İstanbul'daki Rusya-Ukrayna müzakeresinde ilk gün bitti! Ukrayna'dan garantör ülke talebi

Rusya-Ukrayna heyetleri, müzakereler için bugün İstanbul'da Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde bir araya geldi. Görüşme yaklaşık 4 saat sürdü. Ukrayna heyeti, görüşmenin ardından açıklama yaptı.

29 Mart 2022 Salı 14:45
İstanbul'daki Rusya-Ukrayna müzakeresinde ilk gün bitti! Ukrayna'dan garantör ülke talebi

Dünya bir kez daha gözünü Türkiye'ye dikti. Antalya Diplomasi Forumu'nda Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanları ilk kez bir araya gelirken, geçtiğimiz gün, iki ülke arasındaki barış görüşmelerinin İstanbul'da yapılmasına karar verilmişti.

Bu kapsamda Rus ve Ukraynalı heyetleri dün akşam saatlerinde Türkiye'ye geldi.

Heyetler saat 10.30'da aynı masada buluştu. Görüşme yaklaşık 4 saat sürdü.

İstanbul'da Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde basına kapalı yapılan müzakere yarın da devam edecek.

UKRAYNA'DAN GARANTÖR ÜLKE İSTEĞİ

Ukrayna heyeti, görüşmesinin sona ermesinin ardından açıklama yaptı. 

Heyetten yapılan açıklamada, "Garantör olarak İngiltere, Çin, ABD, Fransa, Türkiye, Almanya, Kanada, Polonya ve İsrail'i görmek istiyoruz" denildi. Güvenlik garantileri konusunda da anlaşmanın sağlanamadığı belirtildi. 

Heyet adına konuşan Ukraynalı müzakereci Arakhamia, Kırım ve benzer durumdaki bölgelerin ayrıca değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Arakhamia ayrıca, anlaşma için Rus askerlerinin Ukrayna'dan çıkması gerektiğini vurguladı. 

ERDOĞAN'DAN GÖRÜŞME ÖNCESİ AÇIKLAMA

Görüşme öncesinde heyetle görüşen ve kısa bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tüm uluslararası platformlarda iki tarafın (Rusya-Ukrayna) da hakkını, hukukunu koruyan adilane bir yaklaşım sergiledik" dedi.

Dolmabahçe'deki barış masası öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan açıklamaDolmabahçe'deki barış masası öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan açıklama

ERDOĞAN VE TÜRK DIŞİŞLERİ'NİN DİPLOMASİ ÇABASI

Savaşın başladığı günden bu yana barış için büyük çaba sarfeden Erdoğan ve Türk Dışişleri, iki ülkeyi üst düzeyde Antalya'da masaya oturtmayı başarmıştı.

Son olarak da NATO Zirvesi dönüşü aynı gün Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy ile telefonda görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki gün de Rusya Devlet Başkanı Putin'i telefonla arayarak savaşa ilişkin son durum ve müzakere süreçleriyle ilgili görüş alışverişinde bulunmuştu. Ateşkes ve barış ortamının bir an önce tesisini sağlayacak olası adımların ele alındığı görüşmelerde, Türkiye’nin barış için katkı sunmaya devam etme kararlılığı taraflara vurgulandı. Müzakerelerin Türkiye'de yapılması da bu iki telefon görüşmesinden sonra açıklanmıştı.

Türkiye'deki görüşme öncesi Zelenskiy'den Rusya'nın 3 talebine yeşil ışıkTürkiye'deki görüşme öncesi Zelenskiy'den Rusya'nın 3 talebine yeşil ışık

"RUSYA 3 TALEPTEN VAZGEÇTİ" İDDİASI

İngiltere'nin saygın gazetelerinden Financial Times'a konuşan kaynaklar; tarafların bazı adımlar konusunda anlaşmaya yakın olduğunu aktardı. Henüz taraflar arasında resmi bir anlaşma olmadığı için ismini açıklamayan kaynaklar; Rusya'nın savaş başlarken talep ettiği "Nazilerden arındırılma", "silahsızlandırılma" ve "Rusçanın Ukrayna'da yasal olarak korunması" taleplerinden vazgeçtiğini öne sürdü.

Öte yandan kaynaklar, Rusya'nın Kiev'in askeri olarak destek almaması şartıyla Avrupa Birliği'ne katılmasına da sıcak bakmaya başladığını iddia ederken, anlaşmanın Ukrayna'nın NATO üyeliğinden vazgeçmesi şartına bağlı olduğunu da dile getirdi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63