Karne hediyesi et yalanı ilk değil! 'Müftü karısıyım' diyenden 'Bıktım' diyen sahte esnafa

'Çocuğa karne hediyesi et oldu’ şeklindeki yalan haberi siyasi malzeme edinen muhalefetin bu argümanı çürütülürken, geçmişte benzer yöndeki provokatif mizansenler yeniden gündeme geldi.

24 Ocak 2023 Salı 18:00
Karne hediyesi et yalanı ilk değil! 'Müftü karısıyım' diyenden 'Bıktım' diyen sahte esnafa
  • HABER 7

Sosyal medyada ve muhalif basın organlarında geniş yer bulan 'Karne hediyesi et' temalı manipülatif haber, akıllara geçmiş yıllarda yaşanan örnekleri getirdi.

Son örnekte Habertürk kanalının muhabiri Fatmanur Boylu, kasaptaki bir çocuğa karne hediyesinin ne olduğunu sormuş, çocuk ise muhabirden aldığı iddia edilen talimatla 'Annem karne hediyesi olarak et aldı' cevabını vermişti.

'Karne hediyesi et' yalanına soruşturma! 'Haberi yapan muhabir çocuğun kulağına fısıldadı'"Karne hediyesi et" yalanına soruşturma! 'Haberi yapan muhabir çocuğun kulağına fısıldadı'

Muhalif medyanın manşete taşıdığı bu haber, annenin ve kasabın yaptığı açıklamalarla ters tepti.

Sözcü gazetesinin manipülatif habere yönelik 22 Ocak Pazar günü tarihli manşeti

Gazetecilik etiğine sığmayacak nitelikteki haberden ötürü ilgili televizyon kanalı kurum içi soruşturma başlatırken, muhabirin iş akdinin sonlandırıldığı açıklandı.

Peki on milyonlarca yurttaş geçmiş yıllarda hangi mizansenlere maruz kalmıştı?

AKŞENER'İN ESNAF ZİYARETİ: 'ÇOCUĞU İÇİN ENDİŞELENEN ESNAF' SAHTE ÇIKTI

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Mayıs 2021'de halkın nabzını tutmak için Hatay'daydı. Bölgedeki esnafa ziyarette bulunan Akşener, bir kuyumcudan içeri girdi.

O anlarda CHP teşkilatlarında olduğu öğrenilen bir kişi, aniden tezgaha geçerek Akşener'e dert yanmaya başladı.

Kendini tezgahtar olarak tanıtan vatandaş, "Benim eşim 8 aylık hamile. Çocuğumun yarınlarını göremiyorum. 30 yaşındayım, susturulmaktan bıktım, artık konuşmak istiyorum” diye konuştu.

Kısa süreli mizansen, gerçek esnafın olaya dahil olmasıyla noktalandı. Dükkanın tezgahtarları 'Bu kişi bizden değil, tanımıyoruz' deyince gerçekler açığa çıktı.

Yapılan araştırmalar sonucu mizansende yer alan kişinin Hatay Büyükşehir Belediyesi Sosyal Tesisler Müdürü Reşat Kayman olduğu ve daha önce CHP'nin gençlik kollarında çalıştığı öğrenildi.

"MÜFTÜ KARISIYIM" YALANI

Vandallığın dışavurumu olarak nitelendirilen Gezi kalkışmalarında CHP Burhaniye İlçe Başkanı F.C.'nin eşi G.T.C., başörtüsü takarak o dönem Başbakanlık yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı halkı tahrik etmeye çalıştı.

Erdoğan'a, “Müftü karısıyım, din senin tekelinde değil” diyen C.'nin Burhaniye'de bar işlettiği, başının açık olduğu ve bir dönem CHP'li Şişli Belediyesi'nde çalıştığı öğrenildi.

Hakkında suç duyurusunda bulunulan kişinin provokatif nitelikteki videosu, Sözcü yazarı Yılmaz Özdil tarafından dolaşıma sokulmuştu.

ELEKTRİK MAĞDURİYETİ YARIDA KALDI

Bir dönem halka elektrik faturalarını ödememeleri yönünde çağrıda bulunan ve elektrik faturasını siyasi malzeme haline getiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz yıl nisan ayında 'elektriği kesildiği' iddia edilen bir evi ziyaret etmişti.

Kılıçdaroğlu'nu ağırlayan aile, 4 aydır elektrik faturalarını ödemediklerini, bu sebeple elektriklerinin kesildiğini söylemişti. Fakat Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Başkent EDAŞ'tan gelen açıklamalarla gerçekler bir bir açığa çıktı.

Bakan Dönmez, elektrik mizansenin başrolü Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik olarak sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Kılıçdaroğlu o gece elektrikler gerçekten kesik miydi? Kendinizi yine isteyerek ve bilerek karanlığa mı gömdünüz? Yapılan incelemeler sonucu o gün evin elektriği varmış. Ve o gün o evde elektrikler olduğu halde ışıkları neden açmadınız?” ifadelerini kullanmıştı.

Başkent EDAŞ firmasının yaptığı yazılı açıklamada ise, bahsi geçen evdeki elektriğin Mart ayında kesildiği, Kılıçdaroğlu'nun ziyareti esnasında herhangi bir aksama yaşanmadığı şu sözlerle anlatılmıştı:

"Şirketimiz tarafından 24.04.2022 tarihinde yapılan saha tespitine ve kayıtlarımızda yapılan incelemeye göre, 23.04.2022 tarihinde, ilgili tesisatın borcundan veya herhangi bir nedenden dolayı elektrik enerjisinin şirketimizce kesilmiş olmadığı, söz konusu tesisatın 31 Mart 2022 tarihinde elektrik enerjisinin borçtan dolayı kesildiği, borcun ödenmesi takiben 5 Nisan 2022 tarihinde elektrik enerjisinin bağlandığı tespit edilmiştir."

Böylece Kemal Kılıçdaroğlu'nun sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığı ve muhalif medyanın manşetlere taşıdığı 'elektrik mizanseni' son bulmuş oldu.

HALKA YANLIŞ BİLGİ VERDİ

Elektrik mizansenine bir süre daha devam eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bu kez Türkiye genelinde faturalarını ödeyemediği için elektriği kesilmiş olan hane sayısının 4 milyon seviyelerinde olduğunu söyledi.

Ancak ülke genelinde elektriği kesik hanelerin bu rakamdan 15 kat daha düşük seviyede olduğu öğrenildi. Nitekim gerçek rakam 278 bin tutarındaydı.

"TORUNUMA SÜT ALAMIYORUM" AJİTASYONU YALAN ÇIKTI

Mart 2021'de CHP genel merkezinde emeklilere yönelik düzenlenen bir programda kürsüye çıkan Y.B. isimli partili, 'Bu kışı battaniye altında geçirdim. Torunlarıma süt alamıyorum' şeklinde bir dizi ajitasyon içerikli açıklamalarda bulundu. Fakat Y.B.'nin hiçbir torunu olmadığı, üstelik 'süt alamıyorum' derken 'viski masasında' çekilmiş fotoğraflarının olduğu kamuoyuna yansıdı.

'Utanıyorum çocuklarımdan bir anne olarak... Sen saraylarda otururken ben gaz yakamıyorum, pazara gidemiyorum, et alamıyorum... Eti unuttum, tavuk etini unuttum... Yeter artık yeter...' diyen Bacıoğlu uzunca bir süre muhalif basın tarafından kullanılmıştı.

KANSER HASTALIĞINI MİZANSENLERİNE ALET ETTİLER

Pandemi döneminde sokaklara çıkıp vatandaşa yardım kolileri götüren CHP'li İBB'nin sosyal medya hesabı üzerinden dikkat çekici bir video paylaşıldı.

Temmuz 2020 tarihli videoda yardıma muhtaç havası veren bir vatandaş, elindeki koliyle beraber İBB ekiplerine şükranlarını sunarak, "Eşim kanser hastası, virüsten dolayı işten çıkardılar, bu yardımla ilk defa vatandaş olduğumuzu hissettik" diye konuşmuştu.

"İlk defa vatandaş olduğumuzu hissettik" diyen kişinin CHP üyesi A.G. olduğu ve oldukça lüks bir hayat sürdüğü öğrenildi. 

Bahsi geçen kişiyi tanıdığını iddia eden bir vatandaş, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı yorumda "Bu nasıl adalet vallahi anlamıyorum. 156 dairelik lüks bir siteyiz. Aidatlarımız 500 lira. Burada sağ olsun belediyenin hizmet aracı gelmiş fakir diye koli dağıtıyor" ifadelerini kullanmıştı.

"OY VERDİM" YALANI

CHP'nin İstanbul seçimleri döneminde foyası açığa çıkan mizansenlerinden bir diğeri Kartal'da kayıtlara geçti.

'Kime oy vereceksiniz?' sorusunu yönelten muhabire “Bir önceki seçimde Binali Yıldırım'a oy vermiştim bu seçimde Ekrem İmamoğlu'na vereceğim” diyen kişinin CHP'li Kartal Meclis Üyesi Umut Daştan olduğu fark edildi. 

'KARNE HEDİYESİ ET' YALANI

Habertürk TV muhabiri Fatmanur Boylu'nun küçük bir çocuk üzerinden oluşturmaya çalıştığı 'karne hediyesi olarak et alınması' yönündeki algı operasyonu deşifre oldu.

Muhalefet siyasetçileri ve medyasının malzeme konusu yaptığı olayın yalan olduğu kısa sürede ortaya çıktı. İş akdi sonlandırılan Boylu'nun yapmış olduğu haber için kanal yönetimi özür metnini internet üzerinden yayınladı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63