Asgari ücret zammı için ilk toplantı tarihi açıklandı

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, Asgari Ücret Tespit Komisyonun ilk toplantısının 7 Aralık, ikinci toplantısının 14 Aralık'ta yapılacağını açıkladı. Öte yandan Yüzde 40-50 arası zam beklenen asgari ücret zammı için Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, aralık ayı sonundan daha erken ilan edilebileceğini söyledi.

01 Aralık 2022 Perşembe 16:00
Asgari ücret zammı için ilk toplantı tarihi açıklandı

2023 yılında uygulanacak asgari ücret için zam maratonu hızlı başladı.,

Dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile bir araya gelerek EYT ve asgari ücret konusunu masaya yatırdı.

Bugün ise asgari ücret zammıyla ilgili diğer bir kritik görüşme var. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türk-İş ve TİSK başkanlarıyla görüştü.

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU TARİHLERİ BELLİ OLDU

Görüşme sonrası açıklama yapan TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, Asgari Ücret Tespit Komisyonun ilk toplantısının 7 Aralık, ikinci toplantısının 14 Aralık'ta yapılacağını duyurdu.

İşverenler asgari ücret için ilk kez rakam verdi: Bu rakamın üstünü ödeyemeyizİşverenler asgari ücret için ilk kez rakam verdi: Bu rakamın üstünü ödeyemeyiz

"VATANDAŞA SÜRPRİZ YAPILABİLİR"

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, asgari ücret süreciyle ilgili şunları söyledi: "Masaya oturulduğunda tarafların beklentileri belirlenmiş olacak. Yapılacak görüşmelerde Asgari Ücret Tespit Komisyonu bir rakama ulaşacak. Tarafların daha kısa sürede anlaşıp asgari ücreti erken bir zamanda, geçen yıl olduğu gibi belki açıklama ihtimalini kuvvetle muhtemel görüyorum. Kararın da oy birliğiyle çıkma ihtimalini yüksek görüyorum."

"ÇALIŞANLARI MEMNUN EDECEK BİR RAKAM ÇIKMA İHTİMALİ YÜKSEK"

2022 yılının ocak ayında asgari ücrete tarihin en yüksek artışı yapıldı. Yaklaşık yüzde 50 zamla çalışanın maaşı 4 bin 253 liraya yükseltildi. Temmuzda da asgari ücret yüzde 30 arttı. Ücret net 5 bin 500 liraya çıktı.

Zengin, "Rakam açıklandığında çalışanları memnun edecek işletmelerin de devamını sürdürebilir olmasını ve iş gücü kaybına gitmemesini sağlayacak bir rakam olma ihtimalini yüksek görüyorum" dedi. Asgari ücret, Tespit Komisyonu toplantılarının ardından belli olacak.

GEÇEN YIL ARALIK AYININ İKİNCİ HAFTASI AÇIKLANMIŞTI

Asgari ücret görüşmelerinin normal takvime göre aralık ayının sonunda bitmesi ve rakamın bu tarihten sonra açıklanması bekleniyor. Ancak geçen sene erkenden bitirilen görüşmelerden sonra aralık ayının ikinci haftasında rakam ilan edilmişti. Bu sene de benzer bir tablo ortaya çıkabileceği ihtimali güçlü görülüyor.

HAK-İŞ'TEN 10 BİN TL TALEBİ

Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Öz, “Asgari ücret ile çalışan 7 milyon vatandaşımızın ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için en azından 10 bin lira gibi bir rakamın verilmesi gerekir” dedi.

ASGARİ ÜCRETE YÜZDE 40 VEYA 45 ZAM BEKLENİYOR

Uzmanlara göre yıl sonunda yüzde 35'i bulan bir enflasyon farkı ortaya çıkacak. Enflasyon farklı ve refah yapı göz önüne alındığında en güçlü iki ihtimal şu şekilde ortaya çıkıyor: Asgari ücrete yüzde 40 veya yüzde 45 zam 

Bu oranlarda zam uygulandığında ise 2023 yılı asgari ücret şu şekilde ortaya çıkıyor.

Asgari ücrete yüzde 40 zam: 7700 TL
Asgari ücrete yüzde 45 zam: 7975 TL


ASGARİ ÜCRETTE PSİKOLOJİK SINIR 8 BİN TL

Kimi uzmanlara göre ise şuan bu rakamları üzerinden bir düzeltme ile asgari ücret için psikolojik sınır olarak gösterilen 8 bin TL olarak uygulanacağı yönünde.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63