Dünyadan peş peşe Kazakistan açıklaması! Rusya'dan yardım istendi, OHAL ilan edildi!

Kazakistan'da Mangistav bölgesinde başlayan akaryakıt zammı protestoları ülke geneline yayıldı. Başkent Nursultan, Mangistau eyaleti ve Almatı şehrinde OHAL ilan edildi. Kazak hükümeti istifa ederken, Türkiye ve Rusya'dan açıklama geldi.

05 Ocak 2022 Çarşamba 23:00
Dünyadan peş peşe Kazakistan açıklaması! Rusya'dan yardım istendi, OHAL ilan edildi!

Mangistav bölgesinin Janaözen ve Aktau kentinde halk, pazar gününden başlayarak akaryakıt zammına karşı kent merkezlerindeki meydanlarda toplandı.

Protestocular, yeni zamlarla birlikte 120 tenge (0.27 dolar) seviyesine çıkan fiyatların 60 tengeye düşürülmesini talep etti.

Bu protestolar daha sonra ülke geneline yayıldı ve sokaklarda kaos patlak verdi.

TOKAYEV SÜKUNET ÇAĞRISI YAPMIŞTI

Kazakistan Devlet Başkanı Tokayev, protestoların ilk çıktığı gün Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Devlet Başkanlığı İdaresi çalışanlarının dahil edildiği Hükümet Komisyonu Aktau'da çalışmalarına başladı. Devlet Operasyon Merkezi de kesintisiz olarak çalışmalarını sürdürüyor" demişti.

Ülkede istikrarın korunması için komisyona mevcut soruna ilişkin karşılıklı kabul edilebilir bir çözüm bulma talimatı verildiğini kaydeden Tokayev, "Kolluk kuvvetlerine kamusal düzenin bozulmasının önlenmesi talimatı verildi. Göstericiler, sorumluluk bilinciyle hareket etmeli ve diyaloğa hazır olduklarını göstermeli" ifadelerini kullanmıştı.

KOMİSYON KURULMUŞTU

Kazakistan Başbakanı Askar Mamin, Tokayev'in talimatıyla Mangistav bölgesindeki sosyo-ekonomik durumun gözden geçirilmesi için bir hükümet komisyonu kurmuştu.

Kazakistan Rekabet Koruma ve Geliştirme Kurumu da, benzin istasyonu sahiplerinin fiyat düzenlemeleriyle ilgili soruşturma yürütüyor.

HÜKÜMET İSTİFA ETTİ

Kazakistan'da Devlet Başkanı Tokayev, yayınladığı kararnameyle Askar Mamin liderliğindeki hükümetin istifasına onay verdi.

Bu doğrultuda, kabine üyelerinin yeni hükümet göreve başlayana kadar görevini sürdürmesi kararlaştırıldı.

Kararnameye göre, Başbakan'ın yetkileri geçici olarak Başbakan Yardımcısı Alihan Smayilov'a devredildi.

OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLDİ

Kazakistan İçişleri Bakanlığı ise, 200 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Başkent Nursultan, Mangistau eyaleti ve Almatı şehrinde OHAL ilan edildi.

BANKA VE MAĞAZALARA YAĞMA GİRİŞMLERİ

Şiddet olaylarının devam ettiği ülke genelinde yağma olayları da patlak verdi. Pek çok mağazanın camları kırılarak içeri girilirken, içeride bulunan eşyalar da eylemciler tarafından çalındı.

Mağazaların yanı sıra ATM ve banka şubelerinde de aynı şekilde hırsızlık ve yağma girişimleri yaşandı.

RUSYA VE TÜRKİYE'DEN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı'ndan Kazakistan'da yaşanan gelişmelere ilişkin şu açıklama yapıldı:

"Kazakistan'da 2-3 Ocak 2022 tarihlerinde başlayan ve bu sabah Hükümetin istifasıyla sonuçlanan protesto eylemlerini yakından takip ediyoruz.

Dost Kazakistan'ın istikrarına önem atfediyoruz. Temennimiz, kardeş Kazak halkının barışı ve huzurudur. Kazakistan yönetiminin bu krizin üstesinden geleceğine yönelik inancımız tamdır. Kazakistan halkının sağduyusuna güveniyor ve olayların en kısa sürede yatışmasını temenni ediyoruz.

Olaylarda güvenlik güçleri dahil yaralanan Kazak kardeşlerimize acil şifalar diliyoruz."

Açıklama yapan Kremlin Sözcüsü Peskov ise, Kazakistan yönetiminin kendilerinden yardım istemediğini belirterek, "Dostlarımızın kendi iç meselelerini çözeceğine inanıyoruz. Dışarıdan müdahale edilmemesi önemli" dedi.

Almatı'da bazı hükümet binaları ateşe verildi.

Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı, sokak olayları sonucu olağanüstü halin ilan edildiği Kazakistan'daki son gelişmeleri yakından ve endişeyle takip ettiklerini bildirdi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, kardeş Kazakistan'daki son gelişmelerin yakından ve endişeyle takip edildiği, komşu ülkenin mevcut durumu bağımsız olarak ve dışarıdan müdahale olmaksızın çözebileceğine olan güven vurgulandı.

Açıklamada, Kazak halkının ve ülke liderliğinin doğasında var olan bilgelik ve öngörünün galip geleceğine, bunun da barış ve uyumun korunmasına yardımcı olacağına inanıldığı kaydedildi.

Kırgızistan, kardeş Kazakistan'a halkların arasındaki ilişkiler tarihinde her zaman olduğu gibi her türlü desteği ve yardımı sağlamaya hazır olduğunu vurguladı.

AB'DEN İTİDAL ÇAĞRISI

vrupa Birliği (AB), Kazakistan'daki gösterilerle ilgili itidal çağrısı yaparak göstericilerin şiddetten kaçınmasını, güvenlik güçlerinin de orantılı güç kullanmasını beklediklerini bildirdi.

AB Komisyonu sözcülerinden Nabila Massrali, Kazakistan'daki olaylarla ilgili açıklamasında, gelişmeleri yakından izlediklerini belirtti.

Herkese itidalli davranma ve şiddetin artmasına yol açacak eylemlerden kaçınma çağrısında bulunan Massrali, halkın barışçıl gösteri hakkı bulunduğunu ancak şiddetten uzak durulmasını beklediklerini kaydetti.

Kazakistan makamlarına da barışçıl gösterilere saygı gösterilmesi, meşru güvenlik çıkarlarının savunulmasında da orantılı güç kullanılması çağrısı yapan Massrali, Kazakistan'ın basın özgürlüğü ile internette veya diğer mecralarda bilgiye erişimi içeren taahhütlerini yerine getireceğine inandıklarını ifade etti.

VALİLİK BİNASINI BASTILAR

Kazakistan’ın Almatı şehrinde protestocular Valilik binasına girdi NUR SULTAN (AA) - Kazakistan’ın güneyindeki Almatı'da protestocular polise karşı demir çubuk kullanarak Valilik binasına girdi.

Gösteri alanlarına plakasız araçlarla çok sayıda kişinin bırakıldığı görüldü. Bazı göstericilerin yüzlerini kapatmaları ise dikkati çekti. Alanda polis ve askeri araçlar ateşe verildi. Polis, göstericilere ses bombası atarak müdahale etti. Meydana demir çubuklarla gelen göstericiler, şehrin merkezindeki Almatı Eyalet Valiliği binasına girdi. Göstericilerin, halihazırda şehirdeki Cumhurbaşkanlığı Konutuna doğru ilerledikleri belirtildi. Almatı Halk Sağlığı Departmanı, gösterilerde 190 kişinin yaralandığını, 40 kişinin ise hastanelere kaldırıldığını aktardı. 

TOKAYEV'DEN YARDIM ÇAĞRISI

İki gün içinde ikinci kez Ulusa Sesleniş konuşması yapan Kazakistan Devlet Başkanı Tokayev, bugünden itibaren "Güvenlik Konseyi Başkanlığı" görevini ilk devlet başkanı Nursultan Nazarbayev'in değil kendisinin yürüteceğini açıkladı. Tokayev, ne olursa olsun başkentten ayrılmayacağını söyleyerek, olayları bastıracaklarını dile getirdi:

"Devlet Başkanı ve bugünden itibaren Güvenlik Konseyi Başkanı olarak, azami düzeyde sert olmayı planlıyorum. Her ne olursa olsun başkentte bulunacağım. Halkla birlikte olmak, benim anayasal yükümlülüğüm. Kazakistan tarihindeki bu kara süreci birlikte aşacağız, bu süreçten güçlü bir şekilde çıkacağız."

Tokayev'in Ulusa Sesleniş konuşmasından bir kare

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev Rusya'dan yardım isterken, ülkesinde meydana gelen provokasyon eylemlerinin bastırılması için resmi destek talebinde bulundu.

ABD UYARIDA BULUNMUŞTU

Ülke genelindeki gösteriler devam ederken eylemlerin arkasında kim var sorusu da gündemdeki yerini koruyor. Kimileri gösterilerin hamisi olarak Rusya'yı işaret ederken ABD'nin 16 Aralık'ta olası eylemlere karşı Kazakistan'daki vatandaşlarına yaptığı uyarı da dikkat çekti.

ABD'nin uyarısında Nur Sultan, Almatı, Şimkent'te meydana gelebilecek olası eylemlere karşı vatandaşlarına bölgeden uzak durmaya vurgu yapılmıştı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63