Çavuşoğlu ile Blinken ortak basın toplantısı düzenliyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ortak basın toplantısı düzenliyor.

20 Şubat 2023 Pazartesi 11:00
Çavuşoğlu ile Blinken ortak basın toplantısı düzenliyor

Göreve başladığından bu yana ilk resmi Türkiye ziyaretini gerçekleştiren ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, dün Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden etkilenen bölgeleri ziyaret etmesinin ardından bugün Ankara'da temaslarda bulunuyor.

Blinken, Çavuşoğlu ile görüşme ve ortak basın toplantısı sonrası Anıtkabir'i ziyaret edecek. Blinken daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ortak basın toplantısı düzenliyor.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarıdan satır başları:

- ABD ile 100 milyar dolar ticaret hedefine ulaşmak için çalışmalarımız sürüyor.

- ABD yönetimi F-16 talebimize güçlü destek veriyor. Kongre'de her zaman zorluklar çıkabiliyor, bu sürecin engellenmemesi gerekiyor. Kongrenin engelleyici değil destekleyici rol üstlenmesini bekliyoruz. F-16 sürecinin süratle tamamlanması her iki ülkenin yararına. 

- Tek taraflı yaptırımlar nedeniyle savunma sanayi alanında zorluklar yaşıyoruz, bunların aşılmasını bekliyoruz.

- PKK ve FETÖ'nün mevcudiyetinin sonlandırılmasına yönelik taleplerimizi yeniden ABD'ye ilettik.

- Vize sürecini de ele aldık. ABD vize başvurularında 6 aya kadar bekleme süreleri var, hızlandırılmasını talep ettik.

Blinken'ın açıklamalarından satır başları:

- Depremdeki yıkımı sözlerle ifade etmek çok zor.

- Geçen yıl Türkiye ile 30 milyar doları aşan bir ekonomik ilişkimiz oldu.

- Finlandiya ve İsveç'in katılımıyla NATO daha da güçlenecek. Ortak çıkarlarımız var, yan yana durmayı sürdüreceğiz. Türkiye'nin NATO ittifakında hava gücü çok önemli.

- Türkiye'nin Ukrayna toprak bütünlüğüne desteğini olumlu buluyoruz.

- Türkiye'nin Yunanistan ve Ermenistan'la olan ilişkileri de çok önemli.

- Biden yönetimi F-16 konusunda Türkiye'ye destek veriyor. Ulusal çıkarlarımız ve NATO çıkarları için bu çok önemli.

SORU-CEVAP:

ÇAVUŞOĞLU: İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini F-16'lar için şart koşmak doğru olmaz. F-35 kararı tek taraflıdır. Ödediğimiz 1,4 milyar doların geri ödenmesini bekliyoruz. ABD ile görüş ayrılığı içinde olduğumuz konular zaten belli, ancak pozitif gündeme odaklanarak ilişkilerimizi geliştirme arzumuz da ortada. İsveç hızlı adımlar atmalı. İsveç'te terör faaliyeti hala devam ediyor. Finlandiya'nın üyeliği için ise daha erken bir karar verebileceğimizi daha önce de söylemişti. Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda ayrı bir tutum izleyebileceğimizi Sayın Cumhurbaşkanımız da geçen hafta Stoltenberg'e söyledi.

BLİNKEN: Biden Türkiye'yi desteklemektedir. Türkiye'nin ulusal çıkarı ve NATO çıkarı için ortak harekat gücü önemli. Bunun için bir değerlendirme yapamam. F-16'nın modernizasyonu konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Finlandiya'nın katılımını güçlü bir şekilde destekliyoruz. Bu iki ülke NATO ile askeri dahil tamamen yan yana çalışıyor. Üçlü mutabakata uygun adımlar attılar ve biz bunları olumlu buluyoruz.

AYRINTILAR GELİYOR...

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63