Komplo teorileri havada uçuşmuştu! Düzce depremindeki ışık patlamasının nedeni belli oldu

Dün gece Düzce'nin Gölyaka ilçesinde meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki deprem anı 2. OSB'de güvenlik kameralarına yansıdı. Deprem anındaki ışık patlamaları hakkında sosyal medyada ortaya atılan komplo teorileri asılsız çıktı.

23 Kasım 2022 Çarşamba 23:00
Komplo teorileri havada uçuşmuştu! Düzce depremindeki ışık patlamasının nedeni belli oldu

Düzce’de saat 04:08 sıralarında 5,9 büyüklüğünde ve yerin 6,81 kilometre derinliğinde  deprem meydana geldi. Deprem anı çeşitli kameralarda görüntülenirken sarsıntı sonrasında etrafı aydınlatan parlak bir ışık görüntülendi. 

Bununla birlikte hemen her deprem sonrasında gökyüzünün aydınlandığı, ışık patlamalarının yaşandığı iddiaları ortaya atılırken buna yönelik görüntüler paylaşılıyor. Deprem sonrası yaşanan ışık patlamalarının neden kaynaklandığına yönelik ise henüz net bir açıklama yapılmadı.

SOSYAL MEDYA KOMPLOCULARININ İDDİALARI

Bazı sosyal medya kullanıcıları ise söz konusu ışıkların yapay depremler oluşturan ABD’nin HAARP sistemine ait olduğunu iddia etti.

HAARP, bilinçli olarak deprem, tsunami, aşırı sıcaklık gibi durumlara yol açan tektonik saldırı için kullanılan bir sistem olduğu öne sürülerek çeşitli komplo teorilerine konu oldu.

DEPREM SIRASINDA ORTAYA ÇIKAN IŞIKLARIN NEDENİ

Ancak jeoloji uzmanları, depremde görülen ışıkları bilimsel olarak açıklayarak bu iddiaları çürütttü.

Bu açıklamayla birlikte deprem sonrasında bir ışık patlamasının neden olduğu merak konusu oldu.

Depremi oluşturan enerji birikimi, kayaçları oluşturan bazı minerallerin elektriksel özelliklerinde değişime neden olur. Depremin başlamasıyla biriken enerji serbest kalır. Bir yandan sarsıntı meydana gelirken elektriksel değişim parlak ışımalara neden olur. Depremde gözlemlenen parlak ışıldamalar, kayaçlardaki mineraller ile ilgili olarak ortaya çıkar ve yalnızca belirli koşullarda meydana gelir. Yani bu ışımalar sadece deprem sonrasında oluşmaz.

Veriler, ışıkları ortaya çıkaran koşulların depremlerin yalnızca yüzde 5’inde oluştuğunu
göstermektedir. Işıkların yerden 200 metre yüksekliğe kadar çıkabildiği ve yıldırımlar şeklinde belirdiğine tanık olunmuştur.

Deprem ışıklarının mavimsi alevlere ve ışık kürelerine benzediği, kısa sürede kaybolduğu ifade edilmektedir.

Öte yandan 24 Ocak 2020 Elazığ Sivrice’deki depremde de deprem ışıklarının oluştuğu görülmüştü.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu deprem bölgesinde: Tüm ihtiyaçları üstleneceğizİçişleri Bakanı Süleyman Soylu deprem bölgesinde: Tüm ihtiyaçları üstleneceğiz

“İstanbul depremini tetikler mi” sorusunun cevabı ilk 48 saatte gizli“İstanbul depremini tetikler mi” sorusunun cevabı ilk 48 saatte gizli

Düzce depremi sonrası devlet bütün imkanlarıyla seferber oldu. Akıllara 1999 depremi geldiDüzce depremi sonrası devlet bütün imkanlarıyla seferber oldu. Akıllara 1999 depremi geldi

Bazı uzmanlar 'Beklenmiyordu' demişti! Kandilli'den merak edilen soruya yanıt geldiBazı uzmanlar "Beklenmiyordu" demişti! Kandilli'den merak edilen soruya yanıt geldi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63