Çin Tayvan üzerinden saldıran ABD'yi arka bahçesinden vuracak... İsrail'le bir ilk olacak

Çin, Tayvan üzerinden ziyaretler ve silah satışlarıyla kendisini terbiye etmek isteyen ABD'ye İsrail üzerinden cevap verecek. Çin'in Orta Doğu'da bir ilke imza atarak İsrail'le Serbest Ticaret Anlaşması imzalayacağı iddia edildi.

09 Eylül 2022 Cuma 17:45
Çin Tayvan üzerinden saldıran ABD'yi arka bahçesinden vuracak... İsrail'le bir ilk olacak

South China Morning Post gazetesinin haberine göre, İsrail'in Pekin'deki Çin Ekonomik Misyonu'nun Başkanı Esti Ayalon-Kovo, gazeteye yaptığı açıklamada, tarafların düzenli çevrim içi müzakereleri sürdürdüğünü, anlaşmanın "son aşamalarda" olduğunu belirtti.

Anlaşmanın, iki ülke arasındaki ticareti geliştirmesini ve kolaylaştırmasını beklediklerini ifade eden Ayalon-Kovo, "İki taraf da anlaşmanın en kısa sürede neticelenmesi için çaba sarf ediyor. Bu anlaşma, İsrail'den yeni ihracatçıların Çin'e mal satmasını sağlayacak." dedi.

Müzakerelerin sonuçlanması halinde bu, Çin'in bir Orta Doğu ülkesi ile imzaladığı ilk Serbest Ticaret Anlaşması olacak.

Çin devlet medyasındaki haberlere göre, Pekin ile Telaviv arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması görüşmeleri, pandeminin başından bu yana çevrim içi sürdürülüyor. Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi'nin nisanda, dönemin İsrail Başbakanı Yair Lapid yaptığı telefon görüşmesinin ardından müzakerelerin hızlandırıldığı kaydediliyor.

ÇİN İLE İSRAİL ARASINDAKI DIŞ TICARET HACMİ 22,8 MİLYAR DOLAR

Çin ile İsrail arasındaki dış ticaret hacmi, 2021'de 22,8 milyar dolara ulaşmıştı. Çin'e yapılan mal satışı İsrail'in ihracatını yüzde 11'ini oluşturuyor. İsrailli ihracatçılar Çin'e ağırlıklı olarak tıbbi donanım, tarım aletleri ve diğer makineler ile gübre ve kimyasallar satıyor.

İSRAİL GÜNEY KORE iLE SERBEST TİCARET ANLAŞMASI İMZALAMIŞTI

İsrail, Asya Pasifik bölgesinde daha önce Güney Kore ile Serbest Ticaret Anlaşması imzalamıştı.

Bugüne dek 16 ülke ile ikili serbest ticaret anlaşmaları yapan Pekin ise henüz bir Orta Doğu ülkesiyle bu türden bir düzenlemede uzlaşabilmiş değil.Çin'in, son 20 yılda artan ekonomik gücü ve nüfuzuyla, ihtiyaç duyduğu enerji kaynakları bakımından zengin bölgeye ilgisini artırmıştı. İran ve Suudi Arabistan ile ilişkilerini "kapsamlı stratejik ortaklık" düzeyinde yükselten Pekin, petrol zengini Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri ile de bir ticaret paktı oluşturmayı hedefliyor.

Analistler, Pekin'in İsrail ile anlaşmasının, geçmişte olduğu gibi yalnızca Arap ülkeleri ile ittifak ve iş birliği arayışında olmadığı, Filistin konusundaki görüş farklılığına karşın ekonomik iş birliğine açık olduğu mesajını vermeyi istediği değerlendirmesini yapıyor.

Çin, İsrail'in topraklarını işgal ettiği Filistin'i 1988'de resmen tanımıştı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63