İyi Parti'den 6'lı masaya 'boykotlu' mesaj

11 Ocak 2023 Çarşamba 09:15
İyi Parti'den 6'lı masaya 'boykotlu' mesaj

Muhalefet blokunun oluşturduğu 6’lı masa, giderek artan bir gerilim anaforunun içinden geçiyor.

-Bir taraftan adaylık meselesi başta olmak üzere pek çok temel konuda aralarında anlaşamama halinin getirdiği bir gerilim hali;

-Öbür tarafta, tabanlara anlatmanın mümkünatı olmadığı için, masadan kalkamama halinin getirdiği bir gerilim hali.

Aşağı baksan sakal, yukarı baksan bıyık durumu yani.

Adaylık yarışının iyice kızışacağı önümüzdeki bir ay içerisinde bu gerilimin daha da artması, şimdiden öngörülemeyen, yeni bir takım gelişmelerin karşımıza çıkması muhtemel.

KILIÇDAROĞLU’NUN “İÇİŞLERİMİZE KARIŞMASIN” SÖZLERİ, İYİ PARTİ’DEN PASİF DİRENİŞ EYLEMİ

Öngörülmeyen krizlerden bir tanesi yaklaşık bir ay önce gündeme geldi.

6’lı masada bulunan partilerden birinin üst düzey isminden doğruluğunu teyit ettiğim, epey bir süre sır olarak saklanan olay şu:

İYİ Parti, son dönemdeki gerilimlerin ardından, 6’lı masanın komisyon çalışmalarını boykot ederek pasif direniş eylemi yaptı.  

Yani, hükümet programı gibi kritik çalışmaları da yürüten komisyonlarda görevi olan İYİ Partili isimler, toplantılara katılmadılar.

Şimdi konunun detaylarını biraz daha açalım:

Bilindiği üzere bir süre önce, televizyon kanallarının Ankara Temsilcilerinin davet edildiği, benim de katıldığım toplantıda, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in CHP’li belediye başkanları Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın adaylığını sürekli gündemde tutması centilmenliğe aykırı değil mi şeklinde bir soru yöneltilmişti.

Bu soruya Kılıçdaroğlu’nun “İç işlerimize karışılmasın” şeklinde bir cevap vermesi, siyaset gündeminde günlerce tartışılmış, Akşener’in doğrudan bu sözlere olmasa da içinde ‘fena çarparım’ gibi ifadelerin geçtiği sert bir açıklama ile mukabelede bulunması, CHP-İYİ Parti ayrışmasını su yüzüne çıkarmıştı.

İYİ PARTİ KOMİSYONLARDAKİ ÜYELERİNİ GERİ ÇEKTİ, ÇALIŞMALARA KATILMADI

Bu gelişmelerin ardından İYİ Parti cenahından 6 masaya dönük çok enteresan bir hamle geldi.

Komisyonlarda görev yapan isimler, sağlık durumlarını gerekçe göstererek toplantılara katılmadılar.

Gerekçe sağlık idi ama işin aslı, ortaya çıkan anlaşmazlıklar ve Akşener’i eleştiren açıklamalar karşısında tepkisel bir tutum sergilemek, masaya “Madem öyle biz de böyle yaparız” şeklinde bir mesaj vermekti.

BU PASİF DİRENİŞ BİRKAÇ HAFTA SÜRDÜ

6’lı masada yer alan partilerden birinin üst düzey yetkilisi olan ve arayıp kendisiyle konuştuğumda İYİ Parti’nin ‘boykot’ kararını doğrulayan ilgili isim, bu komisyon toplantılarına katılmama eyleminin birkaç hafta sürdüğünü dile getirdi.

6’lı masanın 5 Ocak’ta yaptığı 10’uncu toplantıdan muhalefet cephesinin büyük önem verdiği hükümet programının, yani seçim beyannamesinin açıklanması bekleniyordu.

Ancak, bu beyanname açıklanamadı.

Bunun gerekçesi, İYİ Parti’nin boykot eylemiyle alakalı olabilir mi?

Evet, bu pekala mümkün.

6’lı masanın bir sonraki toplantısı İYİ Parti’nin ev sahipliğinde yapılacak.

O vakte kadar bu boykotun ürettiği geriliminin aşılması için yeni bir takım girişimlerin olması bekleniyor.

Ancak, seçimler için çok kritik bir döneme girilirken böylesi bir krizin yaşanması, 6’lı masanın paydaşları arasındaki anlaşmazlıkların ve en önemlisi ‘güvensizlik’ sorununun hangi noktalara geldiğini da ortaya koyuyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63