BÜMED'in Boğaziçi Üniversitesi'ndeki milyonluk rantı deşifre oldu

Boğaziçi Üniversitesi'nde 33 yıllık rantın bilgi ve belgeleri ortaya çıktı. Okuldaki provokatif eylemlerin odağındaki BÜMED'in, kuruma ait tesislerde 33 yıllık işgal ve rant imparatorluğu kurduğu saptandı.

12 Ocak 2023 Perşembe 15:15
BÜMED'in Boğaziçi Üniversitesi'ndeki milyonluk rantı deşifre oldu
  • Haber7 - ÖZEL

Eğitim ve bilimle değil, eylem ve protestolarla gündeme getirilmek istenen Boğaziçi Üniversitesi'ndeki rant kapısının kilidini açacak bilgi ve belgelere Haber7 ulaştı.

Mevcut Boğaziçi Üniversitesi yönetimine karşı sürdürülen eylemlere "kazanana kadar devam, vazgeçmek yok" ifadeleriyle destek veren Boğaziçi Üniversitesi Mezunları Derneği'nin (BÜMED) kurum bünyesindeki tesislerde işgalci olarak yer aldığı, boğaza nazır imtiyazlı alanda ticari faaliyet yürüterek devasa gelirler elde ettiği, mahkeme kararına rağmen tesisleri boşaltmamakta direndiği ortaya çıktı. BÜMED'in, Boğaziçi Üniversitesi sınırlarındaki ticari işletmesinden kazanılan paraların nereye harcandığının bilinmediği saptandı.

BÜMED'in işlettiği 8 bin metrekarelik arazi üzerine kurulu tesislerin uydu görüntüsü.

30 yılı aşkın süredir devam eden rantın tüyler ürperten hikayesi şöyle:

Boğaziçi Üniversitesi bünyesindeki 8 bin metrekarelik alan üzerine kurulu boğaz manzaralı-havuzlu yapıları, 33 yıldır BÜMED'in işlettiği öğrenildi. 2 adet tenis kortu, fitness salonu, açık havuz, restoran ve idari binanın yer aldığı tesisi 1990 yılında imzalanan 10 yıllık sözleşme ile BÜMED'in 10 yıllığına ele geçirdiği belirlendi.

2000 yılında bahse konu araziyi Boğaziçi Üniversitesi yönetimine devretmesi gereken BÜMED'in, o tarihten bu yana işgale devam ettiği saptandı.

19 yıldır kamu arazisini işgal eden BÜMED'in Sayıştay'ın uyarılarını görmezden gelerek tesisi işletmeye devam ettiği kaydedildi.

KANUNSUZLUK İFŞA OLUNCA PARAVAN ŞİRKET DEVREYE GİRMİŞ

Sayıştay müfettişlerince 2019 yılında hukuksuzlukla ilgili uyarı sonrası BÜMED'in kampüsteki varlığının sonlandırıldığı ve kağıt üzerinde kurulmuş Ladin AŞ şirketine ihale yoluyla kiralama yapıldığı da gelen bilgiler arasında.

 

 

 

 

2004 yılında yürürlüğe giren 5072 sayılı kanuna göre, dernek ve vakıfların kamu kurumları içerisinde faaliyet göstermesi yasak. Buna rağmen BÜMED, yıllardır kamu kurumu olan Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde varlığını sürdürüyor.

 



DEVASA ALAN İÇİN KOMİK KİRA

Edinilen bilgilere göre, Boğaziçi Üniversitesi Mezunları Derneği'nin işgal ettiği 8 bin metrekarelik havuzlu tesislerde düğün, balo, toplantı, konser ve çeşitli etkinlikler yapılıyor. Mekanı BÜMED'in paravan şirketi LADİN A.Ş. ve bir restoran işletiyor. Şirket tarafından mekanın kullanımı için Boğaziçi Üniversitesi'ne sadece 160 bin TL ödeme yapıldığı öğrenildi. Buna karşın tesisteki alkollü etkinliklerde bir gecede milyonluk gelirler elde edildiği kaydedildi.

Bölgesel emlak değerlemelerine göre, Boğaziçi'ndeki küçük kantinlerin aylık kirasının 100 bin TL'yi aşan miktarlarda fiyatlandırılmasına rağmen, Boğaziçi Üniversitesi'ndeki 8 bin metrekarelik devasa alan üzerine kurulu tesis için kuruma ödenen aylık 160 bin liralık kira ücretinin oldukça sembolik ve kamuyu zarara uğratan bir bedel olduğu değerlendiriliyor.

Dernek ve paravan şirketinin 'peşkeş' çektiği, organizasyonlarla rant oluşturduğu boğaza nazır tesisten bir görüntü.

BÜMED'e sağlanan rantın yansımaları bunlarla sınırlı değil.

BAĞIŞ YOK

BÜMED'in, korkunç rant elde edilen havuzlu tesislerdeki kullanımın yanı sıra Boğaziçi Üniversitesi'ne 40 milyon dolarlık bağış yaptıkları iddia edilmişti. Yapılan araştırmalarda, BÜMED tarafından Boğaziçi Üniversitesi'ne bahsi geçen tutarda bir yardım yapılmadığı saptandı

Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği'nin İstanbul Valiliği'ne ibraz ettiği 2020 Yılı Beyannamesi'nde, bir sene içerisinde 8 milyon 39 bin TL'lik gelir elde ettikleri kayıtlara geçti.

Giderler kaleminde ise Boğaziçi Üniversitesi'ne aktarılan herhangi bir meblağın yer amadığı dikkat çekti.

AMAÇ DIŞI KULLANIM

BÜMED'in paravan şirketi LADİN A.Ş.'nin Boğaziçi Üniversitesi'ndeki araziyi amacının dışında kullandığı iddia ediliyor. Üniversite arazisindeki tesislerin üniversite mensubu olmayan kişi ve kurumlar tarafından kullanıldığı; düğünler, balolar, toplantılar ve konserlerle kamu kaynağı üzerinden rant oluşturulduğu bildirildi.

 

 

 

 

 

BÜMED'in, ajanslar yoluyla üniversite algısına zarar verecek operasyonlar yürütmesinin arka planında, boğaza nazır imtiyazlı alandaki keyfi kullanımını sürdürme maksadının yatttığı iddia ediliyor.

HEM RANTIN HEM YIKICI EYLEMLERİN MERKEZ ÜSSÜ

Kampüs içerisindeki 8 bin metrekarelik bu alanın, üniversite karşıtı yasadışı eylemlerde lojistik üs olarak kullanıldığı ifade ediliyor. Daha önce üniversitenin güvenliğini zafiyete uğratmaya çalışan çeşitli eylemcilerin, bu mekanı yasadışı eylemler için lojistik malzemeler ve alkollü içki sokma aracı olarak kullanmaya çalıştığı söylentisi hakim.

REKTÖRLÜKTEN RANTA 'DUR' DİYEN TAHLİYE BİLDİRİMİ

BÜMED'in 30 yılı aşkın süre boyunca işleterek büyük kazançlar elde ettiği kamuya ait tesisteki işgale "dur" diyen Boğaziçi Üniversitesi yönetiminin, kamu hakkını koruma iradesini ortaya koyduğu öğrenildi. BÜMED'in "kayyum yönetim" ithamını yönelttiği Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü'nün başlattığı inceleme sonucunda 8 bin 80 metrekarelik alan için "büyük bir verimsizlik ve kamu zararı" değerlendirilmesinde bulunulduğu saptandı.

Rektörlük incelemsinde, BÜMED'in kiralama sözleşmesinin sona ermesi gerekçe gösterilerek devasa alan hakkında derneğe tahliye bildirimi yaptı. Bu karar ile birlikte Boğaziçi Üniversitesi'nin sembolik hale gelmiş 'Güney Meydan'daki 7 bin metrekarelik arazisinden 1000 metrekare daha büyük olan bölge, yeniden öğrencilere ve üniversiteye kazandırılmış oldu.

İŞGAL BİTİNCE NE OLACAK?

8 bin metrekarelik arazinin, BÜMED ve paravan şirketlerinin tahliyesinden sonra Boğaziçi Üniversitesi'ne kazandırılacağı bildirildi. 3 bin metrekarelik kapalı alanların bir kısmının akademik faaliyetlerde, diğer kısmının öğrenci kulüplerinin faaliyetlerine tahsis edileceği öğrenildi.

Haber7'nin ulaştığı bilgilere göre; BÜMED işgalinin sona ermesiyle birlikte spor tesisleri ve sosyal tesisler öğrenci ve akademisyenlerin kullanımına açılacak. Bunlar aynı zamanda Boğaziçi'ndeki diğer tesislerle benzer şartlarda mezunların da kullanımına açık olacak.

RANT GİTTİ ALGI OPERASYONU BAŞLADI

2 tenis kortu, fitness salonu, açık havuz, restoran, idari bina gibi mekanların yer aldığı arazinin Boğaziçi Üniversitesi'ne, yani gerçek sahibine kazandırılacak olması gün içerisinde çeşitli sosyal medya platformlarında algı operasyonlarına yol açmıştı. BÜMED üyelerinin başını çektiği bir grup, "Yerinde kal BÜMED" ve "Yerinde kal Boğaziçi" başlıklarıyla 'tahliye bildiriminin iptal edilmesini' talep etmişti. 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63