Hollanda kamu kuruluşu NOS: Türkiye dünyaya SİHA'lar üzerinden bir mesaj veriyor

Hollanda kamu yayıncısı NOS'ta, "Türkiye giderek daha fazla ülkeye İHA satıyor" başlığıyla yayımlanan makalede, TEKNOFEST ve Türkiye'nin İHA/SİHA programı ele alındı.

07 Ekim 2021 Perşembe 13:14
Hollanda kamu kuruluşu NOS: Türkiye dünyaya SİHA'lar üzerinden bir mesaj veriyor

Hollanda kamu yayıncısı NOS'un Türkiye muhabiri Mitra Nazar, geçtiğimiz günlerde Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen TEKNOFEST üzerine bir yazı kaleme aldı.

"AĞIZLARI AÇIK BIRAKAN GÖSTERİ"

Festivalde gerçekleşen gösterilerin "ağızları açık bıraktığını" söyleyen muhabir, "Aralarında biri neredeyse hiç ses çıkarmıyor ve açık farkla en çok dikkati O çekiyor" diyerek, AKINCI'nın gördüğü ilgiyi dile getirdi.

HİKAYE 15 YIL ÖNCE BAŞLADI

Selçuk Bayraktar ve Haluk Bayraktar'dan da bahseden Mitra Nazar, "Türk İHA'larının hikayesi yaklaşık 15 yıl önce başladı. Selçuk Bayraktar, Amerikan üniversitesi MIT'den edindiği bilgilerle Türkiye'ye döndü. İlk Türk insansız hava aracı Bayraktar TB2'nin tasarımı üzerinde çalışmaya başladı. Bu arada Türk hükümeti, Amerikan insansız hava araçları satın almaya çalıştı, ancak başarılı olamadı. Sonra İHA'ları kendileri yapma şansı doğdu. İlk başarılı test uçuşu 2015 yılında yapıldı. O zamandan beri, insansız hava araçları Türk Hava Kuvvetleri'nin envanterinin bir parçası oldu. Bu İHA'lar PKK savaşçılarına karşı mücadelede kullanılıyor. Ayrıca, Libya'da Türk destekli hükümet güçlerinin yanında konuşlandırıldılar. Ve geçen yılın sonlarında dünya, Türk İHA'larının Dağlık Karabağ savaşında kullanıldığını gördü" dedi.

"ABİ-KARDEŞ ÜLKENİN POP YILDIZI GİBİ"

Muhabir Nazar ayrıca, Selçuk Bayraktar ve Haluk Bayraktar'ın Türkiye'de pop yıldızı statüsüne sahip olduğunu belirtti.

BAYRAKTAR: SINIFININ EN İYİSİ

Yazıda görüşlerine yer verilen Haluk Bayraktar, "İHA'larımız şu anda dünyada sınıfının en iyisi. Ayda on binlerce saat uçuş yapıyorlar ve sınırlarımız içinde ve ötesinde savaş alanında kendilerini kanıtladılar" dedi.

"BİZE SATMADILAR BİZ DE YAPTIK"

"İnsanlar, kendi egemenliğimizi korumak için bu tür teknolojileri kullandığımız için gurur duyuyor" diyen Bayraktar, "On yıl önce başka ülkelerden İHA almaya çalıştık. Şimdi bakın kendi kendimize yetiyoruz, hatta ihracat bile yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

"BU PROGRAM KENDİ KENDİNE YETEBİLME MÜCADELESİNİN BİR PARÇASI"

"İHA/SİHA programı, Türkiye'nin askeri açıdan kendi kendine yeterli olma mücadelesinin bir parçası. Cumhurbaşkanı Erdoğan, silah ambargosu veya yaptırım durumunda yabancı ülkelere karşı ülkesinin hayatta kalabilmesi amacıyla silah endüstrisine büyük yatırımlar yaptı" denilen yazıda, SİHA'ların savaş sahasında oyun değiştirici olarak ortaya çıkmasının, NATO için de önemli olduğu vurgulandı.

"DAHA FAZLASINI SATMAK İSTİYORLAR"

Yazıda, Türkiye'nin oluşan İHA pazarını doldurduğu, daha fazla İHA'yı satmaya istekli olduğu kaydedildi.

"TÜRKİYE DÜNYAYA BİR MESAJ VERİYOR"

Türkiye'nin İHA/SİHA diplomasisiyle jeopolitik ilişkilerini geliştirdiği ve dünyaya "Türkiye, büyüklerle rekabet edebilecek güçlü bir ülke" mesajını verdiği aktarıldı.

KAYNAK: HABER7

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63