör çalışanların da aynı oranda bir artış yansıtılabilir." dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63