Böylesi görülmedi, İmamoğlu'ndan akıllara zarar proje: Dünyanın hiçbir ülkesinde yapılamaz

İmamoğlu'nun 'HızRay' projesini hala bir çivi dahi çakılmamasına rağmen yeniden gündeme getirmesinin ardındaki planı 2021 yılında yaptığı bir konuşmayla deşifre eden Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı çarpıcı yeni açıklamalarda bulundu.

28 Kasım 2022 Pazartesi 18:30
Böylesi görülmedi, İmamoğlu'ndan akıllara zarar proje: Dünyanın hiçbir ülkesinde yapılamaz

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2019 yerel seçimleri öncesi 2021 yılının sonunda bitirileceğini açıkladığı 'HızRay' projesini bu zamana kadar hiçbir adım atılmamasına rağmen yaptığı sosyal medya paylaşımı ile yeniden gündeme getirmişti.

İmamoğlu'nun yaptığı videolu paylaşımda Beylikdüzü’nden Sabiha Gökçen Havalimanı arasında 13 istasyonlu HızRay'ın, 74,5 kilometrelik güzergâhı 53 dakikada gideceği açıklanmıştı.

Ancak bu paylaşım İBB'nin ne kadar içler acısı bir durumda olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Çünkü bu proje İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından 2019 yerel seçimleri öncesinde İstanbulluya seçim vaadi olarak verilmişti.

Seçim öncesi verilen çoğu vaat gibi bu 'hayali' proje için hiçbir adım dahi atılmadan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından tekrar ısıtılıp gündeme getirilmesi İstanbullunun tepkisini çekmiş durumda. 

PROJENİN MALİYETİ VE İSTANBUL'UN BÜTÇESİ ÇELİŞKİYİ GÖZLER ÖNÜNE SERDİ

Hızray Projesi’nin Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan başlatılacağını duyuran İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, projenin maliyetinin 6 milyar dolar olduğunu açıklamıştı. 111 milyar TL'den fazla olan projenin maliyetinin İBB bütçesinin iki katından daha fazla olması ortaya çıkan çelişkiyi gözler önüne serdi.

ŞADİ YAZICI, 2021 YILINDA YAPTIĞI AÇIKLAMAYLA İMAMOĞLU'NUN AMACINI DEŞİFRE ETMİŞTİ: MAĞDURA OYNAYACAKLAR!

İBB Başkanı'nın HızRay projesini yeniden gündeme getirmesi akıllara Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı'nın 12 Mart 2021 tarihinde yaptığı açıklamaları getirmişti.

Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı da 2021 yılının Mart ayında katıldığı İBB Meclisi'nde HızRay ile alakalı önemli açıklamalarda bulunmuştu.

Başkan Yazıcı o denem yaptığı açıklamada "Böylesine apar topar hazırlanmış ve 5 milyar dolar (İmamoğlu'nun ilk açıkladığı maliyet) kredi demişsiniz. Bütçeniz 28 milyar Türk Lirası. Hızray Projesi 40 milyar Türk Liralık bir proje... Lansmana bakıyorsunuz, lansmandaki arkasındaki görüntüye bakıyoruz. Sabiha Gökçen Havalimanı, Viaport ve Finans Merkezi dahil orantı yok. Orantısızlık var. Hiçbir izan yok... Hızray projesi için bize bir mantıksal bir temel söyler misiniz? Böylesine apar topar hazırlanmış ve 5 milyar dolar (İmamoğlu'nun ilk açıkladığı maliyet) kredi demişsiniz. Bütçeniz 28 milyar Türk Lirası. Hızray Projesi 40 milyar Türk Liralık bir proje. Ve Başkan lansmanda şöyle bir şey söylüyor ilginç bir ifade kullanıyor "HızRay projesi için yakında 2021'de Cumhurbaşkanımızdan izin alacağız" HızRay projesinin hiçbir şeyi hazır değil lansmanı bile hazır değil... Bütçeniz 28 milyar TL 40 milyar TL'lik projeyi cumhurbaşkanlığından veya bakanlıktan isteyeceksiniz o da reddi olacak sonradan 'Biz yapmak istedik ama yaptırmadılar' diyeceksiniz. Bundan da başka bir şeyiniz yok...Fıkra gibi... Bu milletin aklı ile oynamayın, mağduru oynayacaksınız. Ondan sonra da halkı kandıracaksınız." ifadelerini kullanmıştı.



İmamoğlu'nun yeniden gündeme getirdiği bu akıllara zarar projeyle ilgili Haber7'ye konuşan Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, böyle bir proje için öncelikle 3-5 yıllık bir alt yapı çalışması yapılması gerektiğini vurguladı. 

Tuzla'da 4 tören yaptıkları yaklaşık 20 km'lik bir metro hattını 2029'a bırakırken, "Böylesine bir projeyi 2030’a kadar nasıl ve hangi parayla yapacaklar?" diye soran Yazıcı, İBB'nin bütçesinin 3 katı olan bu projenin maaliyetini Yap-İşlet-Devret modelini kullanmadan yapmanın mümkün olmadığını dünyanın hiçbir ülkesinde bunun yapılamayacağını söyledi.

 Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı şu ifadeleri kullandı; 

2021 yılının mart ayında Büyükşehir Meclisi’nde böyle bir konuşma yaptım. Neden? Çünkü metrodan dertliyiz. Tuzla metrosuna 4 tören yapıyorsunuz ve her yıl yeni bir açıklamayla bitireceğinizi ifade ediyorsunuz.

Ulaştırma Bakanlığı’nın yapmış olduğu metroyla entegrasyon kısmını yapıyorsunuz bunu Tuzla metrosu diye yutturmaya çalışıyorsunuz. İstanbul'un 8 organizesinin 5 tanesi Tuzla'da. Yüzbinlerce emekçi buraya çalışmaya geliyor. Metro o yüzden çok gerekli. Toplamda 24 organize, tersaneler ve büyük fabrikaların olduğu bir yere metro gelmesi lazım.  

"16 MİLYONUN 15 MİLYONU ŞU HATAYI YAPMAZ"

Biz metroyu beklerken 2021 yılında "Hızray Projesi" açıklanıyor. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı'nın arkasındaki haritaya baktığımızda elle çizilmiş bir şey görüyoruz. Bu alelacele hazırlanmış ve hiçbir çalışma yapılmamış. 16 milyonun 15 milyonu şu hatayı yapmaz.

Böylesine bir haritayla lansmanı yapılan proje nedir diye baktım. 6 milyar dolar gibi bir rakam söz konusu. Buna göre bir fizibilite yapmış olmanız lazım. 2040 yılından sonra bir buçuk milyon yolcu olacak deniyor.

9 gün sonra Başkan 2030’a yetişecek olan "Hızray Projesi" İstanbul'un yıldızı olacak diyor. Çalıştayda 98 diyorlar, lansmanda ise ortalama 100 km hız diyorlar. Fizibilite çalışmalarının 2022’nin son aylarında açıklayacağız deniyor. Böyle bir projenin sadece 3-5 yıllık bir alt yapı çalışması yapılması gerekir.

"20 KM'LİK METRO HATTINI 2029'A BIRAKIRKEN BÖYLE BİR PROJEYİ 2030'A KADAR NASIL YAPACAKLAR?"

Tuzla'da 4 tören yaptıkları yaklaşık 20 kilometrelik bir metro hattını 2029'a bırakırken, böylesine bir projeyi 2030’a kadar nasıl yapacaklar ve hangi parayla yapacaklar?

"BÜTÇESİ İSTANBUL BELEDİYESİNİN 3 KATI, DÜNYANIN HİÇBİR ÜLKESİNDE YAPILAMAZ"

Bütçesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bütçesinin 3 katı. Böyle bir projeyi Yap-İşlet-Devret yapmadan yapmak mümkün değil. Dünyanın hiçbir ülkesinde yapılamaz. Son lansmanda, "Biz bunu Yap-İşlet-Devret ile yapacağız ama ahlaklı Yap-İşlet-Devret olacak" gibi yeni bir söylem ortaya koydular.

Sayın Cumhurbaşkanımız bu modeli yaptığı için ve onlar da çok eleştirdikleri için şimdi Yap-İşlet-Devret diyemiyorlar. Bakalım ne diyecekler bekliyoruz.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63