Doğulu ve Batılı liderlerle eşit ve dengeli ilişki kurabilen yegane lider

Hasan Öztürk

18 Eylül 2022 Pazar 10:15
Doğulu ve Batılı liderlerle eşit ve dengeli ilişki kurabilen yegane lider

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şangay İşbirliği Teşkilatı'nın toplantısı vesilesiyle gittiği Semerkant'tan büyük bir moralle New York'a geldi.

Erdoğan, Birleşmiş Milletler'in (BM) 77'nci Genel Kurulu'na katılacak. Ve şu anda genel kurul öncesi, Türkevi'nde ikili görüşmelere başladı bile.

Burada Türkevi'ne bir parantez açmakta yarar var. New York'ta BM Binası'nın hemen karşısında inşa edilen bina, dünyaya karşı bir hervele'dir. Ve Türkevi bir kaç gün boyunca çok önemli devlet ve hükümet başkanlarını misafir edecek.

Devam edelim...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın New York gündemi oldukça yoğun. Sadece BM Genel Kurulu'na katılmakla kalmayacak... Erdoğan, Amerikalı gazeteciler, batılı liderler, düşünce kuruluşları, işadamları, öğrenciler olmak üzere bir çok kesim ve isimle temas kuracak.

Erdoğan şu anda hem Batılı hem de Doğulu liderlerle görüşebilen neredeyse tek devlet başkanı.

İki gün önce Semerkant'ta, Rusya lideri Putin'den, Çin lideri Xi Jinping'e kadar Asyalı çok önemli liderlerle bir araya gelen Erdoğan, iki gün sonra Amerika'nın New York kentinde, Avusturya Cumhurbaşkanı Van der Bellen'den, İngiltere'nin yeni Başbakanı Truss'a kadar bir çok Batılı liderle görüşecek.

Her görüştüğü liderle göz hizasında eşit mesafede ilişki geliştiren Erdoğan, Türkiye'nin çok kutuplu dünyada "Merkez Ülke" olması için büyük gayret sarf ediyor.

BATI'DA DA DOĞU'DA DA TÜRKİYE RÜZGARI ESİYOR

2022'nin Haziran ayının son günlerinde Madrid'te NATO Zirvesi'nde Türkiye rüzgarı esmişti... İki gün önce Semerkant'taki Şangay Zirvesi'nde özel davetli olmasına rağmen yine Türkiye rüzgarı esti.

Şimdi de BM toplantılarında aynı havanın yaşanmasını bekliyoruz.

Çünkü, Erdoğan liderliğindeki Türkiye, tüm muhataplarından takdir alıyor. Erdoğan'ı sevmeyen liderler bile, örneğin Ukrayna krizindeki Türkiye'nin aldığı inisiyatiften çok etkileniyor. Yine dünyada en fazla yabancıya ev sahipliği yapan Türkiye, muhatapları tarafından ilgiyle karşılanıyor. Türkiye modeli "üretim ekonomisi" ilgiyle takip ediliyor!

TÜRKİYE EKSENİ PEKİŞTİRİLİYOR

Türkiye'nin Doğu ve Batı arasındaki dengeli dış politikası, eksen kayması değil bilakis "Türkiye ekseni" olarak şekilleniyor!

Bu bağlamda, Türkiye'nin adımları uluslararası alanda çok yakından takip ediliyor.

BM Genel Kurulu için geldiğimiz New York'ta, Semerkant'ın moraliyle daha da güçlüyüz.

Dünya yeniden kuruluyor ve Türkiye kurulan düzende yerini her geçen gün pekiştiriyor.

Tek kutuplu dünyadan çok kutuplu dünyaya geçerken, Türkiye ekseni muhataplar tarafından artık istense de istenmese de kabul diliyor!

Biraz da kulis... Kulağımıza bakın neler çalındı

Size biraz da kulis aktarayım.

Cumhurbaşkanı ile Özbekistan ve Amerika'yı kapsayan bu seyahatte, uçakta ve otelde bir çok siyasetçi ve devlet adamı ile görüşme şansımız oldu. Bu görüşmelerden edindiğim izlenimlerin bir kısmına göre...

2023 seçimleri Haziran'da değil Mayıs'ta olabilir. Buna da erken seçim denemez.
Seçimin bir ay öne çekilmesi konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan renk vermiyor ancak, teknik bir çalışmanın yapıldığına ilişkin izlenimlerimiz var.

Yunanistan'ın Amerika ve Fransa'nın gazlamasıyla Türkiye'ye karşı takındığı tavrı yakından takip edenler, iç kamuoyunun daha çok bilgilendirilmesini arzuluyor.  Yakın tarih konusunda daha çok bilgilendirilme yapılması hususunda medyaya sitem var.

Kamuoyunun yakın tarihte Türkiye'nin Yunanistan'a karşı nasıl bir mücadele verdiğini ve bu mücadele sonrasında Yunanistan'da nasıl bir siyasi kaos yaşandığının tam bilinmediği hatırlatılıyor.

İzmir'in kurtuluş gününde belediye başkanının "abuk" konuşmasından sonra bu talebin ne derece de hayati olduğu anlaşılıyor.

Akkuyu Nükleer Santrali inşaatında Ruslar tarafından çıkartılan kriz çözüldü. Çözüldü çözülmesine de anlayabildiğimiz kadarıyla, inşaat işleri ile teknoloji transferi meselesinde yaşanan krizden Rusya tarafında en tepedekilerin haberi çok geç olmuş.

Allah'tan, birebir konuşabilen iki lider ve onlara uyum sağlayan ekipler var. Kriz derinleşmeden çözüldü. Bir iki aylık aksama ile iş tatlıya bağlandı.

Şimdilik New York'tan bu kadar.

Kalın sağlıcakla.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63