Murat Ülker açıkladı: Çin’den dikkat çeken Türkiye hamlesi

Murat Ülker, Çin'in artık Türkiye'den daha fazla ürün ithal etmek istediğini belirterek "Artık Çin ihraç edemiyor, ithal etmek zorunda. Bizden gıda ürünleri istediler" dedi.

22 Eylül 2022 Perşembe 15:15
Murat Ülker açıkladı: Çin’den dikkat çeken Türkiye hamlesi

Haber7/ Fuat Öner

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ülker ve Yıldız Holding CEO’su Mehmet Tütüncü ve Seç Market Genel Müdürü Altan Sekmen Yıldız Holding şirketlerinden Seç Market’in, esnaf dostu iş modelinin tanıtıldığı basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Murat Ülker

MURAT ÜLKER: MARKETİMİZ VAR DİYE ESNAFLARI UNUTMADIK

“Herkesin aynı marka altında kendi bakkalının sahibi olduğu bir model geliştirsek, kaliteli ürünlerimizi güçlü dağıtım ve teknoloji altyapımızla esnafa ulaştırsak nasıl olur?” fikriyle yola çıktıklarını söyleyen Murat Ülker, Esnaflığa büyük önem verdiklerinin belirterek; “SEÇ Market’in iş modeli aslında Ülker’in kurulduğu 1944’ten itibaren merhum babamın ve amcamın uyguladığı modelin izinden gidiyor. Küçük esnaf, bakkallar bizim geleneğimizde var.  Tabii o zamandan bu zaman çok şey değişti. Ama müşteri her zaman velinimetimiz.

Bugün neredeyse 80 yıldır üretim yapıyoruz, 80 yıldır sanayiciyiz. Artık sadece Türkiye’ye değil, dünyanın hemen hemen her yerine ürün tedarik ediyoruz. Perakendede de ŞOK Marketler ve Bizim Toptan aracılığıyla halkla buluşuyoruz.
 Ancak marketlerimizin olması, mahalle esnafını unuttuğumuz anlamına gelmiyor. 10.000 Şok market var, Yüz bini aşkın bakkal var.  Bilakis, esnafa ürün dağıtırken onların dertlerini, sıkıntılarını daha da iyi görüyoruz. Dağıtım bizim güçlü kasımız. Zaten SEÇ Market iş modeli de bunun bir sonucudur” dedi.

“ÇİN BİZDEM MAL İSTEMEYE BAŞLADI”

Toplantıda önemli bir not paylaşan Murat Ülker, “Çin’de en büyük problemi… Artık ihraç edemiyor, ithal etmek zorunda…  Çin büyükelçisi, bizden tüm ithalatçılarının katıldığı ithalat fuarına katılmamızı istedi. Bizden gıda ürünleri istediler. Çin artık ithalat yapmak istiyor“ dedi.

Mehmet Tütüncü

“GELENEKSEL KANALI REKABATE DAHİL ETMEK İSTİYORUZ”

Yıldız Holding CEO’su Mehmet Tütüncü ise, “Bildiğiniz gibi Yıldız Holding’in ana iş kollarını gıda ve perakende olarak tanımlıyoruz. Herkes en iyi bildiği işi, en iyi şekilde yapar. Biz de bu anlayışla hareket ediyor; bu sektörlere odaklanıyoruz. Odaklandığımız alanlarda kaynak yaratmaya ve organik büyümeye devam etmek istiyoruz. Türkiye’de gıda perakendeciliği yaklaşık bir milyon kişiye istihdam sağlayan, her gün ülkedeki hemen hemen her eve ulaşan dev bir sektöre dönüştü.

Bu büyük pazar içinde, küçük market ve bakkallar da çok önemli bir paya sahip. Ülkemizde geleneksel kanal dediğimiz mahalle esnaflığı Avrupa’daki örneklere kıyasla önemli ölçüde gücünü koruyor ve ticarette önemli bir yeri var. Ancak giderek artan bir rekabet de söz konusu ve biz de ŞOK Marketler ve Bizim Toptan ile bu rekabetin bir parçasıyız.

Diğer taraftan geleneksel kanalı da bu rekabete dâhil etmek, onlara da büyüme imkânı sunmak istiyoruz.  İşte SEÇ Market de bu noktada devreye giriyor ve kendi işini yapmakta olan esnafı destekleyen iş ortaklığı modeliyle öne çıkıyor.”
açıklamasında bulundu.

Altan Sekmen

“FRANCHİSİNG ÜCRETİ YOK”

Seç Market sisteminin detaylarını aktaran Seç Market Genel Müdürü Altan Sekmen, franchising ücreti ve tabela parası dahi almadıklarını kazan-kazan politikası ile süreci yürüttüklerini belirterek, “Seç’in iş ortakları kendi işinin sahibi olmaya devam ederken, Seç Market’in tedarik desteğiyle ürünlerini hızla ve uygun fiyatlarla temin edebiliyor. Seç Market iş ortakları isterlerse raflarında yöresel ürünlere de yer vererek yerel üreticilerin de ekonomik olarak güçlenmesine katkı sağlıyorlar. İş birliği kapsamında; esnafa mağaza içi yerleşim ve raf dizilimi, dijital altyapı, sosyal medya iletişimi gibi alanlarda verilen destekle kurumsal bir kimlik kazandırılıyor; operasyonel işler ve finans yönetimi gibi alanlarda danışmanlık hizmetleri veriliyor.” dedi.

Seç İş Modeli ve Modelin İş Ortaklarına Sağladığı Avantajlar

-Geleneksel esnaf kültürünü modern marketçilikle bir araya getirerek esnafa ve müşteriye rekabette avantaj sağlama
-Ekonomik boyut-Organize perakende marketlerine karşı mahalle esnafını rekabette güçlü kılma
-Sosyal boyut-Yüksek rekabetin içinde büyük oyunculara karşı var olmaya çalışan küçük esnafa destek olma
-Esnafa marka bilinirliği avantajı sağlama
-Sürdürülebilir ticaret anlayışıyla kazan-kazan iş modeli
-Kurumsal kimlik kazandırma
-Esnafın cirosunu ve müşteri memnuniyetini artırma
-Toplu satın alma gücüyle beraber karlılık artışı
-Lojistik ve sevkiyat desteği gücü
-Piyasada lider, bilinirliği yüksek, rekabetçi 5 binin üzerinde ürünü Seç Marketlerde uygun fiyatlarla tüketicilerle buluşturması
-Geniş ürün gamı
-Kendi fiyatını belirleyebilme avantajı
-Yerel üreticiden ürün temin edebilme avantajı
-Çalışma koşullarını kendi belirleyebilme avantajı

Esnafa Verilen Destekler

-Ücretsiz tabela değişimi
-Raf dizilimi
-Ürün tedariki
-Dijital altyapı
-Profesyonel müşteri iletişim merkezi
-Sosyal medya iletişimi
-Pazarlama (TV, afiş vs.)

-Mağazacılık danışmanlığı ve operasyonel destek (mağaza içi yerleşim, kasa bölgesi düzeni vs.)
-Teknik altyapı desteği (sipariş yönetimi, stok kontrolü vs.)
-Finansal danışmanlık (gider yönetimi, kar marjı takibi vs.)
-Finansal avantajlar (bankalarla olan anlaşmalardan faydalandırmak, kredi gibi ihtiyaçlarını daha avantajlı koşullarla karşılamalarını sağlamak vs.)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63