Eski yönetimin 'peşkeş' çektiği alan tamamen Boğaziçi Üniversitesi'ne geçti

Boğaziçi Üniversitesi'nin eski yönetimi tarafından BÜMED'e verilerek rant elde edilen arazi, Rektörlüğün incelemeleri sonucunda yeniden üniversite bünyesine katıldı. Böylelikle yeni rantların önüne geçilmiş olunacak.

12 Ocak 2023 Perşembe 12:00
Eski yönetimin 'peşkeş' çektiği alan tamamen Boğaziçi Üniversitesi'ne geçti
  • HABER 7 - ÖZEL

Boğaziçi'nin eski mezunları tarafından oluşturulmuş Boğaziçi Üniversitesi Mezunları Derneği'nin (BÜMED), okulun arazisi içerisindeki 8 bin 80 metrekarelik alanı hem yasalara aykırı hem de bağlamının dışında kullandığı tespit edildi.

1990 yılında imzalanan ve 2000 yılında sona eren sözleşmeye göre, BÜMED'in bahse konu olan araziyi Boğaziçi Üniversitesi yönetimine devretmesi gerekiyordu.

Fakat aradan geçen 19 yıllık süre zarfında, Sayıştay'ın uyarılarını dahi görmezden gelen oluşum, yasaların arkasından dolaşarak araziyi kullanmaya devam etti.

2004 yılında yürürlüğe giren 5072 sayılı dernek ve vakıfların kamu kurumları içerisinde faaliyet göstermesi yasaklanmasına karşın üniversitenin geçmiş yönetimlerin buradaki hukuksuz varlığı ortadan kaldırmadığı gözler önüne serildi.

8 BİN METREKARELİK ARAZİYE SEMBOLİK ÜCRET

Düğünler, balolar ve çeşitli etkinliklerin yapıldığı mekanın BÜMED'in paravan şirketi LADİN A.Ş. ve bir restoran tarafından idare edildiği öğrenildi. Şirket tarafından mekanın kullanımı için Boğaziçi Üniversitesi'ne 160 bin TL ödeme yapılıyordu.

Fakat Boğaziçi'nde 70-80 metrekarelik bir kantinin dahi bu fiyatlara kiralanması, eski yönetimin BÜMED'e sağladığı rantı bir kez daha gözler önüne serdi.

Kurum, alanın kullanımı için çeşitli tarihlerde Üniversite'ye 40 milyon dolarlık bağış yaptıklarına yönelik gerçeği yansıtmayan bir iddiada bulunmuştu.

Fakat yapılan incelemeler, BÜMED tarafından Boğaziçi Üniversitesi'ne bahsi geçen tutarda bir yardım yapılmadığını ortaya çıkarttı.

SÜREÇ 2019'DA BAŞLAYINCA PARAVAN ŞİRKETE DEVREDİLDİ

Sayıştay müfettişleri tarafından 2019 yılında gelen uyarı sonucu mezun derneğinin kampüste yasal varlığı sonlandırılırken, mezun derneğinin ve çeşitli yöneticilerinin şahsi ortaklığıyla kağıt üzerinde kurulmuş Ladin AŞ tarafından ihale yoluyla kiralandığı ve o dönemden beri mezun derneğinin yasalara aykırı kullanım yaptığı öğrenildi. Bu sebeple adres beyanında üniversitedeki alanı gösterilmemişti.

AMACI DIŞINDA KULLANILDI

BÜMED'in paravan şirketi LADİN A.Ş.'nin Boğaziçi Üniversitesi'ndeki araziyi amacının dışında kullandığı gözlemlendi. Alandaki tesisler üniversite mensubu olmayan kişi ve kurumlar tarafından kullanılırken; düğünler, balolar, toplantılar ve konserlerle kamu kaynağı üzerinden rant oluşturuluyordu.

BÜMED, bu alanı koruyabilmek ve boğaza nazır imtiyazlı alandaki keyfi kullanımını sürdürebilmek için hem siyasi bağlantılarını kullandı hem de çeşitli ajanslar yoluyla üniversite algısına zarar verecek operasyonlar yürüttü. Üstelik kampüs içerisindeki alanın üniversite karşıtı yasadışı eylemlerde lojistik üs olarak kullanıldığı defaatle kayıtlara geçti.

Boğaziçi Üniversitesi de mezun oluşumunun keyfi istismarına 'dur' diyerek kamu hakkını koruma iradesini ortaya koydu.

REKTÖRLÜK TAHLİYE BİLDİRİMİ YAPTI

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü tarafından başlatılan inceleme sonucunda, 8 bin 80 metrekarelik alan için "büyük bir verimsizlik ve kamu zararı" değerlendirilmesinde bulunuldu ve kiralık sözleşmesinin sona erişi gerekçe gösterilerek alan hakkında tahliye bildirimi yaptı. Okulun sembolik hale gelmiş Güney Meydan'ındaki 7 bin metrekarelik arazisinden 1000 metrekare daha büyük olan bölge, yeniden öğrencilere ve üniversiteye kazandırılmış oldu.

MEZUNLAR ARAZİYİ AMACINA UYGUN ŞEKİLDE KULLANABİLECEK

8 bin 80 metrekarelik arazi, BÜMED ve paravan şirketlerinin tahliyesinden sonra Boğaziçi Üniversitesi'ne kazandırılacak. 3 bin metrekarelik kapalı alanların bir kısmı akademik faaliyetlerde, bir kısmı ise öğrenci kulüplerinin faaliyetlerine tahsis edilecek. 

Spor tesisleri ve sosyal tesisler ise öğrenci ve akademisyenlerin kullanımına açılacak. Bunlar aynı zamanda okulumuzdaki diğer tesislerle benzer şartlarda mezunların da kullanımına açık olması planlanıyor.

SOSYAL MEDYADA KİRLİ ALGI OPERASYONU

2 tenis kortu, fitness salonu, açık havuz, restoran, idari bina gibi mekanların yer aldığı arazinin Boğaziçi Üniversitesi'ne, yani gerçek sahibine kazandırılacak olması gün içerisinde çeşitli sosyal medya platformlarında algı operasyonlarına yol açmıştı. BÜMED üyelerinin başını çektiği bir grup, "Yerinde kal BÜMED" ve "Yerinde kal Boğaziçi" başlıklarıyla 'tahliye bildiriminin iptal edilmesini' talep etmişti. 

Fakat Üniversite yönetimi, dernek ve paravan şirketinin 'peşkeş' çektiği, organizasyonlarla rant oluşturduğu alanı yeniden öğrencilere kazandırma çabasında. Daha önce üniversitenin güvenliğini zafiyete uğratmaya çalışan çeşitli eylemciler, bu mekanı yasadışı eylemler için lojistik malzemeler ve alkollü içki sokma aracı olarak kullanmaya çalışmıştı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63