Dünyanın en zengin isimlerinden... Dev şirket asgari maaşları bile ödemedi

Hazırlanan bir rapora göre aralarında Zara ve H&M gibi markaların da bulunduğu büyük uluslararası giyim markaları, Bangladeş hazır giyim endüstrisi çalışanlarına ve tedarikçilere üretim maliyetinin altında ödeme yapıyor.

12 Ocak 2023 Perşembe 14:00
Dünyanın en zengin isimlerinden... Dev şirket asgari maaşları bile ödemedi

Alman devi Lidl ve Zara-H&M gibi dünya devi giyim markalarının sahibi olan sahibi Inditex'in ( Sahibi Amancio Ortega Gaona Forbes'e göre 2022 itibarıyla dünyanın en zengin 23. kişisi) salgın döneminde Bangladeş'teki hazır giyim tedarikçilerine üretim maliyetlerinden daha az ödeme yaptığı iddia edildi.

The Guardian'da yer alan habere göre; Aberdeen Üniversitesi ve Birleşik Krallık merkezli adil ticaret kampanya grubu Transform Trade tarafından yapılan araştırmaya göre; İngiltere'deki perakendeciler için kıyafet üreten ülkedeki 1.000 fabrikayla yapılan bir ankette, Lidl'in tedarikçilerinin %19'u, Inditex'in %11'i, H&M'nin %9'u ve Next'in %8'i iddiada bulundu.

DÜNYANIN EN ZENGİNLERİ ÖDEME YAPMADI İDDİASI

Bu dört markanın ve ayrıca Tesco ve Aldi'nin tedarikçilerinin çoğu, araştırmacılara, Covid-19'un küresel bir salgın olarak ilan edilmesinden neredeyse iki yıl sonra bile artan hammadde ve üretim maliyetlerine rağmen hala aynı oranda ödeme aldıklarını ve çalışanların asgari ücret tutarındaki ödemelerini bile yapamadıklarını söyledi.

Amancio Ortega Gaona Zara ve Bershka gibi moda markalarıyla bilinen Inditex'in kurucusu İspanyol iş adamı. Forbes'e göre 2022 itibarıyla dünyanın en zengin 23. kişisi, Statista'ya göre ise İspanya'nın en zengin kişisidir

Mart 2020'den Aralık 2021'e kadar olan dönemi inceleyen raporları, 15 veya daha fazla fabrikadan satın alan daha büyük markaların, küçük markalara göre ödemeleri erteleme veya siparişleri iptal etme gibi etik olmayan uygulamalara girme olasılığının daha yüksek olduğunu buldu.

Lidl ise iddialarla ilgili olarak, "Tedarik zincirinde asgari ücretleri sağlamayı ve tekstil ürünleri üretiminin sürdürülebilir ön planlamasını sağlamayı taahhüt ettiğini" söyledi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63