Bloomberg’den skandal Türkiye çağrısı

Türkiye’nin İsveç’e NATO kapılarını kapamasının ardından ABD merkezli Bloomberg tepki çeken bir analiz yayınladı. Analizde Türkiye’ye karşı yaptırım çağrısı yapıldı.

25 Ocak 2023 Çarşamba 17:00
Bloomberg’den skandal Türkiye çağrısı

Türkiye İsveç ilişkileri dünya gündeminde ilk sıralarda. Aşırı sağcı siyasetçi Rasmus Paludan’ın Türk Elçiliği önünde Kuran yakmasına izin verilmesinin yankıları sürerken, Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği için aylardır yürütülen üçlü mekanizma toplantılarını dün süresiz olarak iptal ettiğini açıklamıştı. Bu gelişmelerin üzerine ABD merkezli Bloomberg’de tepki çeken bir analiz yayınlandı.

Bloomberg editörlerinin kaleme aldığı analizde Türkiye'nin inadının Avrupa'nın güvenliğini de tehlikeye attığını öne sürüldü.

"NATO, Erdoğan'ın genişlemeyi geciktirmesine izin vermemeli" başlığını taşıyan yazıda, İsveç ve Finlandiya'ya talepleri nedeniyle Türkiye "kafa tutan ülke" olarak nitelendirilirken, "NATO bu tartışmaya bir son verip en yeni üyelerini koşulsuz şekilde kabul etmeli" denildi. Yazının devamında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da Türkiye'de yapılacak seçimler öncesi milliyetçi tabanından destek almaya çalıştığı ve geri adım atmadığı belirtildi.

"ABD VE AVRUPA’YA ÇAĞRI"

Türkiye'nin inadının Avrupa'nın güvenliğini de tehlikeye attığını öne süren Bloomberg, ABD ve Avrupa'nın bu kördüğümü çözmek zorunda olduğunu yazdı. "Başkan Joe Biden, Türkiye'nin Kürt terörüyle ilgili endişelerini dile getirme hakkı olsa da bunun bedelinin NATO'yu güçlendirme çabalarını engellemek olmadığını açıkça ortaya koymalı" ifadeleri kullanıldı.

"ERDOĞAN’A BASKI YAPILSIN"

Türkiye'nin İsveç'ten iade taleplerinin iki ülke arasından çözülmesi ve NATO sürecine dahil edilmemesi gerektiği kaydedilen yazıda, NATO liderlerinin 18 Mayıs'tan önce iki ülkenin üyeliğini onaylaması için Erdoğan'a baskı yapması gerektiği savunuldu.

"NATO TOPLANTILARINDAN DIŞLANMALI"

Erdoğan direnirse ABD Kongresi'nin Türkiye'ye F-16 satışını durdurarak yanıt vermesi çağrısını da içeren yazıda, Türkiye'nin tatbikatlara katılımının sınırlanması, Erdoğan'ın NATO toplantılarından dışlanması ve hatta Türkiye'nin NATO'dan ihracı seçeneklerinin de masada olması gerektiği kaydedildi. Yazı, "Mesaj açık olmalı: grubun güvenliğine bilerek zarar veren bir ittifak üyesi asla bir müttefik değildir" ifadesiyle sona erdi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63