Putin'den 'zafer' konuşması: Batı Rusya'yı işgal edecekti, gerekeni yaptık

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "9 Mayıs Zafer Günü" kutlamalarının açılış töreninde konuştu. Rus lider; Batı'nın Rus topraklarını işgale hazırlandığı iddia ederek; Ukrayna'ya müdahale ile bunu bertaraf ettiklerini söyledi.

09 Mayıs 2022 Pazartesi 16:30
Putin'den 'zafer' konuşması: Batı Rusya'yı işgal edecekti, gerekeni yaptık

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "9 Mayıs Zafer Günü" kutlamalarında konuştu. Rus lider; Moskova'daki hava durumunun müsait olmaması nedeniyle uçakların geçit töreninde uçuşunun geçişi iptal edildiğini söyledi.

İşte Putin'in konuşmasından satır başları:

- "Donbass'ta topraklarımızı ele geçirmek istediklerini biliyorduk. Ukrayna'nın nükleer silah planları vardı, NATO çevremizde yayılıyordu. Bu ülkemiz için bir tehdit haline gelmişti. Bölgede askeri altyapıyı her geçen gün artırdılar. Sınırlarımıza her gün daha çok yaklaştılar. Tehlike her gün arıyordu. Verilecek tek doğru karar buydu. Egemen bir devletin alabileceği tek doğru kararı aldık.

- Batı Rusya'yı dinlemek istemedi. NATO'nun farklı planları vardı. Batı bizim topraklarımızı işgale hazırlanıyordu. Donbass ve Kırım'a girmek istiyorlardı. Hiçbir zaman vatanımızı bırakmayacağız. Vatanın korunması her daim kutsal bir görevdir.

- Kiev nükleer silah peşindeydi. Ukrayna'da yapmamız gerekeni yaptık, bağımsızlık için yaptık.

- Rusya'yı bölmek istiyorlardı ama başaramadılar.

- Rusya askerleri ve Donbass askerleri kendi toprakları için savaşıyor. Bu nedenle 2. Dünya Savaşı'nın verdiği dersleri asla unutmamalıyız.

- Bugün bizler için hayatını kaybedenleri anıyoruz. 2014'de Odessa'da ölenleri de anıyoruz, NEO-Nazi'lerin elinde can verenleri de anıyoruz. Neo Nazi'lerin saldırılarında hayatını kaybeden askerlerin ailelerine yardım edeceğiz, onların ailelerine yardım edeceğiz. Yaralı askerlerimiz kurtarmak isteyen kahraman sağlık görevlilerimize teşekkür ediyorum.

- Kızıl Meydan'da omuz omuzayız. Ülkemizin her bir yandan gelenler var. Rusya'nın düşmanlarının uluslararası terör çetelerini kullandığını gördük ancak başarılı olamadı. Bugün birçok Rus birbirini koruyor, bugün tüm dünyaya birlik olduğumuzu gösteriyor.

Nazi'lere karşı savaşan dedelerimiz bize mücadelenin ne olduğunu gösterdiler. Yaşasın silahlı kuvvetlerimiz, yaşasın Rusya."

PUTİN 9 MAYIS'A AYRI BİR ÖNEM ATFEDİYOR

Putin neden geçmişe referans veriyor? Sovyetler Birliği, İkinci Dünya Savaşı'nda savaşa en fazla kurban veren ülkeydi. Reuters'a göre, Rusya Devlet Başkanı Putin, Batı'nın Sovyetler Birliği'nin o dönemki zaferini küçümseyen bir anlayış içerisinde olduğuna inanıyor ve bu yüzden son yıllarda 9 Mayıs Zafer Günü'ne ayrı bir önem atfediyor.

11 BİN ASKER KATILDI

Kutlamalarda 11 bin asker ile 100'den fazla askeri araçtan oluşan bir gösteri düzenlendi. Rusya her ne kadar büyük bir güç gösterisi yapmaya hazırlansa da analistler Ukrayna işgalinin Rusya'nın zayıflıklarını ortaya çıkardığını söyledi. Analistlere göre örneğin Rusya, Ukrayna'da istediği hızda ve çapta bir zafer elde edemediği gibi, yaptırımlar nedeniyle Rus ekonomisi uzun yıllar sonra ciddi bir daralma ile karşı karşıya kaldı. Savaş, binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olurken, milyonlarca kişiyi de yerinden etti.

KREMLİN TOPYEKÜN SAVAŞ İDDİALARINI YALANLADI

9 Mayıs öncesinde, Putin'in Zafer Günü'nde Ukrayna'ya tam kapasite ile bir savaş ilan edeceği söylentileri dolaşmaya başlamı, Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov ise bu söylentileri "saçmalık" olarak nitelemişti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63