Bakan Akar'dan son dakika Yunanistan açıklaması!

Son dakika haberi... Milli Savunma Bakanı Akar, "Türkiye ve Yunanistan arasındaki sorunların iyi komşuluk ilişkileri ve diyalogla çözülebileceğine inanıyoruz." açıklamasında bulundu.

05 Ekim 2021 Salı 16:58
Bakan Akar'dan son dakika Yunanistan açıklaması!

SON DAKİKA HABERİ: Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Türkiye ve Yunanistan arasındaki sorunların iyi komşuluk ilişkileri ve diyalogla çözülebileceğine inanıyoruz." açıklamasında bulundu.

GÜRCİSTAN VE AZERBAYCAN İLE GÖRÜŞME

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Gürcistan Savunma Bakanı Juansher Burchuladze ile görüştü. Bakan Akar, Telavi’de düzenlenen Gürcistan-Türkiye-Azerbaycan Savunma Bakanları Toplantısı öncesinde Bakan Burchuladze ile bir araya geldi.

Savunma ve güvenlik ile savunma sanayi alanlarında iş birliği konularında bilgi ve görüş alışverişinde bulunulan görüşmede, Bakan Akar tarafından;

  • Türkiye ve Gürcistan’ın coğrafi, tarihî ve kültürel bağları bulunan stratejik ortak iki ülke olduğu belirtildi,
  • İki ülke arasındaki askerî eğitim ve savunma sanayi alanlarında iş birliğinin daha da artırılması vurgulandı,
  • Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan'ın katılımıyla gerçekleştirilen "Eternity-2021 Tatbikatı"nın başarıyla devam ettiği dile getirildi,
  • Ortak tatbikatların, eğitim amaçlı personel değişimi uygulamalarının ve tecrübe paylaşımının artırılmasının önemi ifade edildi.

Görüşmede ayrıca Gürcistan-Türkiye-Azerbaycan Savunma Bakanları Toplantısı’nın dokuzuncusunun gelecek sene Türkiye’de yapılması yönünde mutabık kalındı.

Bakan Akar, “Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan arasında her geçen gün derinleşmekte olan ve kapsamı genişleyen ilişkilerimizin başta savunma ve güvenlik olmak üzere her alanda çok daha ileri seviyelere geleceğini yaptığımız toplantılarda müşahede ettik.” açıklamasında bulundu.

Bakan Akar Azerbaycan Savunma Bakanı Hasanov ile de bir araya geldi.

Görüşmede, Akar tarafından; Azerbaycan'ın meşru müdafaa hakkını kullanarak 30 yıllık işgale son vermesinin bölgede kalıcı barış adına yeni fırsat pencereleri açtığı, Şuşa ve Bakü beyannameleri ile Türkiye ve Azerbaycan arasındaki stratejik ortaklığın tüm dünyaya ilan edildiği, Türkiye ve Azerbaycan arasında birlikte çalışabilirliğin sağlanması, eğitim planlaması, yönetimi ve icra esaslarının uyumlu hale getirilmesine yönelik 'Kardeş Tugay' projesinin başlatıldığı ve Türkiye'nin, 'İki devlet tek millet' anlayışı ile haklı davasında Azerbaycanlı kardeşlerinin yanında olmaya devam edeceği belirtildi.

AKAR'DAN YUNANİSTAN MESAJI

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye ve Yunanistan arasındaki sorunlara ilişkin, "Biz sorunların uluslararası hukuka uygun olarak barışçıl yöntemlerle, iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde ve diyalogla çözülebileceğine inanıyoruz. Daha önceki muhataplarımızla olduğu gibi şimdiki muhataplarımızla da diyalog kanallarının açık olması en samimi temennimiz. Biz her şekilde diyalogdan yanayız" dedi.

Akar, Gürcistan Savunma Bakanı Juansher Burchuladze ve Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov ile katıldığı Gürcistan-Türkiye-Azerbaycan Savunma Bakanları Toplantısı'nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin "Nautical Geo araştırma gemisinin Türkiye'nin kıta sahanlığını ihlal etme teşebbüsüne" ilişkin sorusu üzerine Bakan Akar, "Maalesef komşumuz Yunanistan, Girit'in doğusu, Kıbrıs'ın güney batısında ısrarlı bir şekilde ihlal girişimlerinde bulundu. İlgili unsurlarımız tarafından tedbirler alınarak gerekli girişimler gerçekleştirildi." diye konuştu.

"Tüm ikazlarımıza rağmen komşumuz Yunanistan maalesef taciz ve ihlallerini ısrarla sürdürüyor." ifadesini kullanan Bakan Akar, şunları söyledi:

"Biz sorunların uluslararası hukuka uygun olarak barışçıl yöntemlerle, iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde ve diyalogla çözülebileceğine inanıyoruz. Daha önceki muhataplarımızla olduğu gibi şimdiki muhataplarımızla da diyalog kanallarının açık olması en samimi temennimiz. Biz her şekilde diyalogdan yanayız. Ancak ülkemizin ve KKTC'nin hakkını, hukukunu çiğnetmeyeceğimizin, hiçbir oldubittiye de izin vermeyeceğimizin de bilinmesini isterim."

Türkiye ve Yunanistan arasındaki İstişari, Güven ve Güven Artırıcı görüşmelerle NATO Karargahı'ndaki Ayrıştırma Usulleri toplantılarını diyaloğun geliştirilmesi için birer fırsat, uygun birer ortam olarak nitelendiren Akar, "Sorunların sözümü için bunların devamından yanayız." dedi.

Yunanistan'ın son dönemde giriştiği "silahlanma yarışına" yönelik soru üzerine de Akar, "Komşumuz Yunanistan'ın bazı ülkelerin teşvik, tahriklerine kapılarak çeşitli teşebbüslerde bulunmasının kendilerine yarar sağlamayacağının görülmesi gerekir." diye konuştu.

Akar, açıklamasının sonunda, "Türkiye, hiçbir zaman ve hiç kimse için tehdit olmadığı gibi aksine daima güvenilir, güçlü ve etkin bir müttefik olmuştur." ifadesini kullandı.

KAYNAK: HABER7, AA

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63