Prof. Dr. Cevat Akşit'ten Ramazan mesajı: Müslüman her sahada bir numara olmalı

Prof. Dr. Mustafa Cevat Akşit'le gerçekleştirdiğimiz röportajın ikinci bölümünde, Ramazan ayının fazileti ve ilim talebelerine yönelik nasihatleri konuştuk.

02 Nisan 2022 Cumartesi 14:45
Prof. Dr. Cevat Akşit'ten Ramazan mesajı: Müslüman her sahada bir numara olmalı
  • Ramazan ayında bir farz, 70 farza bedel.
  • Nafile ibadetlere farz sevabı veriliyor.
  • "Camileri dolduracağız, çok çalışacağız"
  • "ABD'li profesör, benim için programını bozmadı, böyle planlılar"


Abdurrahman Koç / Haber7

Türkiye'nin yetiştirdiği önemli ilim adamlarından Prof. Dr. Mustafa Cevat Akşit, kendisiyle gerçekleştirdiğimiz röportajın ikinci bölümünde, Ramazan ayında Müslümanlara yönelik önemli tavsiyelerde bulundu.

Birinci bölümde Büyük Türk İslam alimi İmam Serahsi'nin el-Mebsut eserinin 14 yıllık Türkçeye çeviri serüvenini anlatan Akşit, bu bölümde Ramazan aynın önemini ve ilim talep etmek isteyenlere tavsiyelerini anlattı.

Özellikle ilim talebelerinin çok çalışması gerektiğinin altını çizen Akşit, ABD'de bir profesörle yaşadığı anıyı şöyle anlattı:

"Ben ABD'ye gittim, her eyalete çağırıyorlar. Bir baktım bir üniversitenin önünden geçiyorum. Sebahattin Zaim Hoca'nın doktora yaptığı üniversite. Şoföre dedim çek buraya. Gittim profesöre yazdırdım, ben Sebahattin Zaim'in yakınıyım, hocanın hatırasını canlandırmak istiyorum. Cevap; bugün programımda sen yoksun, yarın mutlaka seni görmek istiyorum. Bu kadar planlı çalışıyorlar"

Cevat Akşit, el-Mebsut'u anlattı: Günümüz insanlarına ışık tutan, muazzam bir eserCevat Akşit, el-Mebsut'u anlattı: Günümüz insanlarına ışık tutan, muazzam bir eser

Cevat Akşit röportajımızın ikinci bölümüyle sizleri baş başa bırakıyoruz...

RAMAZAN MÜJDESİ: BİR FARZ, 70 FARZA BEDEL

- Hocam önümüz Mübarek Ramazan ayı. Bu pandemideki üçüncü Ramazan ayı olacak. Bu mübarek ayda bizlere neler tavsiye edersiniz?

Allah (cc) her şeyin sahibi ve maliki. Bütün zamanlar, bütün mekanlar Allah'ındır. Allah her zaman Gafur ve Rahim'dir. Tevbeleri kabul edendir. Rahmet edicidir. Böyle olmasına rağmen, bu üç aylar Recep Allah'ın ayı, Şaban peygamberin ayı, Ramazan müminleri ayı diye Peygamberimiz (sav) söylüyor. Bize lutfetmiş, Ramazan'da bir farz işledin mi 70  farz işlemiş gibi sevap yazıyor Allah. Ramazan'da nafile ibadet yaptın mı farz yapmış gibi sevap alıyorsun. Allah'ın müminlere lütfu bu. Peygamberimiz Ramazan gelince, etrafına 'gayrete gelin' dermiş. Kendisi de zaten çok ibadet ediyor. Ayakları şişiyormuş. 'Habibim biz Kur'an'ı kendine işkence yapasın diye mi indirdik? (Taha Suresi)'. Ayet inmiş. Ramazan'da esirleri serbest bırakıyormuş, nesi varsa dağıtıyormuş.

"CAMİLERİ DOLDURACAĞIZ, KENDİMİZİ HARAMDAN KORUYACAĞIZ"

Yani Cenab-ı Hak her zaman affedici de, Ramazan ayında özel tarife uyguluyor müminlere. Ramazan'da plan yapacağız, program yapacağız, teravihleri camilerde kılacağız. Orucu aksatmadan tutacağız. Camileri dolduracağız. Kendimizi haramlardan koruyacağız. Dedikodu yapmayacağız. Sokağa fazla çıkmayacağız. Çünkü kadınların çoğu tesettüre riayet etmiyor. Bir erkek olarak bir kadının saçını, göğsünü görmek haram. Böyle müjdeler var. Bir ay böyle güzel Ramazan geçirirsen, geçmiş günahların siliniyor. O yüzden kendimizi hazırlayacağız, çoluğumuza çocuğumuza emredeceğiz. Oruç tut kardeşim, ama namazını da kıl. Adam oruç tutuyor, ama namaz kılmıyor. Oruç kazanıyorsun namazdan kaybediyorsun. Allah'ın emirlerini yerine getireceğiz. Şimdiden hazırlanalım.

"ÇOK ÇALIŞACAĞIZ, PLANLI ÇALIŞACAĞIZ, EN BÜYÜK EKSİĞİMİZ BU"

- Hocam, ilim öğrenmek isteyenlere ne nasihatte bulunmak istersiniz?

Allah zeka vermiş ama çalışmadan olmaz. Peygamberimiz'in (sav) her gün ettiği dua, 'Cimrilikten, tembellikten sana sığınırım Allah'ım'... Tembellik baş belası. Bir zamanlar dünyanın çevresini biz ölçtük Abbasiler döneminde değil mi? Kanuni olduk dünyaya emrettik. Fatih olduk, olmaz denileni yaptık İstanbul'u fethettik. Öyle gece gündüz çalışıyorduk, her sahada bir numaraydı. Allah'ın emri de budur. Müslümanlar sadece dinde değil, teknikte de tıpta da bir numara olacak. Çok çalışacağız. Planlı çalışacağız, en büyük eksiğimiz bu.

ABD'Lİ PROFESÖR BENİM İÇİN PROGRAMINI BOZMADI

Ben ABD'ye gittim, her eyalete çağırıyorlar. Bir baktım bir üniversitenin önünden geçiyorum. Sebahattin Zaim Hoca'nın doktora yaptığı üniversite. Şoföre dedim çek buraya. Gittim profesöre yazdırdım, ben Sebahattin Zaim'in yakınıyım, hocanın hatırasını canlandırmak istiyorum. Cevap; bugün programımda sen yoksun, yarın mutlaka seni görmek istiyorum. Bu kadar planlı çalışıyorlar. Avrupa da böyle. Hollanda'da saat 4'te uçak kaçırdım. Herkes işine gidiyor, caddede gidemedim trafikte havalimanına. Allah da hak yemiyor. Kafirleri sevmez ama çalışana veriyor. Biz ise uyuyoruz.

"MÜSLÜMAN HER SAHADA BİR NUMARA OLMALI"

Talebeler sadece imtihana gireceği zaman çalışıyor. Her gün çalışacaksın. Serahsi'nin bende etkisi budur. Ben 2,5-3 saat uyuyarak, hem doktora yaptım, hem müdürlük yaptım, hem hocalık yaptım. Erzurum'da onun şeyi bana da bulaştı, ve o sayede bu yaşıma rağmen (85) çalışıyorum, gece 3'te kalkarım. Bir de hocayı sevdiğim için, 14 senede bitirmiş ya biz de 14 senede bitirdik tercümeyi. Ve de sürgünüm de 14 sene. O da kuyuda kaldı 14 sene. İnsan sevdiği kişinin şeyini alır diyor peygamberimiz. Şimdi hepsi çağırıyorlar, yok gidemem, yaşlıyız şimdi. İnşallah onun kitabı her dile çevrilecek. Mayamız var bizim. İnşallah bu kayıp olan şeyleri kazanacağız.

ÇOK ÇALIŞTIĞIM İÇİN GÖZÜMÜ KAYBETTMİ

Müslüman, her konuda bir numara olacak. Fedakarlık edecek. Çok çalıştığım için gözümü kaybettim. Amerikalılar düzeltemedi. Hocam dedi yüzde 5 ihtimal var dedi. 21 gün kafamı sağa sola çeviremedim. Ben de zikirle kendime geldim. Buna mecburuz. Her sahada olmalıyız.

Allah'ın emri bu, her sahada fedakarlık edeceğiz. Çok çalışacağız. Ayet var yahu.  "İnsanların sorunlarını çözesiniz/insanlara şahit olasınız diye, sizi orta noktada olan bir toplum yaptık; böylece Peygamber de sizin sorunlarınızı çözer/size şahit olur" (Bakara 143)

*Röportajın üçüncü bölümü "Cevat Akşit: Avrupa batacak, biz yükseleceğiz", yarın yayında.

1. Bölüm: "Cevat Akşit, el-Mebsut'u anlattı: Günümüz insanlarına ışık tutan, muazzam bir eser"

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63