Dünya basını İstiklal Caddesi'ndeki hain saldırıyı nasıl gördü?

İstiklal Caddesi'nde 6 kişi hayatını kaybettiği, 81 kişinin de yaralandığı bombalı saldırı dünya basınında da geniş yankı buldu. İngiliz Daily Telegraph, saldırının Türkiye'yi terör örgütü PKK'ya karşı daha da cesaretlendirebileceğini yazdı

14 Kasım 2022 Pazartesi 13:30
Dünya basını İstiklal Caddesi'ndeki hain saldırıyı nasıl gördü?

Dün İstanbul Beyoğlu'ndaki İstiklal Caddesi'nde hain bir saldırı meydana geldi. Cadeye yerleştirilen bir bombanın patlaması sonucu 6 kişi yaşamını yitirdi, 81 kişi yaralandı.

Patlama Türkiye'yi ayağa kaldırırken dünyada da geniş yankı buldu.

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, saldırı için terör ifadesini kullanmaktan çekindi.

Emniyet tüm detayları açıkladı: Saldırganın kimliği belli oldu!Emniyet tüm detayları açıkladı: Saldırganın kimliği belli oldu!

New York Times'ta yer alan haberle benzer şekilde saldırıların "Türkiye'nin turizm sektörüne büyük zarar verdiği", "Türk hükümetine meydan okuma olduğu" şeklinde ifadelerle terör saldırısının üzerini örtme çabaları dikkatlerden kaçmadı.

Aynı haberde, "Çok sayıda diplomatik misyonlar patlamanın olduğu bölgede yer alıyor. Patlama, haftanın en yoğun olduğu anlardan birine denk geldi." denildi.

"BU SALDIRI TÜRKİYE'Yİ DAHA DA CESARETLENDİREBİLİR"

Diğer yandan İngiliz The Daily Telegraph gazetesi, "kadın teröristin" İstanbul'da meydana gelen patlamada altı kişiyi öldürdüğünü yazdı.

Gazetenin haberinde, patlamanın yaya yolunun genellikle kalabalık olduğu bir saatte gerçekleştiği belirtilirken, İstanbul'da yaklaşık 6 yıldır saldırı meydana gelmediğinin altı çizildi.

Haberde saldırının Suriye'ye yeni bir müdahaleyi ve terör örgütü PKK/YPG'ye karşı daha sert bir yaklaşımı savunan Türkiye'yi daha da cesaretlendirebileceği de aktarıldı.

 

AP YAYGARA KOPARTTI! ESKİ SALDIRILARI HATIRLATTI

Amerikan Associated Press ajansı, "İstanbul'un merkezini sarsan bombalı saldırıda 6 kişi öldü onlarcası yaralandı" başlıklı haberinde şu ifadeleri kullandı:

"Pazar günü İstanbul'un merkezinde yayalara açık kalabalık bir caddeyi sarsan bir bomba altı kişinin ölümüne, onlarca kişinin yaralanmasına ve panik içindeki insanların patlamadan kaçmak ya da kafe ve dükkanlarda toplanmak zorunda kalmasına neden oldu. Taksim Meydanı'na çıkan, mağaza ve restoranların sıralandığı popüler bir cadde olan İstiklal Caddesi'ndeki olay yerine acil durum araçları akın etti. İnternette yayımlanan bir videoda yüksek bir patlama sesi duyuluyor ve yayalar dönüp kaçarken bir parlama görülüyor. Pazar günkü patlama, bu tür saldırıların yaygın olduğu yıllarda Türk halkının peşini bırakmayan endişe ve güvenlik kaygılarının şok edici bir hatırlatıcısı oldu"

THE WASHİNGTON TİMES: "HAİN SALDIRI"

ABD merkezli The Washington Times gazetesi, "Hain saldırı" başlıklı haberinde, "Türk yetkililer, İstanbul'daki İstiklal Caddesi'nde meydana gelen saldırıyla ilgili tam teşekküllü bir soruşturma yapılacağını ifade etti" cümlesini kullandı.

Saldırının 2015 ila 2017 yılları arasında Türkiye'deki patlama silsilesini hatırlattığı ifade edilen haberde, "Pazar günkü saldırıda ne tür bir patlayıcı kullanıldığı belirsizliğini koruyor. Ancak güvenlik uzmanları, kolluk kuvvetlerinin, ne olduğunu ve failin kimliğini hızlıca tespit edebileceğini söylüyor" denildi.

THE WALL STREET JOURNAL DA "TÜRK EKONOMİSİNİ" HEDEF ALDI!

Yine Amerikan merkezli The Wall Street Journal, "İstanbul'daki kalabalık caddede ölümcül bir patlamanın meydana geldiğini" yazdı.

Gazetenin haberinde, şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye Cumhurbaşkanı, pazar günü öğleden sonra İstanbul'un merkezindeki kalabalık bir caddede gerçekleşen patlama sonucu en az altı kişinin hayatını kaybettiğini ve 53 kişinin de yaralandığını açıkladı. İstanbul'un Avrupa yakasındaki, restoranlar ve mağazalarla dolu uzun İstiklal Caddesi'nde patlama meydana geldi ve patlamanın ardından siren sesleri duyuldu. Polis caddeye girişi kapattı. Zırhlı araçlar, normalde alışveriş yapanlar ve turistlerle dolu olan boş meydanı doldurdu. Gökyüzünde polis helikopterinin havalanmakta olduğu görüldü. Mart 2016'da İstiklal Caddesi'ndeki bir intihar saldırısında beş kişi hayatını kaybetmişti. Türk yetkililer o saldırıdan DEAŞ'ı sorumlu tutmuştu. Saldırılar ve 2016'daki başarısız darbe girişimi, Türkiye'nin turizm sektörüne oldukça zarar vererek ekonomisini sarsıntıya uğratmıştı"

DPA: İSTİKLAL CADDESİ TURİSTİK MERKEZ

Alman DPA ajansı, "Türkiye'de ilgili makamlar, İstanbul metropolünde altı kişinin hayatını kaybettiği ve 80'den fazla kişinin yaralandığı bombalı saldırının ardından, İstiklal Caddesi'ne bomba yerleştirdiği söylenen kişiyi yakaladıklarını bildirdiler. Konuyla ilgili açıklamayı pazartesi sabahı erken saatlerde devlet televizyonu TRT vasıtasıyla gerçekleştiren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, saldırıyı gerçekleştirenlerin, yasaklı Kürdistan İşçi Partisi (PKK) ile bağlantıları olduğunu vurguladı. Soylu TRT'nin canlı yayınında, saldırıyı gerçekleştirenlere bedel ödetileceğini de açıkladı" ifadelerini kullandı.

Haberde, "İstiklal Caddesi, Türk metropolünün Avrupa Yakasının merkezinde, genellikle pazar günleri bile kalabalık olan bir turistik merkez. Kurbanlar arasında Almanlar veya diğer ulusların vatandaşlarının olup olmadığı ise henüz belli değil" değerlendirmesi yapıldı.

BİLD: "SİNSİCE"

Alman Bild gazetesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın saldırı için "sinsice" ifadesine yer verdi. Erdoğan'ın "Türkiye'yi 'terörizme' teslim etme çabalarının başarısız olacağı" sözlerine yer veren Bild, Alman Dışişleri Bakanı'nın taziyelerini haberine ekledi.

Haberde, "Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock saldırının ardından üzüntülerini dile getirdi. Yeşiller politikacısı pazar günü Twitter'dan yaptığı açıklamada "İstanbul'dan korkunç fotoğraflar geliyor. Düşüncelerim, sadece bir pazar günü alışveriş caddesi İstiklal’de gezinmek isteyen ve şimdi ciddi bir patlamanın kurbanı olan insanlarla birlikte." dedi." ifadelerine yer verildi.

LE FİGARO: TURİSTİK, HER ZAMAN KALABALIK BİR CADDE

Hain saldırı Fransa basınında da geniş yankı buldu. Le Figaro gazetesi de saldırıyı İstiklal Caddesi'nin turistik merkez olduğu üzerinden gördü. "İstanbul'un kalbi ölümcül saldırıyla kana bulandı" başlıklı haberinde, "İstiklal Caddesi bir kez daha yasta" ifadelerine yer verdi.

Haberde, "Ülkenin kültürel ve ekonomik başkenti İstanbul'un kalbinde yer alan İstiklal Caddesi, çok sayıda mağazası, geleneksel dondurmaları, kafeleri, sokak müzisyenleri ve sokak satıcılarıyla özellikle turistler arasında popülerdir. Gece ve gündüz yoğun, hafta sonları her zaman kalabalıktır. Ayrıca Fransız, Rus, İsveç ve Hollanda konsolosluklarına da ev sahipliği yapmaktadır" denildi.

İNGİLİZ DAİLY TELEGRAPH: SALDIRI TÜRKİYE'Yİ PKK'YA KARŞI CESARETLENDİREBİLİR

İngiliz The Daily Telegraph gazetesi, "kadın teröristin" İstanbul'da meydana gelen patlamada altı kişiyi öldürdüğünü yazdı.

Gazetenin haberinde, patlamanın yaya yolunun genellikle kalabalık olduğu bir saatte gerçekleştiği belirtilirken, İstanbul'da yaklaşık 6 yıldır saldırı meydana gelmediğinin altı çizildi.

Haberde saldırının Suriye'ye yeni bir müdahaleyi ve terör örgütü PKK/YPG'ye karşı daha sert bir yaklaşımı savunan Türkiye'yi daha da cesaretlendirebileceği de aktarıldı.

2015'teki DEAŞ saldırılarını hatırlatan gazete, "İstanbul, 2015-2016 yıllarında DEAŞ militanlarının sorumlu tutulduğu bir dizi yıkıcı terör saldırısı yaşadı. Kentte güvenlik önlemleri o zamandan beri sıkılaştırıldı. Tüm alışveriş merkezlerinde metal dedektörler bulunurken, silahlı polisler ve zırhlı araçlar İstiklal Caddesi gibi başlıca turistik mekanlarda devriye geziyor" ifadelerini kullandı.

Saldırı nedeniyle Erdoğan'ı hedef alan gazete, "Bombalı saldırı, İstanbul’da ve 85 milyonluk ülkenin başka bölgelerinde terör saldırılarını engellemekle övünen Erdoğan’ın kamuoyu önündeki itibarını zedeleyebilir" cümlesini kullandı.

THE GUARDİAN İSVEÇ'LE YAŞANAN PKK ANLAŞMAZLIĞINA İŞARET ETTİ

Bir başka İngiliz gazete The Guardian, İstanbul'daki bombalı saldırı zanlısının yakalanırken İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun terör örgütü PKK'ya işaret ettiğini bildirdi. 

Haberde geçmişteki saldırılara yer verilirken, PKK'nın İsveç ve Türkiye arasında tartışmanın merkezinde yer aldığı şu cümlelerle ifade edildi; "Türk askeri operasyonlarıyla düzenli olarak hedef alınan PKK, aynı zamanda İsveç ve Türkiye arasında da tartışmanın merkezinde yer alıyor"

Washington Yakın Doğu Araştırmalar Enstitüsü adlı düşünce kuruluşundan Soner Çağaptay'ın görüşüne yer veren gazete, şu ifadeleri kullandı:

"Bu saldırının arkasında kim olduğunu bilmeden, bunun altı yıldır gerçekleşen ilk terör saldırısı olduğu gerçeği, Türkiye genelinde yüzlerce kişinin öldüğü 2015-2016 döneminin korkunç anılarını hatırlatıyor. (…) Bu saldırının sonucunda seçmenin sağa kaydığını göreceğimizi düşünüyorum"

RAİ NEWS: İTALYAN BAKAN TAZİYELERİNİ İLETTİ

İtalyan Rai News de İstiklal Caddesi'ndeki patlamaya geniş yer verdi. "İstanbul'da yayaya açık bir caddede patlama" başlıklı haberde, şu ifadelere yer verildi;

"İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani Twitter’da "İstanbul'dan korkunç görüntüler. İtalya, Türk hükümetine ve halkına olan yakınlığını ve masum kurbanlar için en içten taziyelerini ifade eder. Kriz birimimiz durumu izliyor ve vatandaşlarımızla temasa geçiyor" açıklamasını yaptı. Ria Novosti’nin bildirdiğine göre Rusya Federasyonu Konseyi Başkan Yardımcısı Konstantin Kosachev, "Türk halkına ve İstanbul sakinlerine en içten taziyelerini" iletti.

Olayın nedenleriyle ilgili olarak ise "bu konuda konuşmak ve siyasi spekülasyonlar oluşturmak için henüz çok erken" ifadelerine yer verildi. İtalya Savunma Bakanı Guido Crossetto, "Türk hükümetine ve halkına olan yakınlığımı ifade etmek ve masum kurbanlar için en içten taziyelerimi sunmak isterim." dedi.

AL JAZEERA: PKK, İSVEÇ-TÜRKİYE ÇEKİŞMESİNİN MERKREZİNDE YER ALIYOR

Öte yandan Katar merkezli Al Jazeera gazetesi, "Türk polisi İstanbul'daki bombalı saldırının zanlısını gözaltına aldı" başlıklı haberinde, "İstanbul ve diğer Türk şehirleri geçmişte Kürt ayrılıkçılar, DEAŞ ve diğer örgütler tarafından özellikle 2015 ve 2016'daki bir dizi saldırı dahil olmak üzere hedef alınmıştı" ifadelerini kullandı.

Terör örgütü PKK'nın saldırılarına işaret eden gazete, "Türk askeri harekatlarının düzenli olarak hedefi olan örgüt, Stockholm'ü PKK'ya karşı hoşgörülü olmakla suçlayarak mayıs ayından bu yana NATO'ya girişini engelleyen Türkiye ile İsveç arasındaki çekişmenin de merkezinde yer alıyor" ifadelerine yer verdi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63