Neden hedefte? Bayraktar tezgahlarını bozdu!

Avrupa, Asya ve Afrika’da dengeleri değiştiren Türkiye’ye operasyonel yetenek kazandıran Bayraktar SİHA’lar, birçok bölgede oyun kurucu rol alması nedeniyle bazı odakları rahatsız etti.

16 Ocak 2023 Pazartesi 22:30
Neden hedefte? Bayraktar tezgahlarını bozdu!
  • Haber7 - Özel

Türkiye’ye yönelik düşmanca açıklamalarıyla bilinen Michael Rubin'in “Yaptırım listesine alınmalı” dediği, FETÖ firarisi Cevheri Güven ile DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın “İktidara gelince dokunacağız” diyerek hedef aldığı Bayraktar SİHA’lar üretildiği günden beri başarılarıyla göz doldurmaya devam ediyor.

BAYKAR NEDEN HEDEFTE?

Avrupa, Asya ve Afrika’da dengeleri değiştiren Türkiye’ye operasyonel yetenek kazandıran Bayraktar SİHA’lar, birçok bölgede oyun kurucu rol almasıyla bazı odakları rahatsız etti.

Haber7’ye konuşan uzman isimler Baykar’ın hedef olmasının altında yatan nedenleri ve başarılarını açıkladı.

YUSUF ALABARDA: ABD, ÇİN, İSRAİL FİRMALARIYLA REKABET EDİYOR

BAYKAR’ın Türkiye’nin yüz akı bir firma olduğunu dile getiren Güvenlik Uzmanı Emekli Albay Yusuf Alabarda, “Rüzgarsız havada fırıldaklar dönüyorsa yandan üfürenler vardır. Rüzgarsız havada durup dururken Baykar gibi Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin yüz akı bir firmaya yönelik olarak bu cümleler dile getiriliyorsa bunun arkasında bir iyi niyet aranamaz.” dedi.

Veriler çok açık. Baykar bugüne kadar elde etmiş olduğu bütün gelirinin yüzde 75’ini ihracattan sağlamıştır.” diyen Alabarda, şunları söyledi:

 “27 tane ülkeye ihracat yapan bir firmanın rekabetten uzak olduğunu iddia etmek, Ali Babacan gibi ODTÜ’yü 4 krediyle bitirmiş bir adamın söyleyeceği laf değil. Bunların hedef göstermek maksadıyla söylendiğini düşünüyorum. Çünkü bu 27 ülkeye yönelik olarak uygulanan ihracat; Çin, İsrail, Amerikan firmalarıyla rekabet edilerek gerçekleşiyor.”

TEHDİTLERİN AYNI ANA DENK GELMESİ TESADÜFİ DEĞİL

Baykar’a yönelik başlatılan algı operasyonlarının tesadüf olmadığını dile getiren Alabarda, şunları söyledi:

“Türkiye, F-16 ve F-35 gibi sistemlerin ABD’den tedariki için nasıl diplomasi yürüttüğünü hepimiz görüyoruz. Bazen savunma sanayiinde üretilmiş olunan ürünler rekabetçi olmayıp dış piyasadan daha pahalı olsa bile satın alınmayı hak eder. Mesela Kızılelma projesi diyelim ki 100 liraya mal oldu. Fransa veya ABD ‘siz bunu yapmayın biz size 40 liraya verelim’ dediğinde ne yapacağız? ‘Yarı fiyatına veriyorsunuz, biz hemen sizden alalım’ mı diyeceksiniz? Bu cümlelerin bu perspektiften okunduğunda Baykar aleyhindeki sözlerin ve tehditlerin aynı ana denk gelmesi tesadüfi değildir.”

IŞIK: BAYKAR TSK’NIN GÜCÜNE GÜÇ KATTI

Stratejik Düşünce Enstitüsü Savunma ve Güvenlik Koordinatörü emekli Kıdemli Albay Mithat Işık, Haber’ye yaptığı açıklamada, “Baykar, Türkiye savunma sanayiinde bir devrim yaptı. Gerek İHA’ları, gerek SİHA’ları, gerek Kızılelma savaş uçağı ile savunma sanayiimizde çığır açtı. Türk savunma sanayiine bir modernlik kazandırdı. Savunma sanayiinde yapmış oldukları yenilikler ve silah sistemleri ile Türk Silahı Kuvvetleri gücüne güç kattı. Ayrıca TSK bu sayede muazzam bir kuvvet tasarrufuna gitti. Dışarıya da üretmiş oldukları silahları yabancı ülkelere satmak suretiyle Türkiye’ye ciddi bir döviz girdisi sağladılar.” ifadelerinde bulundu.

FETÖ TAMAM DA BABACAN’A NE OLUYOR?

FETÖ firarilerinin karalamasının olağan olduğunu belirten Işık, “Tabii ki ‘meyve veren ağaç taşlanır’ misali, FETÖ firarileri bunu karalayacaktır. Bayraktar ailesi hakkında yanlış şeyler konuşabilirler ama Türkiye’de bir siyasi parti liderinin doğru bilgiler ulaşmadan böyle bir açıklama yapması uygun olan hareket tarzı değildir. Neticede bu silahlar, ülkemizde üretiliyor ve ülkemizin savunma sanayiine bir güç katarak TSK’nın caydırıcılık gücünü de artırıyor.” dedi.

DÜNYADAKİ DEV FİRMALARI KENDİ DEVLETLERİ DESTEKLİYOR

Dünyada savunma sanayiindeki dev firmaların devletten destek aldığını belirten ve Baykar’ın da herhangi bir destek almasının anormal olmayacağını vurgulayan Stratejist Mithat Işık, şunları kaydetti:

“Özellikle Türkiye’de siyasi ve yetkili kademede bulunan insanların iyi bilgiler elde etmeden konuşmaları uygun davranış değildir. Zaten ilgili şirket de devletten kredi almadıklarını açıkladılar. Ki alabilirlerdi de, siz dünyada büyük bir kabul gören modern silah sistemini üretiyorsanız devletten de kredi alabilirsiniz. Bütün ülkelerde savunma sanayiinde devletlerin şirketlere vermiş olduğu destek var. Dolayısıyla Türkiye’de çeşitli kademelerde görev yapan siyasi kişilikler günlük meseleler peşinde koşmadan stratejik düşünüp, doğru bilgilere ulaşıp, doğru bir şekilde halkı bilgilendirmesi lazım.”

BAYRAKTAR SİHA’LAR BÖLGEDE OYUN DEĞİŞTİRDİ

Bin bir güçlükle İsrail’den alınan Heronlara için teslim olan bir teröristin "Heron deyince bizi, ‘Rahat olun, onlar uçar gider. Şahin değil ki gelip alsınlar. Güvercin! Hem de takla güvercini!' diye teselli ediyorlardı. Gerçekten de bir şey olmuyordu. Biz artık güvercinlerden korkmaz olduk. Çünkü bizi görmemeleri mümkün değildi.” itirafında bulunurken, Baykar böyle bir dönemde Türk İHA/SİHA’larını üreterek Türkiye’nin bölgede oyun değiştirici olmasına katkı sağladı.

SURİYE VE IRAK SINIRINDA TERÖRÜ SÖKÜP ATTI

Bayraktar SİHA’lar 2016'daki Fırat Kalkanı Harekâtı'nda, 2018'deki Zeytin Dalı Harekâtı'nda, 2019'daki Barış Pınarı Harekâtı'nda ve 2020'deki Bahar Kalkanı Harekâtı'nda aktif olarak kullanıldı.

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından hem konvansiyonel savaşta hem de konvansiyonel olmayan savaşlarda efektif olarak kullanılması, SİHA'ların "oyun değiştirici" olarak adlandırılmasına yardımcı oldu. Hem Hava Kuvvetleri'nin hem de Kara Kuvvetleri'nin TB2'lerden aldığı verileri birlikte kullanması, aynı zamanda SİHA'ların sürü olarak harekâta dahil edilmesi ise dünya orduları tarafından bir ilki ortaya koydu.

LİBYA’DA OYUN DEĞİŞTİRDİ, SÜRECİ TERSİNE ÇEVİRDİ

Bayraktar TB2'ler Libya İç Savaşı'nda 2019 ve 2020 yıllarında Birleşmiş Milletler'in tanıdığı Ulusal Mutabakat Hükümeti tarafından aktif olarak kullanıldı. Savaş boyunca Darbeci Halife Hafter tarafında olan hava üstünlüğünü Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin lehine değiştiren Bayraktar SİHA’lar, Trablus’un düşmesine engel oldu ve darbeci militanlara karşı ilerleme kaydetti.

KARABAĞ’DA ERMENİ ORDUSUNU EZDİ GEÇTİ

2020 yılında gerçekleşen Dağlık Karabağ Savaşı sırasında Bayraktar TB2'ler Ermenistan Silahlı Kuvvetleri'ne karşı büyük bir başarı ile kullanıldı. Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, Ermenistan Silahlı Kuvvetleri'nin birçok silah sistemini Bayraktar TB2'ler ile etkisiz hale getirdi. Etkisiz hale getirilen 772 hedeften 535'i Bayraktar TB2 ile vurulduğu belirtilirken savaş sonrasında TB2'lerin Ermenistan'a verdiği toplam hasar 1 milyar doları geçtiği öğrenildi.

UKRAYNA’NIN UMUDU OLDU

2022 yılında Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı savaş sırasında Bayraktar TB2'ler aktif rol oynadı. Ukrayna tarafından yayınlanan video görüntülerine göre, Bayraktar SİHA’lar, çok sayıda Rus askerî araçlarını başarıyla imha etti.

YENİDOĞAN BEBEKLERE 'BAYRAKTAR' İSMİ VERİLDİ

Ukrayna ordusunun Ruslara karşı mücadelesinde en etkili savaş araçlarından biri olan Bayraktar TB2'ler bebek sahibi olan aileler için ilham kaynağı oldu.

Ukraynalılar bebeklerine, adeta direnişin sembolü haline gelen 'Bayraktar'ın ismini vermeye başladı. Ebeveynlerin bebeklerine verdikleri sıra dışı ve popüler isimler arasında Bayraktar yerini aldı.

BAYRAKTAR’A ÖZEL ŞARKI

Mart 2022’de Ukraynalılar, savaşın seyrini değiştirmesi nedeniyle büyük takdir toplayan Bayraktar TB2'ler için şarkı yaptı.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Kara Kuvvetleri Komutanlığı resmi sosyal medya hesabından Bayraktar TB2 için yazılan şarkıyı paylaştı.

BAYRAKTAR SİHA ALMAK İÇİN KAMPANYA DÜZENLEDİLER

Savaş devam ederken Ukrayna'ya TB2 hibe etmek üzere Litvanya, Norveç, Polonya, Kanada ve Letonya'da halk tarafından çeşitli bağış kampanyaları düzenlendi. Litvanya'da 3 adet TB2'yi hibe etmek için başlatılan kampanyada üç günde bir TB2'nin fiyatından daha fazla olan 6 milyon avro toplandı. Baykar yapılan kampanyalar için 3 adet TB2'yi herhangi bir ücret almadan Ukrayna'ya hibe etti. Toplanan paraların ise Ukrayna'ya bağışlanmasını istedi. Aynı şekilde Polonya'da başlatılan kampanyada da 1 adet TB2 için hedeflenen para toplandı. Baykar yine hiçbir ücret almadan 1 adet TB2'yi Ukrayna'ya hibe ederek toplanan paranın Ukrayna için yardım kuruluşlarına bağışlanmasını istedi.

TÜRKİYE’NİN EKONOMİSİNE GÜÇ KATTI!

Türkiye’nin ekonomisine de güç katan Baykar, 2022'de 1,18 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Baykar'ın Twitter hesabından şirketin 2022 ihracat rakamlarına ilişkin yapılan açıklamada, 18 ülke ile yeni ihracat sözleşmesi imzalandığı belirtildi.

Paylaşılan verilere göre, ihracat sözleşmesi imzalanan ülke sayısı toplamda 27, 2022 ihracat geliri ise 1,18 milyar dolar oldu. 2022 sözleşmelerindeki ihracat oranı ise yüzde 99,3 olarak gerçekleşti.

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, konuya ilişkin Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Öz sermayemizle geliştirdiğimiz milli ve özgün İHA'larımız sayesinde dünyanın en iyileri arasında yerimizi aldık. 2022'de imzaladığımız sözleşmelerde ihracatın payı yüzde 99,3. Bayraktar Kızılelma'yı da ihracat gelirlerimizle geliştiriyoruz" ifadelerini kullandı.

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar da, "20 yıldan bugüne üzerinde çalıştığımız yüksek teknolojiye sahip milli ve özgün insansız hava araçları platformları ile ülkemiz için çalışmaya devam ediyoruz. 2022 yılında imzaladığımız sözleşmelerde ihracatın payı yüzde 99,3 oldu. Gururluyuz" değerlendirmesi yaptı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63