Bakan Akar: Hiçbir engel, engel değildir ateş ile korunmadıkça

Kanal 7 Ankara temsilci ve Haber7 yazarı Mehmet Acet'e konuşan Milli Savunma Bakanı Akar hudut güvenliği ile ilgili "Hiçbir engel, engel değildir ateş ile korunmadıkça. Engeli yapıp bırakmıyoruz, gözetlemeye nöbete devam ediyoruz." dedi.

22 Ağustos 2021 Pazar 02:00
Bakan Akar: Hiçbir engel, engel değildir ateş ile korunmadıkça

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar gündemdeki çeşitli konularla ilgili Kanal 7 Ankara temsilci ve Haber7 yazarı Mehmet Acet'in sorularını cevaplandırdı.

"BİZ ENGELİ YAPIP BIRAKIP GİTMİYORUZ, GÖZETLEMEYE NÖBETE DEVAM EDİYORUZ"

Afganistan'da Taliban'ın yönetime geçmesinin ardından artan göç ve  Afganların yasa dışı geçişlerine karşı sınırda alınan tedbirlerle ilgili "Alınan fiziki önlemler var. 4 metre derinliğinde 4 metre genişliğinde hendekler var. Modüler duvarlar var, arkasında çukurlar var, tel engeller var" diyen Bakan Akar "Hiçbir engel, engel değildir ateş ile korunmadıkça. Biz engeli yapıp bırakıp gitmiyoruz, gözetlemeye nöbete devam ediyoruz. Engel onların geçişini zorlaştırmak için." dedi.

"SAVUNMA VE GÜVENLİK KONULARINDA BAZI ŞEYLERİN KONUŞULMADAN ANLAŞILMASI LAZIM"

Muhalefetin devlet politikalarında dışarıya karşı yek vücut olmamasına değinen Akar Türkiye'nin NATO içindeki konumu ve Mehmetçiğin güvenliği ile ilgili şunlar söyledi;

Devlet politikası olduğunda hepimizin birleşmesi lazım. Niçin? Egemenlik ve bağımsızlığımız, ülkemizin güvenliği, vatandaşımızın huzuru ve refahı için. Bir yerde buluşmamız lazım. Her seferinde bir rekabet içinde olursak bunun sonunda bir yere varamayız. 

Savunma ve Güvenlik konularında bazı şeylerin konuşulmadan anlaşılması lazım. Çünkü bu konularda her şeyi açıklamıyoruz. Bazı şeylerin olduğunu kabul etmek lazım, arkasındaki bir takım gelişmeleri tahayyül etmek lazım. Biz Mehmetçiğe zarar gelmesine izin verebilir miyiz? Böyle bir şeyi göze alabilir miyiz? Böyle bir şey olabilir mi? İster milli dokümanlarımızda ister NATO dokümanlarında birinci madde “personelin güvenliği”. Her şeyden önce bu. Personel güvenliğinden sonra diğer faaliyetlerin icrası geliyor. Her faaliyette biz personelin güvenliğini başa koyarız. Bu bizim çalışma şeklimizdir. 

Akar bazı medya organlarında ve sosyal medyada kaçak göçmenlerle ilgili bilgi kirliliğine bizzat bölgeden yaptığı izlenimlerle tepki göstererek şu ifadeleri kullandı;

Hudutlarda görev yapmak ayrı bir fedakarlık istiyor. Mehmetçik orada 7 gün / 24 saat görevinin başında. Mehmetçiğin hudutlarda yoğun gayreti var. Biz geçen hafta sınır hattına gittik. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever, Vali, kaymakam, hudut birliklerinin komutanları, MİT personeli, jandarma polis hep birlikte sınır hattını gezdik. Oradaki görevli personelimizden en genç olanlarını ayrıca kenara çekip   ‘Geçiş oluyor mu diye’ sorduk ‘Mümkün değil. Yok öyle bir şey’ dediler. Ortaya atılan ‘O kadar kaçak girdi’ şeklindeki ifadelerin bir aslı yok. Bakanlık olarak oradaki hudut komutanı yanlış yapıyorsa onu da dava etmek bizim görevimiz ama öyle bir şey söz konusu değil. Hudutlardaki çalışmalar bu kadar açık. 

Bakan Akar ve komuta kademesi İran sınırındaBakan Akar ve komuta kademesi İran sınırında

Alınan fiziki önlemler var. 4 metre derinliğinde 4 metre genişliğinde hendekler var. Modüler duvarlar var, arkasında çukurlar var, tel engeller var. Hiçbir şekilde öyle iddia edildiği gibi 50-60 kişilik grup söz konusu olamaz. 1 Ocak 2021’den bugüne kadar İran hududundan geçip yakalanan 587 kişidir. Bunu hesap ettiğinizde günde iki kişi demek.  

Sn. Cumhurbaşkanımız ifade ettiler, biz açıklama yaptık ama yine de ortaya atılan bu tür yalan iddialar özellikle hudutta fedakarca görev yapan Mehmetçiği üzüyor. Onların morali, motivasyonu çok önemli. Türk ordusunun ruhunun dibinde vatan, bayrak, sevgisi, görev aşkı var. Orada büyük bir enerjiyle, sevgiyle görevlerini yerine getiriyorlar.  Alınabilecek tüm tedbirleri aldık, almaya devam ediyoruz.  

İran sınırı hem havadan hem karadan göz hapsinde tutuluyorİran sınırı hem havadan hem karadan göz hapsinde tutuluyor

"İran’ın Afganların Türkiye sınırına gitmesine müsaade ettiğine yönelik kamuoyunda bir algı var. Bu konuda İran ile görüşülüyor mu?"  soruna Akar "Öyle bir şey yok." diye cevap verdi. 

İRAN- SURİYE SINIRINDA TOPLAM KAÇ KM FİZİKİ ÖNLEM ALINABİLDİ, DUVAR ÖRÜLDÜ? 

Oraya bir fabrika kuruldu, kalıpları döküyor hemen duvar yapılıyor. İran sınır bölgesinde yüzde 65’e ulaştı. Duvar yapım çalışmaları devam ediyor. Bununla birlikte hendekler, tel örgüler var. Arazi düz ve açık. En ufak hareket hemen görülür. Mehmetçik çalışmalarını ciddi ve samimi bir şekilde yürütüyor. 

ORTAYA ATILAN GÖRÜNTÜLER NEREDEN GELİYOR? 

H.A: Gerçekleri yansıtmayan, İran sınırı ile alakası olmayan veya ilgisiz bazı görüntüler paylaşılarak kamuoyunda farklı bir algı oluşturulmak isteniyor. Hudutlarda öyle görüntülerin çekilmesi mümkün değil. Engeller var, hudut birlikleri var, jandarma var, polis var, yol kontrol noktaları var. Bütün alanlarda İHA’lar faal. Belki Sn. Cumhurbaşkanımıza arz edip muhalefetle gidip konuşacağız. 

İRAN’IN AFGANLARIN TÜRKİYE SINIRINA GİTMESİNE MÜSAADE ETTİĞİNE YÖNELİK KAMUOYUNDA BIR ALGI VAR. BU KONUDA İRAN İLE GÖRÜŞÜLÜYOR MU? 

H.A: Mülki makamlar, askeri makamlar konuşuyor. Karşı taraf, İran, devamlı ‘Böyle bir şey yok’ diyor. Bizim de gördüklerimiz o yönde. Ayrıca sınırlarda gördüğümüz bir yoğun hareketlilik de söz konusu değil. Biz bu konuda oluşturulmak istenen algı ile uğraşıyoruz. Biz devamlı kuyudayız, devamlı taş çıkarıyoruz. Atılan taşları çıkarıyoruz. İşimiz gücümüz taşları çıkarmak.  

Hudutlardaki mevcudumuzu olası bir hareketliliği karşı artırdık. Komandolarımız, keşif bölümlerimiz var. Ayrıca açık bir arazi. İHA/SİHA var. Kuleler var buralarda gece-gündüz görüş cihazları var. Buralardan sınırların büyük bölümünü görmek mümkün. Takviye ettik.  Emeğe saygı göstermek lazım. 

SINIRLAR AFGANLARI NE KADAR ENGELLEYECEK? 

"Sınırlar Afganları ne kadar engelleyecek?" sorusu üzerine Akar "Hiçbir engel, engel değildir ateş ile korunmadıkça. Biz engeli yapıp bırakıp gitmiyoruz, gözetlemeye nöbete devam ediyoruz. Engel onların geçişini zorlaştırmak için." dedi.

KAYNAK: HABER7

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63