Fed'in faiz kararı sonrası altın ve döviz fiyatlarında harektlilik!

ABD Merkez Bankası (Fed), beklentiler dahilinde politika faizini 50 baz puan artışla yüzde 0,75-1,00 aralığına yükseltti. Karar sonrası altın ve döviz fiyatlarında hareketlilik yaşandı.

05 Mayıs 2022 Perşembe 00:00
Fed'in faiz kararı sonrası altın ve döviz fiyatlarında harektlilik!

ABD Merkez Bankası, politika faizini yüzde 0,75-1,00 aralığına yükseltti. Fed Başanı, 75 baz puanlık artış düşünmediklerini söyledi. Piyasada baskı hafifledi; dolar düştü, altın yükseldi.

Fed, küresel piyasalarda son yılların en merak edilen faiz kararını açıkladı. Piyasalarda oluşan beklentilere paralel olarak Fed, politika faizinde 50 baz puanlık artışa gitti.

Fed, bir önceki toplantının yapıldığı mart ayında, 2018'den bu yana ilk kez faiz artırımına giderek politika faizini 25 baz puan artırmıştı.

BİLANÇO KÜÇÜLECEK

Amerika Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: İlk etapta bilanço azaltımına Hazine kağıtlarında 30 milyar dolar, mortgage destekli menkul kıymetlerde 17,5 milyar dolar ile başlanacak. İlk 3 ayın ardından bilanço daraltmadan aylık miktar Hazine kağıtlarından 60 milyar dolara ve mortgage destekli menkul kıymetlerde 35 milyar dolara yükseltilecek.

ENFLASYON VURGUSU

Fed Başkanı Jerome Powell, kararın ardından yaptığı açıklamada "Enflasyon hedefin oldukça üzerinde. Ancak ücretlerde de son yılların en hızlı artışları yaşanıyor. İşgücü piyasasında arz ve talebin dengeye geldiğini görüyoruz. Faiz oranlarında artışın devam etmesinin uygun olacağını düşünüyoruz. FOMC, önümüzdeki birkaç toplantıda 50 baz puanlık artışları masada görüyor. Ekonomi gücünü koruyor ve daha sıkı para politikasını kaldırabilir. FOMC, işgücü piyasasına daha çok katılımın olacağını öngörüyor. Bununla birlikte istihdam oluşturma hızı yavaşlayacak. 75 baz puanlık faiz artışı, FOMC'nin aktif olarak değerlendirdiği bir şey değil. Görmeyi beklediklerimizi görürsek, 50 baz puan faiz artırımı gelecek 2 toplantıda masada olacak. Eğer gerek duyarsak, faizi nötr seviyenin ötesine taşımaktan da tereddüt duymayız. Kısa vadeli enflasyon bekleyişleri oldukça yüksek. Savaş ve Çin'deki kapanmalar, manşet enflasyon üzerinde etkili olacak. Enflasyonun doğru yolda olduğuna ilişkin kanıtlar görmek istiyoruz" dedi.

DOLAR 14,72'Yİ GÖRDÜ

Jerome Powell'ın, Fed'in, 75 baz puanlık indirimi "şimdilik" gündemine almadığını açıklaması piyasaları rahatlattı. Dolar düşüşe geçti. Gün içinde 14,85'i gören kur, 14,72'ye kadar geriledi.

Ons üzerindeki baskı da kalktı. Altın, küresel piyasalarda yüzde 1'e yaklaşan primle 1890 dolara yaklaştı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63