Karadeniz'deki 1 trilyon dolarlık doğalgaz keşfinin yarısı yabancı şirkete mi gidecek?

Türkiye’nin 1 trilyon dolar değerindeki 710 milyar metreküplük doğalgaz keşfi üzerinden başlatılan algı operasyonu çöktü. Keşfedilen doğalgazın yarısına Trillion Energy firmasının ortak olduğu iddiasının yalan olduğu ortaya çıktı.

10 Ocak 2023 Salı 17:00
Karadeniz'deki 1 trilyon dolarlık doğalgaz keşfinin yarısı yabancı şirkete mi gidecek?
  • HABER7

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın duyurduğu 710 milyar m3’lük doğalgaz keşfiyle Türkiye enerji sahasında tarihi bir eşiğe ulaştı. Sözcü gazetesi yazarı Yılmaz Özdil başta olmak üzere muhalefet çevreleri, Karadeniz’deki tarihin en yüksek doğalgaz keşfine gölge düşürmeye çalıştı. 1 trilyon dolar değerindeki keşifteki gelirin yarıya yakınının yabancı şirkete ait olacağı iddiası ortaya atıldı.

Karadeniz’deki Akçakoca doğalgaz sahasında arama işletme ruhsatına sahip Park Place Energy Turkey şirketinin hissedarı Trillion Energy üzerinden yürütülen kara propagandanın gerçeği yansıtmadığı, söz konusu şirketin 1 trilyon dolarlık keşfin yapıldığı bölge ile herhangi bir ilişiğinin olmadığı öğrenildi.

İNANMADIKLARI KEŞFİN HESAPLAMASI ÜZERİNDEN YALAN ÜRETTİLER

Sözcü yazarı Özdil’in 28 Aralık’taki yazısı sonrası dezenformasyonun düğmesine basılmıştı. Özdil yazısında “Karadeniz'de trilyon dolarlık gazımız mazımız yok elbette ama, trilyon'lu şirket gerçekten var orada. Tam adı, Trillion Energy. Kanada şirketi. Bu şirket, tamamı Türkiye'ye ait olan, ‘mavi vatan’ sınırları içindeki Akçakoca sahasının yüzde 49'una ortak edildi.” iddiasında bulunmuştu. Özdil, “Akdeniz'deki doğalgaz haklarımız için Yunanistan'dan Mısır'a kadar neredeyse her ülkeyle savaş pozisyonu alıyoruz, çok da iyi yapıyoruz, peki Karadeniz'deki doğalgaz haklarımızı niye Kanada'ya veriyoruz?” sözlerini sarf etmişti.

Özdil, “Trilyon enerji şirketi trilyon dolarlık sahamıza yarı yarıya ortak olabildiğine göre, BP gibi, Shell gibi, Total gibi dünya devi olması lazım /…/ E, insan merak ediyor haliyle… Mavi vatan'daki haklarımıza ortak edilen trilyon şirketi neyin nesi kimin fesidir? Bu imtiyazı kim verdi? Hangi anlaşmayla verildi? Niye bu şirkete verildi? Karadeniz doğalgazıyla alakalı olarak habire müjde veren sayın devlet büyüklerimiz, trilyon şirketinden niye hiç bahsetmiyor?” demişti.

AKÇAKOCA SAHASI NEREDE, SAKARYA GAZ SAHASI NEREDE?

Edinilen bilgilere göre, Özdil ve muhalefet çevrelerinin gündeme taşıdığı Akçakoca doğalgaz sahasının 1995 yılında imzalanan ortaklık sözleşmesi ile petrol arama/işletme ruhsatının yüzde 51 hissesi TPAO’ya, yüzde 49’unun Arco firmasına ait. Akçakoca sahası, Karadeniz kıyı şeridinden 7 kilometre uzaklıkta. Sığ deniz alanı olan bu sahadaki keşfin 2004 yılında gerçekleştirildiği kaydedildi. 79 metre su değnliğindeki keşfin “ARI/TPO-PPE/4877” numaralı ruhsat alanını kapsadığı saptandı.

Bu ruhsattaki yüzde 49 hisseye sahip yatırımcı şirketin hisselerini devretmesiyle şu andaki sahibinin Park Place Energy Turkey şirketi olduğu kaydedildi.

Muhalif çevrelerin gündeme getirdiği Trillion Energy şirketinin Kanada’da faaliyet gösteren bir şirket olup, Park Place Energy Turkey şirketinin hissedarları arasında yer aldığı bildirildi.

KEŞİF BÖLGESİNDE BÜTÜN YETKİ TPAO’DA

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın duyurduğu rezervi 710 milyar metreküp olarak açıklanan bölge ise Sakarya Gaz Sahası ve civarı. Ulaşılan bilgilere göre, keşfin yapıldığı “AR/TPO/KD/C26,C27,D26,D27” numaralı ruhsat alanları kıyıdan 175, Akçakoca sahasından 168 kilometre uzaklıkta.

Keşfin yapıldığı bölgedeki yatırım ve üretim aşamasında ruhsat ve rezervin %100’ünün Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO) ait olduğu bildirildi.

Sakarya Gaz Sahası ve civarında herhangi bir ortak şirketin söz konusu olmadığı kaydedildi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63