Muhalefetin 'Çapa' yalanı: Dediklerini unuttular, 'Mezar olacak' deyip hükümeti suçladılar

İlk kez Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından gündeme getirilen Çapa'nın Hasdal'a taşınma planı, dönemin muhalif yayın organları tarafından eleştirilmişti. Ancak Maraş'ta meydana gelen iki deprem, algı operasyonlarında değişime neden oldu.

19 Şubat 2023 Pazar 21:00
Muhalefetin 'Çapa' yalanı: Dediklerini unuttular, 'Mezar olacak' deyip hükümeti suçladılar
  • HABER 7

Bağlı bulunduğu muhit nedeniyle Çapa Tıp Fakültesi olarak bilinen İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, 110 yıllık binasıyla kentin en eski binaya sahip eğitim kurumları arasında yer alıyor. Binanın önemli bir bölümü hasar almış halde. Fakat 2015'ten bu yana muhalif basın organlarının yürüttüğü bir dizi algı operasyonu neticesinde binanın taşınma sürecine ket vurulmak istendi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2017 yılında Çapa'nın Hasdal'a taşınacağını duyurduğunda "Eğitimler aksar" yalanının ardına saklanan muhalifler, Maraş'ta meydana gelen iki büyük depremin akabinde "Cerrahpaşa mezar olmasın" diyerek algı operasyonuna girişti. İstanbul Tabip Odası'nın (İTO) sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Çapa'daki fakültenin son fotoğraflarına yer verilip, binanın güçlendirilmesi istendi. 

DEPREM GERÇEĞİ BÖYLE ZUHUR ETTİ: "CERRAHPAŞA MEZAR OLMASIN" 

Farklı saatlerde, birbirinden bağımsız olarak Pazarcık ve Elbistan'da gerçekleşen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki deprem, ülkemizde yer alan 11 şehri yakıcı bir şekilde tahrip etti. Deprem kaynaklı 40 bini aşkın insanımız vefat ederken, on binlercesi yaralı olarak hastanelere kaldırıldı.

Türkiye'nin ve dünyanın gündeminde yer edinen bu afetin akabinde İstanbul Tabip Odası'nın (İTO) resmi sosyal medya hesabında, "Cerrahpaşa mezar olmasın" etiketiyle yeni bir algı operasyonuna girişti. Gönderide Cerrahpaşa'daki fakülte binalarının son durumuna yer verilirken, 'yerinde' ve 'bir an önce' yapılandırılması istendi.

4 YIL ÖNCE 'DEPREM FIRSATÇILIĞI' DİYORLARDI

Ancak aynı İTO, sadece 4 yıl önce Cerrahpaşa'daki kampüsün Hasdal'daki İstanbul Üniversitesi arazisine taşınmasına şiddetle karşı çıkmıştı.

Prof. Dr. Pınar Saip

İTO Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi binasının önünde eylem düzenlemiş, devleti 'depremi fırsata çevirmekle' itham etmiş ve Hasdal'a taşınma girişiminin durdurulmasını talep etmişti.

Muhalif Duvar gazetesi, "İTO öncülüğünde düzenlenen bu eylemi Çapa Tıp Fakültesi'nde eylem: Deprem fırsatçılığına geçit vermeyeceğiz" başlığıyla haberleştirmişti. Lakin süreç, 4 yıldan daha da öncesine, 2012 yılına kadar uzanıyor.

10 YILI AŞKIN SERÜVEN: HÜKÜMETİN TEK RİCASI, ÖĞRENCİLERİN GÜVENİLİR YERDE EĞİTİM GÖRMESİ

AK Parti Hükümeti, 2012 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Cerrahpaşa Tıp Fakülteleri'nin yerlerinin değiştirilmesi, öğrencilerin daha güvenilir bir binada eğitim görebilmesi adına proje çizimini gerçekleştirmiş ve 2014'te TOKİ aracılığıyla Hasdal'da (Eyüpsultan) yerleşke yapılmasını gündeme getirmişti.

Hükümet; Eyüpsultan, Avcılar, Halkalı ve Küçükçekmece'de İstanbul Üniversitesi'ne 3 bin 685 dönümlük arazi verme vaadinde bulunmuş, sadece Cerrahpaşa'ya 1100 dönümlük mekanın tahsis edilmesi kararlaştırılmıştı.

"KLİNİK" VAADİNİ UNUTTULAR, "ORTADAN KALKACAK" YAYGARASINI KOPARTTILAR

Lakin 2017'de bu girişime karşı gelinmek istendi. Türk Tabipler Birliği'nin başını çektiği bir grup muhalif, "Eğitim aksar", "Depremi fırsata çevirmeyin", "İstanbul Üniversitesi Çapa'daki yerini kaybediyor" gibi söylemlerle can güvenliğini önceleyen projelerin önünü almaya çalıştı.

Prof. Dr. Raşit Tükel

Türk Tabipler Birliği'nin eski başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, o dönemde yaptığı bir açıklamada hükümeti zan altında bırakmış, "Taşınma ile fakültenin Çapa’daki varlığının tamamen ortadan kalkacağını düşünüyoruz" diye konuşmuştu. Ancak AK Parti hükümetinin Çapa'da 'klinik' tesis etme vaadinde bulunduğu biliniyordu.

3 BÜYÜK HASTANELİ FATİH'TE "HASTALAR NEREYE GİDECEK?" BİLMECESİ

O dönem İstanbul Tabip Odası başkanlığı yapan Prof. Dr. Selçuk Erez ise, Tükel'in açıklamalarını destekler nitelikte bir konuşma yapmış, taşınmaya engel olmak için savunmasını, “Nüfusun yoğun olduğu yerde mevcut hastaneyi başka yere götürmek ne demektir? Hastalar nereye gidecek?" şeklindeki sözlerle aktarmıştı. Fakat Erez'in bu açıklamasını yaptığı dönemde sadece Fatih ilçesinde Cerrahpaşa dışında 3 hastanenin daha olduğu kayıtlarda mevcuttu.

Prof. Dr. Selçuk Erez

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, MÜJDEYİ 6 YIL ÖNCE VERDİ

Muhaliflerin kamuoyuna yansıtmaya çalıştığı tüm bu 'akamet' girişimlerine karşı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cerrahpaşa'nın daha güvenilir bir limana taşınacağı müjdesini 6 yıl önce verdi.

Mayıs 2017'de İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin mezuniyet programına katılan Cumhurbaşkanı, "Çapa, 110 dönüm arazi üzerinde, şimdi ise Hasdal'da 1100 dönüm bir araziyi İstanbul Üniversitesi'ne tahsis ettik. Çapa'da sadece poliklinik kalacak. Doktora, sağlık personeli ve hemşirelere ihtiyacımız var. Ne kadar yetişmiş, kaliteli hemşirelerimiz olursa sağlık hizmeti de o kadar başarılı olacaktır" diye konuşmuştu.

Tüm bu hakikatin perde arkasında ise, bir dönem muhalif yayın organlarının yaptığı algı operasyonları kaldı. Üstelik bu algıyı, kendi arşivleri çökertti.

Muhalif Sol gazetesi, Temmuz 2015 yılında FETÖ'nün yayın organı Bugün'e dayandırdığı bir haberde, Çapa ve Cerrahpaşa fakültelerinin taşınma ihtimalini 'skandal karar' olarak yorumlamıştı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63