Dünya tarihinin en büyük enerji krizi! Avrupa'da büyük panik başladı

Rusya'dan Almanya'ya doğal gaz tedarik eden Kuzey Akım 1 boru hattı bakım çalışmaları nedeniyle 10 günlüğüne kapatıldı. Ancak bu durum Almanya'yı paniğe sevk etti. Ülkede Rusya'dan doğalgaz tedarikinin tamamen durabileceği konusunda uyarılar yapılıyor. Rusya'nın doğalgaz musluğunu tekrar açmama ihtimali birçok ülkeyi etkileyebilir. Öte yandan IEA Başkanı Birol, 'Dünya, bu kadar büyük bir enerji krizine hiç tanık olmamıştı.' diye konuşurken 'Avrupa'da bu kış çok, çok zor olacak.' ifadelerini kullandı.

12 Temmuz 2022 Salı 11:00
Dünya tarihinin en büyük enerji krizi! Avrupa'da büyük panik başladı

Sidney'de düzenlenen küresel bir enerji forumunda konuşan Birol, ilk küresel enerji krizinin yaşandığını söyledi.

Birol, petrol, doğal gaz, kömür ve elektrik fiyatlarının yükseldiğine dikkati çekerek, "Neden? Çok basit. Ukrayna'yı işgal eden Rusya, dünyanın bir numaralı petrol ve doğal gaz ihracatçısı. Sonuç olarak tüm enerji sisteminin bir krizden geçtiğini görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Küresel bir enerji krizi yaşandığını belirten Birol, "Dünya, derinliği ve karmaşıklığı açısından bu kadar büyük bir enerji krizine hiç tanık olmamıştı. Avrupa'da bu kış çok, çok zor olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck ise, Rusya'dan Almanya'ya doğal gaz tedarik eden Kuzey Akım 1 boru hattının bakım çalışmaları için 10 günlüğüne kapatılmasının ardından Avrupa'ya uyarıda bulunarak gaz tedarikinin yeniden başlamamasına hazır olunması gerektiğini söyledi.

Almanya'nın Rus gazına fazlasıyla bağımlı hale geldiğini belirten Habeck, Rusya'nın doğalgazı, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yaptırımlara karşılık bir silah olarak kullandığını belirtti.

Haziran ayında Rus devletine bağlı doğalgaz şirketi Gazprom, Kuzey Akımı 1 boru hattının toplam kapasitesinin yüzde 40'ı oranında kullanıldığını açıkladı. Gazprom, Almanya merkezli Siemens şirketinin boru için gerekli türbinleri göndermekte geciktiğini söyledi.

Bunun üzerine Kanada hükümeti, tamir edilmiş Siemens türbinlerini Almanya'ya yıl sonuna kadar göndereceğini açıkladı. Ancak Ukrayna, Rusya'ya uygulanan yaptırımların es geçildiğini söyleyerek bu kararı kınadı.

RUSYA MUSLUĞU TEKRAR AÇMAYABİLİR

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Almanya'nın Rus gazından tamamen uzaklaşma taahhüdüne ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin başlangıcından bu yana Rus gazına bağımlılığını yüzde 55'ten yüzde 35'e düşürmesine rağmen yetkililer, gaz tedarikinin önümüzdeki aylarda tekrar başlatılmamasından endişeli.

Boru hatlarında yaz aylarında buna benzer onarım ve bakım çalışmalarının yapılması normal, ancak Ukrayna'daki savaş ve Rusya'ya uygulanan yaptırımlar yüzünden bu yıl yaşanan durum farklı.

Rusya'nın doğalgaz musluğunu tekrar açmama ihtimali Almanya'nın yanı sıra İtalya gibi başka ülkeleri de etkiliyor.

İtalyan enerji şirketi Eni, Rusya'dan mevsim normallerinin altında gaz alabildiğini belirtti.

Rusya şimdiye kadar Polonya, Bulgaristan, Hollanda, Danimarka ve Finlandiya'ya yeni ödeme planına uymadıkları gerekçesiyle doğal gaz tedarikini kesti.

Avrusturya ve Çek Cumhuriyeti ise doğalgazlarının bir kısmını Kuzey Akım 1 hattından, diğer kısmını ise Ukrayna'dan gelen bir boru hattından alıyor.

ALMANYA'DA EKONOMİK GERİLEME YAŞANABİLİR

Rusya'dan çıkarak Baltık Denizi'nin altından geçip doğrudan Almanya'daki Lubmin'e ulaşan bin 200 kilometre uzunluğundaki Kuzey Akım 2 hattı projesi için yaklaşık 11 milyar dolar harcandı.

Ancak Ukrayna'daki savaş sebebiyle bu hat kullanıma açılmadı.

Rusya'nın gaz tedarikini tamamen kesmesi durumunda endüstride gaza tamamen bağımlı olan Almanya'da hızla ekonomik gerileme yaşanabileceği düşünülüyor.

Alman basınında yer alan haberlere göre uzmanlar gübre, ilaç, deterjan ve kozmetik ürünlerinde kıtlık yaşanabileceğini söylüyor.

Alman kamu yayıncılık kuruluşu ZDF'ye göre Almanya'nın doğalgaz depolama tesisleri şu anda sadece yüzde 64 oranında dolu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63