Colin Powell hayatını kaybetti

Irak işgalinin mimarlarından olan, 5 Şubat 2003'te Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yaptığı konuşma ve sonrasındaki itiraflarıyla hafızalara kazanan ABD'nin eski Dışişleri Bakanı Colin Powell, 84 yaşında Kovid-19 sebebiyle öldü.

18 Ekim 2021 Pazartesi 15:41
Colin Powell hayatını kaybetti

1989-1993 arasında ABD Genelkurmay Başkanı, 2001-2005 yılları arasında da Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Colin Powell, 84 yaşında Kovid-19'a bağlı komplikasyonlar sebebiyle hayatını kaybetti.

Powell Ailesi tarafından yapılan açıklamada; "Dikkat çekici ve sevgi dolu bir koca, baba, büyükbaba ve büyük bir Amerikalıyı kaybettik" denirken, Powell'ın tam aşılı olduğu bilgisine de yer verildi.

Afrikalı ve İsveç kökenli anne-babadan 5 Nisan 1937'de dünyaya gelen Powell, ABD tarihinde bu görevlere getirilen ilk siyahi kökenli kişi olmuştu.

11 EYLÜL SONRASI AKTİF ÇALIŞTI

20 Ocak 2001'de 65. ABD Dışişleri Bakanı olarak yemin eden ve göreve başlayan Powell, 11 Eylül saldırılarından sonra, ABD'nin "Terörizmle Savaş" için başlattığı süreci yöneten önemli figürlerinden olmuştu.

ELİNDE ÇOK SAYIDA MASUMUN KANI VAR

2003'te Irak savaşını meşrulaştırmak için hatalı bilgilere dayalı BM Güvenlik Konseyi konuşmasıyla akıllara kazınan Powell, Genelkurmay Başkanlığı sırasında da General Manuel Noriega'nın devrildiği Panama'ya yönelik ABD işgalinin (1989) ve Körfez Savaşı'yla ilgili Çöl Kalkanı ve Çöl Fırtınası harekatlarının (1991) planlanmasında önemli rol oynamıştı.

"HAYATIMDA LEKE OLARAK KALACAK"

Powell, 2003'ün şubat ayında Güvenlik Konseyi'nde, Irak'ı kitle imha silahları üretmekle suçladığı konuşmasının, yaşamında bir leke olarak kalacağını belirtmişti.

11 Eylül saldırılarının 10. yıldönümünde Al Jazeera'ye verdiği röportajda şu ifadeleri kullanmıştı:

"Konuşmamı, aylar öncesinde yapılmış ve Kongre'ye sunulmuş olan istihbarat tahminlerine dayanarak, bana konuşmadan dört gün önce haber verilmesi üzerine yaptım. CIA başkanı, yardımcısı ve tüm CIA uzmanları o konuşmadaki bütün kelimelerin üzerinden geçmişti. Hiçbir şeyi ben uydurmadım araya hiçbir şey sıkıştırmadım. Bazı insanlar konuşmaya istihbaratın doğrulayamadığı şeyler eklemeye çalıştılar, ama ben 'hayır' dedim. Böylece elimdeki bilgileri sundum. Bunlar Başkan'ın inandığı bilgilerdi, hükümetteki meslektaşlarımın inandığı bilgilerdi. Ama sonradan anladık ki istihbaratçıların tanık gösterdikleri kaynaklardan pek çoğu hatalıydı."

Kendisinin bu konuyu dünyaya sunduğunu, olayın o zaman da şimdi de üzüntü verici olduğunu belirtmişti.

Powell, CIA'den aldığı bilgiye güvendiğini ve dönemin CIA Başkanı George Tenet'in, bu bilgilerin doğru olduğuna inandığını söylemişti.

Powell ayrıca, Saddam Hüseyin yönetimi ile teröristler arasında bağlantı kurulmasına da karşı çıkmış ve 11 Eylül saldırıları ile Saddam rejiminin bağlantısını gösteren tek bir kanıtın bile bulunamadığını söyledi.

KAYNAK: HABER7

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63