Bakan Nebati'den canlı yayında flaş açıklamalar: Bu model çok gündeme geldi ama...

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, CNNTürk'te Ahmet Hakan'ın konuğu oldu. Bakan Nebati, gündeme ilişkin sorulara cevap verdi.

29 Aralık 2021 Çarşamba 21:45
Bakan Nebati'den canlı yayında flaş açıklamalar: Bu model çok gündeme geldi ama...

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati canlı yayında sorulara cevap veriyor. CNNTürk'te Ahmet Hakan'ın sorularını yanıtlayan Nebati döviz kurundaki ani hareketlere değinirken amaçlarının mevduat sahibini korumak olduğunu söyledi. 

Bakan Nebati, doların bugün 12.64 olduğunu, ancak bugüne 18.00'liradan geldiklerini söyledi. O rakama adım adım gittiklerini ancak çok radikal bir düşüş yaşandığını söyledi. Nebati, bu rakamların yerine oturmasının belli salınımlarla oluştuğunu, bundan dolayı da mutlu olduklarını söyledi. 

Nebati satır başları ile şunları söyledi

Serbest piyasa şartları içinde gelişmeleri takip ediyoruz. Ancak kural dışı bir hareket olunca kamu müdahalesi gelir. Biz ülkenin serbest piyasa koşullarına göre gerekli önlemleri alıyoruz ve gerekli uyarıları yapıyoruz. 

DEVLET HİÇ MÜDAHALEDE BULUNMADI

Bu salınım 3 ay süre, Türkiye'nin makro ekonomi göstergeleri ile bağdaşmayan bir tablo oluştu. Biz gerektiği zamanlarda müdahil olduk uyardık. Ancak Sayın Cumhurbaşkanı'nın 20 Aralık manifestosu ile bu noktaya geldi. Bana göre de hiçbir müdahalede bulunulmadı. 3 ayda zirveye çıkan döviz tıpkı köpük gibi bir anda yok oldu. Bizi algı operasyonu ve köpürtme, trollerle oluşturulan yapay durum yıkıldı gitti.

KÜÇÜK YATIRIMCILAR ÇARPILDI

O gece küçük yatırımcılar, trollerin, sosyal medyanın oyununa geldi ve çarpıldılar. Kimlerin neler söylediğini de herkes biliyor. Seçime 1.5 yıl kala hiçbir siyasi iktidar dolarla ilgili harekette bulunmaz. Pazardaki vatandaştan, berberine kadar herkes tamamen olayın içinde.  Muhalefet partisi için çok müthiş imkan doğdu "Geliyor gelmekte olan" dediler. Geliyor gelmekte olan geldi. Onlara göre iktidar gidiyor. Oysa oyları yüzde 25'ten, yüzde 25.3'e çıkmış. Ben 3 yıla yakındır bakan yardımcısıydım. Sürekli göstergelere bakıyorum.  Hiçbir anormallik yok. Ancak 20 Aralık'a kadar akıllara ziyan manüple yaptılar.

ALGI OPERASYONU İLE İNSANLARI BORSADAN ÇIKARIP DOLARA YÖNLENDİRDİLER

Ben küçük yatırımcıya kahroluyorum. Onlar mavi yakalılar.  Gençler, yaşlılar,  bu yıl 52 firma borsaya açıldı. Anadolu'da insanlar borsaya girdi. Gerçekliği olmayan tablolarla insanları borsadan çıkarıp dövize yönlendirdiler. Küçük yatırımcı için 50-100 bin lira tüm mal varlığıdır.  Bir gecede tüm birikimleri yarıya indi. O insanların ahını kim ödeyecek. Dolar 1 lira arttığı zaman 450 milyar lira borcumuz artıyor. Ben bunu nasıl yaparım.

Başlangıçta hepsi bu algıya gitti. Ancak dolar 18 liraya çıkınca paniğe kapıldılar. Bunun olamayacağını biliyorlardı. Küçük mevduatı olanlar bunu bilmeyebilir ancak ekonomik gücü yerinde olanlar bile bundan zarar gördü. Küçükler para kazanmak için gittiler, sadece koruma dürtüsü ile gitmediler. Bugün 11 liraya alıp yarın 12-13 liraya satayım düşüncesiyle güdülediler. Vatandaşları manipüle edenler  içinde eski Merkez Bankası başkanı bile yer aldı.

"SİZİ DÖVİZ GİDİYOR DİYE YÖNLENDİRENLERE DAVA AÇIN"

Türkiye'de döviz geliri olmayan kişiye bankalar normalde dövizle borçlandırmaz. Bu yıllar öncesinden alınan bir kararın uygulamasıdır. Zarar eden bütün vatandaşlara çağrıda bulunuyorum. sosyal medya hesabında paylaşımında döviz gidiyor diye çağrıda bulunanlara dava açın. 

2013 YILINDA EKONOMİ ALARM VERMEYE BAŞLADI

Türkiye 2002 yılında bir model ile yola çıktı. O dönemdeki toplumsal yapı, konjoktürel yapı onu gerektiyordu. 2013 yılında Türkiye birşeyin farkına vardı.  Döviz düşük, enflasyon tek haneli. kişi başına milli gelir önemli bir noktada.  Ancak ekonomi alarm veriyordu. Türk lirası çok değerli.  ihracat durmuş. çok sıcak para var, bu para geldiği gibi giderken de habersiz gidiyor. Tedbir alınmadığı takdirde büyük bir sıkıntı yaşanacak. Ben ilk kez o yıl açıklama yaptım. IMF'in borcunun bittiğini söyledim. O dönemde bir anda Gezi olayları, yurt dışından bir anda dövizlerle Türkiye'yi tokatlamaya başladılar. Bu süreç 2021 yılına kadar geldi. Sayın Cumhurbaşkanımız faiz artırımına gitmeyeceğini açıkladı.  Bankalar Birliği ile toplantı yapıyoruz. Faiz artırımı olmayacağını söyledik. Oradaki yöneticiler  bizim bundan geri adım atmayacağımızı ve kararlılığımızı gördüler.

20 Aralık'ta bu tedbirleri Sayın Cumhurbaşkanımız dışında başka biri açıklasaydı bu kadar etki yapar mıydı sanmıyorum. İnanmış insanlar, dövizi aldılar, o gece de dövizlerini satıp sisteme geçtiler. Türkiye'de serbest piyasa koşullarından çıkacak hiçbir hükumet iktidarda duramaz. 

YENİ SİSTEM TAMAMEN TÜRK LİRASINA YÖNELMEDİR

Türkiye'de yaşayan inancı olan, olmayan, herkesin kabul ettiği ekonomik bir tablo vardı. 20 Aralık'tan önce herkes dövize gidiyordu. ABD'de sistem farklıdır. Çünkü orada faiz yok. Türkiye'deki insanlara ABD veya Avrupa'da basılmış bir kağıdın bekçiliğini yapma dedik.  Biz o vatandaşlara Türk lirasına dönmesi halinde o yabancı paradan daha fazla garanti verdik. Döviz yerine Türk Lirası'na geçsin. böylece biz o vatandaşa dövizin kurunu garanti ediyoruz. Bunun dışında da bankanın ona ne vaadediyorsa onu da alıyor. Türkiye'de vadeleme ortalaması 45 gün idi. Şimdi bu rakam en az 90 güne çıktı. 

TÜRKİYE 2022 YILINA ENFLASYON HARİÇ TÜM ALANLARDA AVANTAJLI GİRİYOR

Döviz kurundaki artış sonrası mevduata geçenlerin garantilerinin Türkiye'yi zarara uğratacağı zarar, doların artışından dolayı devletin uğradığı zarardan kat be kat aşağıdadır. Dövizin artışı, enflasyona verilen zarar, istikrarsızlığa verilen zarar kat be kat fazladır. Bu sistem Türkiye ekonomik sistemi için olumlu bir fasit dairedir. Türkiye 2022 yılına girerken enflasyon hariç tüm sorunlarını halletmiş olarak giriyor. Bütçe açığında çok az bir açık var. İhracatta rekor,  sanayi üretiminde artış, turizmde büyük bir artış. Türkiye cari fazla açıklayacak. Döviz artışından dolayı da vatandaşın mevduatında zarar görmeyecek. Vatandaş yeni sisteme inandı. Biz 17 araçla yola çıktık.

MAKRO EKONOMİ HOCALARI İLE TOPLANTILAR YAPTIK

Dövizdeki anormal artış üzerine psikolojik harp devam ettiğini görünce bir şeyler yapmamız gerektiğini günlerce tartıştık. Ben 5 tane makro ekonomi hocası ile toplantı yaptım.  Bu yeni modele inanmayan hiçbir şekilde ikna olmuyor. Öğretilmiş bir yanlış var. Bunun karşılığı yok diyenler bunun örneğini Almanya, İngiltere ABD'de aramasınlar. Bu konuyu tartıştığımız hocalar bunun yapılabileceğini ancak Sol düşünceli siyasilerin bu modeli tercih emmelerine kahrolduklarını söylediler. 15 gün süren beyin fırtınası sonrasında bu geçmişte söylenmiş ancak uygulamaya konmamış. Biz bunun fayda ve zarar analizlerini yaptırdık. Sonrasında uygulamaya koyduk. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63