İndirim yansıdı: Ayçiçek yağı fiyatları düştü

Fırsatçılara yönelik önlem alan hükümet gümrük vergisini sıfırladı, sıfırlanan vergi etiket fiyatlarına yansıdı.

23 Ocak 2023 Pazartesi 09:30
İndirim yansıdı: Ayçiçek yağı fiyatları düştü

Rusya-Ukrayna savaşı ile brlikte dünyada yaşanan ayçiçeği yağı sıkıntısı, Türkiye'de de etkili oldu. Savaşın başlaması ile ihracatın durması, marketlerde fiyatların artmasına ve stokçuluğa neden oldu, fiyatlar katlandı. 5 litrelik ayçiçek yağının fiyatı kısa sürede bazı internet sitelerinde ve marketlerde 200 lirayı aştı. Hükümet, bu artışı durdurmak için düğmeye bastı.

AYÇİÇEĞİ YAĞINDA İNDİRİM

2023'e girmeden önce hükümet, ayçiçeği ürünlerinden alınan gümrük vergisini sıfırladı. Bu durum kısa sürede etiketlere yansıdı ve fiyatlarda düşüş gözlemlendi. Marketler etiketleri peş peşe değiltirdi. Tarım ve Kredi Kooperatiflerinde olduğu gibi diğer marketlerde de şu an için yüzde 5 ila 10 arasında indirim var.

5 LİTRELİK YAĞ 148,50 TL'YE DÜŞTÜ

Yılbaşından önce ham ayçiçeği yağı ithalatına ton başına 250 dolar, ayçiçeği çekirdeğine ise yüzde 5 vergi uygulanıyordu. İki kalemde de gümrük vergisi sıfırlandı. ATV Haber'de yer alan habere göre; atılan bu adım raflardaki fiyatlara olumlu yansıdı. 67,50 TL'ye satılan 2 litrelik sıvı yağa yüzde 5 indirim uygulandı. Yüzde 10'luk indirimle 5 litrelik sıvı yağ fiyatı ise 148,50 TL'ye düştü.

Fiyatların düşmesinden vatandaşlar memnun ancak indirimin artması ve diğer ürünlere de yansıması beklentisi var.

Ayçiçek yağının fiyatını uygun buldukları için 2 adet aldıklarını söyleyen bir vatandaş, "Fiyatların düşmesinden çok memnunuz. Umarım diğer ürünlerde de aynı şekilde fiyatlarda düşüş görürüz" diye konuştu. Bir başka vatandaş ise "Fiyatı güzel ama biraz daha düşerse daha çok memnun oluruz" dedi.

Önümüzdeki ay bu indirim oranının daha da artması ve İndirimin şubat ayı itibarıyla yüzde 15'i bulması bekleniyor.

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63