NATO Zirvesi sona erdi: Liderlerden Çin'e Rusya çağrısı, Zelenskiy'den fosfor iddiası

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katıldığı NATO Olağanüstü Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi sona erdi. Zirveye videokonferans ile bağlana Zelenkiy, Rusya'nın Ukrayna'da fosfor bombası kullandığını iddia etti.

24 Mart 2022 Perşembe 16:45
NATO Zirvesi sona erdi: Liderlerden Çin'e Rusya çağrısı, Zelenskiy'den fosfor iddiası

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Olağanüstü Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne iştirak etmek ve zirve kapsamında ikili temaslarda bulunmak üzere Belçika'nın başkenti Brüksel'de gitti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvede Ukrayna'da barışın sağlanmasına yönelik Türkiye'nin çabalarını paylaşacak.

Cumhurbaşkanı'nın ABD Başkanı Joe Biden da dahil olmak üzere birçok liderle görüşmesi bekleniyor.

MACRON İLE GÖRÜŞTÜ

Erdoğan, Brüksel'deki ikili temasları kapsamında Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile bir araya geldi.

AİLE FOTOĞRAFI ÇEKİLDİ

Erdoğan ile Macron'un görüşmesi sonrası ülke liderleri, NATO karargahında bir araya gelerek aile fotoğrafı çekildi.

"RUSYA UKRAYNA'DA FOSFOR BOMBASI KULLANIYOR"

NATO Olağanüstü Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne videokonferans yöntemiyle katılan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya'nın Ukrayna'da fosfor bombası kullandığını iddia etti.

NATO'dan "sınırsız askeri destek" isteyen Zelenskiy ayrıca, Rusya'nın Ukrayna ile durmayacağını belirterek, kendilerine tank dahi verilmediğini söyledi:

"24 Şubat'ta size hava sahamızı kapatmanız için başvurmuştum. Net bir cevap sizden duyamadık. Ukrayna roketlere karşı güçlü silahlara sahip değil. Biz onlardan daha az sayıda hava aracına sahibiz ve bundan dolayı Ruslar toplu yıkımlara yönelik saldırılar yapabiliyor. Ukrayna ordusu eşit ve adil olmayan şartlarla bir aydır direniyor. Sizin elinizde bin tane uçak var ancak biz bir tanesini bile alamadık. 20 binden fazla tankınız var ve bundan yüzde birini vermenizi, satmanızı istedik ama net cevap alamadık. Savaşta yapılan yardım çağrılarına cevap alamamak korkunç bir şey. Biz sadece yaşamak istiyoruz. NATO'yu suçlamıyoruz. Bunlar sizin roketleriniz, sizin bombalarınız değil.

Bu sabah bizi fosfor bombalarıyla vurdular. Çocuklar ve yetişkinler öldü. Eğer istediğimiz silahları verirse NATO bizi Rus işgalinden koruyabilir. NATO, Rusya'nın Ukrayna ile sınırlı kalmayacağını biliyor ve Rusya'nın saldırısından korkuyor. Ruslar, Baltık ülkelerine ve Polonya'ya kadar gidecek. Size dürüst olacağım, Budapeşte Memorandumu topraklarımızda işe yaramadı. Size yardımlarınızdan dolayı minnettarız. Bize elinizdeki uçaklardan ve tanklardan yüzde birini verebilirsiniz. Bu silahlar bizde olduğunda size ve bize yüzde yüz güvenlik garantisi verecek. Böyle bir direnişten sonra bize hiçbir zaman ordumuzun NATO standartlarında olmadığını söylemeyin. Bizim standartlarımızın ne olduğunu gösterdik. NATO da insanların güvenliği için neler yapabileceğini gösterebilir. Ukrayna somut adımlar, somut güvenlik garantisi bekliyor. Bizim şartlarımız artık masada. Bize destek verenlere teşekkür ederim. Yaşasın Ukrayna.

NATO LİDERLERİNDEN ÇİN'E RUSYA ÇAĞRISI

NATO'nun bildirisinde, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarının küresel güvenliği tehdit ettiği belirtildi:

"Çin, Rusya'nın savaşına herhangi bir şekilde destek olmaktan kaçınmalı. Putin, Ukrayna'daki askerlerini çekip savaşı sonlandırmalı. İttifakın her karış toprağını savunmayı sürdüreceğiz. Rusya'nın sivillere yönelik saldırılarını şiddetle kınıyoruz. Genel Sekreter Stoltenberg, 30 Eylül 2020'ye kadar görevde kalacak. Ukrayna'ya saldırılardan Belarus'u sorumlu tutuyoruz."

STOLTENBERG: UKRAYNA'YA TANKSAVAR VE İHA'LAR GÖNDERECEĞİZ

Toplantı sonrası basın toıplantısı düzenleyen Stoltenberg, "Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, bize teşekkür etti. Bugün NATO liderleri daha fazla destek konusunda uzlaştı. 4 muharebe gücü daha konuşlandıracağız. Avrupalı müttefiklerimiz ve Kanadalılar da çabalarını arttırdı. Buna eşi benzeri görülmemiş 5 uçak gemisi grubu da dahil. 4 NATO ülkesinin lideri Ukrayna'ya desteğimizi onayladı. Baltık Deniz'inden Karadeniz'e kadar desteğimizi artıracağız. Rusya'ya yaptırım uygulamaya devam edeceğiz. NATO liderleri caydırıcılığı artırmak için anlaştı. Doğu kanadında daha fazla askerimiz olacak. Denizaltı ve hava filomuzu güçlendiriceğiz. Savaş gemileri kalıcı olarak görev olacak. Bunların detaylarına haziran ayında Madrid'de gerçekleştirilecek olacak zirvemizde karar vereceğiz. NATO liderleri Ukrayna'ya daha fazla destek konusunda anlaştı. Ukrayna'ya tanksavar, İHA gibi askeri yardımları sürdüreceğiz. Daha fazla insani ve finansal yardım gerçekleştirilecek. Bu konuda müttefikler Rus tehditi ve basınkısında Bosna Hersek gibi ülkere de yardım etmek için anlaştı. Aynı zamanda Pekin'e Rusya'ya destek olmaması konusunda çağrıda bulundu. Çin'in Rusya'da barışçıl bir çözüm için nüfuzunu kullanmasını önerdik. Belarus'uda aynı zamanda Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarında sorumlu tuttuk. Sonuç olarak, NATO savunma konusunda yatırımlarını artırmasında anlaştı. Avrupa ve Kuzey Amerika birlikte durmaya devam edecektir. Ukrayna'ya biyolojik, kimyasal, radyolojik ve nükleer tehditlere karşı koruma sağlamak için siber güvenlik ve ekipman yardımı yapma kararı aldık. Kimyasal silahların herhangi bir şekilde kullanımı çatışmanın doğasını tamamen değiştirir. Çin, Rus işgaline ekonomik veya askeri destek sağlamamalıdır. Çatışmanın Avrupa'da bir savaşa, NATO ve Rusya savaşına dönmesini engellememiz lazım" dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63