İtalya, Türkiye'den SİHA talep etti

AB ve NATO üyesi İtalya, Türkiye'den Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) talep etti. Anlaşma imzalanırsa, Türkiye, ikinci kez NATO üyesi bir ülkeye SİHA ihraç etmiş olacak. Türkiye'den SİHA alan ilk NATO ülkesi Polonya olmuştu.

21 Kasım 2022 Pazartesi 06:30
İtalya, Türkiye'den SİHA talep etti

Edinilen bilgiye göre; kısa süre önce İtalya, Türkiye'den insansız hava aracı talebinde bulundu. Söz konusu talebin, akıllı mühimmat atım kabiliyetine sahip silahlı insansız hava araçları (SİHA) ile ilgili olduğu öğrenildi.

İtalyan ordusu, gelecek vizyonu çerçevesinde Bayraktar TB2'yi savaş planlamasına aldıİtalyan ordusu, gelecek vizyonu çerçevesinde Bayraktar TB2'yi savaş planlamasına aldı

Türkiye, halihazırda AKINCI, AKSUNGUR, ANKA ve Bayraktar TB2 tipi SİHA'ları aktif olarak üretiliyor. Kısa süre önce Türkiye, ilk kez AB ve NATO üyesi bir ülke olan Polonya'ya Bayraktar TB2 tipi SİHA'ların teslimatını gerçekleştirmişti. Satış gerçekleşirse İtalya, Türkiye'den SİHA tedarik eden bilinen ikinci AB ve NATO üyesi ülke olacak. İtalya'nın talep ettiği SİHA'nın hangisi olduğu ise henüz açıklanmadı.

EUROMALE PROGRAMI

İtalya'nın, EuroMALE Programı'na rağmen Türkiye'den SİHA talep etmesi ise oldukça şaşırtıcı bir durum olarak öne çıkıyor. Edinilen bilgiye göre; Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya, halihazırda EuroMALE adında bir program yürütüyorlar.

Söz konusu program, Avrupa'nın Orta İrtifa-Uzun Dayanım (MALE) sınıfı insansız hava aracının geliştirilmesinin amaçlıyor. Ancak bir süredir çeşitli problemlere boğuşan ve maddi külfeti oldukça artan program, planladığı şekilde ilerlemiyor. İtalya'nın Türkiye'den SİHA talep etmesinin de bunun bir yansıması olabileceği üzerinde duruluyor.

Bir süredir mali ve gecikme sorunuyla boğuşan EuroMALE Programı kapsamında 21 sistem (63 hava aracı) EuroMALE İnsansız Hava Aracı (İHA) tedarik etmeyi planlayan Fransa, toplam tutarın 7.1 milyar euro'yu geçmemesini istedi. Ancak edinilen bilgiye göre; EuroMALE projesi kapsamında geliştirilen hava aracının birim maliyeti, geliştirme maliyetiyle birlikte 200 milyon euro'ya yaklaştı.

Türk yapımı bir Bayraktar TB2 SİHA Sistemi ise 6 hava aracı, mühimmatlar ve ilgili sistemlerle birlikte 40-50 milyon dolar tutarında. Yine ANKA MALE SİHA Sistemi ise 3 hava aracı, mühimmatlar ve ilgili sistemlerle birlikte 70-80 milyon dolar tutarında olduğu biliniyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63