İsveç ve Finlandiya heyetleri NATO istişareleri için Ankara'ya geliyorlar

Son dakika... Dışişleri: İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik başvurularına ilişkin istişareler Türkiye, İsveç ve Finlandiya heyetleri arasında 25 Mayıs 2022 Çarşamba günü Ankara’da gerçekleştirilecektir.

24 Mayıs 2022 Salı 14:15
İsveç ve Finlandiya heyetleri NATO istişareleri için Ankara'ya geliyorlar

Dışişleri Bakanlığından, İsveç ve Finlandiya ile istişareler hakkında açıklama yapıldı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik başvurularına ilişkin istişareler, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal başkanlığındaki heyetimiz ile İsveç Başbakanlık Ofisi Devlet Sekreteri Oscar Stenström ve Finlandiya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Jukka Salovaara’nın başkanlığındaki İsveç ve Finlandiya heyetleri arasında 25 Mayıs 2022 Çarşamba günü Ankara’da gerçekleştirilecektir."

BAKAN ÇAVUŞOĞLU: YAZILI MUTABAKAT İSTEDİK

Resmi temaslar için İsrail'e oradan da Filistin'e geçen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada; İsveç ve Finlandiya'nın NATO sürecine ilişkin olarak, "Finlandiya ve İsveç'in heyet göndermek istedi. Cumhurbaşkanımız da 'Bizim her zaman önceliğimiz diplomasidir' diyerek bu teklifi kabul etti.

"SOMUT ADIMLAR BEKLİYORUZ TEMENNİLERLE İLERLEYEMEYİZ"

Heyet bugün Ankara'ya inecek, yarın da görüşme olacak. Ankara'daki heyet bugün kendi içinde bir değerlendirme yapacak. Taleplerimiz ne, PYD YPG nasıl bir örgüt, bunlara ilişkin belgeleri hazırlıyoruz. Savunma ile ilgili ambargoların kaldırılması taleplerimiz arasında olacak. Somut adımlar bekliyoruz temennilerle ilerleyemeyiz. İsveç ve Finlandiya teröre desteği kesmeli, somut adım için yazılı mutabakat istiyoruz" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'NİN ŞARTLARI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyeliklerini reddettiklerini açıklarken üye olabilmeleri için şartlarını da şu sözlerle sıralamıştı:

Türkiye ne savunma ihtiyaçlarını giderilmesinde, ne de 40 yıllık terörle mücadelesinde müttefiklerinden beklediği desteği görmemiştir. Ülkemiz çoğu zaman gizli açık yaptırımlara, tehdit, baskı ve şantajlara maruz bırakılmıştır.

Türkiye'nin İsveç'ten beklentileri! Madde madde açıklandıTürkiye'nin İsveç'ten beklentileri! Madde madde açıklandı

NATO'dan Türkiye açıklaması: Endişelere çözüm bulacağızNATO'dan Türkiye açıklaması: Endişelere çözüm bulacağız

NATO'da ve üyesi olduğumuz uluslararası kuruluşlarda oynadığımız hayati rol apaçık ortadayken kimi müttefiklerimiz hala yaptırımların kaldırılmasını konuşuyor, İsveç'in bize karşı yaptırım uygulamasını bir kenara koyamayız. İpe un serme politikasından vazgeçilmeli, terörle mücadelede destek ve yaptırımlar başta olmak üzere Türkiye'nin haklı beklentileri karşılanmalıdır. NATO için bedel ödeyen bir ülke olarak ucu açık diplomatik ifadelerden ziyade somut adımlar görmek istiyoruz. 

 

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63