Rusya ile Ermenistan arasında Azerbaycan gerilimi: Sorumlu Erivan

Rusya, Dağlık Karabağ'daki anlaşmazlığa ilişkin Azerbaycan'la yürütülen barış görüşmelerinin başarısızlığa uğramasından Ermenistan'ı sorumlu tuttu.

12 Ocak 2023 Perşembe 20:15
Rusya ile Ermenistan arasında Azerbaycan gerilimi: Sorumlu Erivan

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, geçen Aralık ayında Moskova'da planlanan buluşma için Ermenistan'dan ret yanıtı aldıklarına işaret ederek, Ermenistan'ın kararının Azerbaycan'la yürütülen barış görüşmelerini sekteye uğrattığını söyledi.

Ermenistan'ı tutarsız davranmakla itham eden Zaharova, Erivan'ın tavrının değerlendirme yapmayı zorlaştırdığını belirterek, "Ermeni ortaklarımız soruna gerçekten bir çözüm bulmakla ilgileniyorsa, birlikte çalışmaya devam etmemiz önemli" ifadelerini kullandı.

Aliyev: 'Doğal kaynaklarımızı sömürenler uluslararası hukuk normuna göre suçludur'Aliyev: Doğal kaynaklarımızı sömürenler uluslararası hukuk normuna göre suçludur

Rus Barış Gücü, Karabağ'ı talan ediyor!Karabağ'ı talan ediyorlar

Paşinyan'dan Putin'e Laçın Koridoru tepkisiPaşinyan'dan Putin'e Laçın Koridoru tepkisi

Rusya'dan Ermenistan'a Laçın Koridoru tepkisi: Bu kabul edilemezRusya'dan Ermenistan'a Laçın Koridoru tepkisi: Bu kabul edilemez

Ermenistan'dan Rusya'ya tatbikat resti! Kremlin'den Erivan'a cevapErmenistan'dan Rusya'ya tatbikat resti! Kremlin'den Erivan'a cevap

Zaharova'nın açıklamaları, Ukrayna savaşı sırasında Moskova-Erivan ilişkilerinin çatırdamaya başladığını gösterdiği şeklinde yorumlandı. Ermenistan da son açıklamalarında Azerbaycan'la yaşanan anlaşmazlıkta Moskova'dan yeterince destek alamamaktan şikayet etmişti. Ermenistan kısa bir süre önce Rusya'nın liderliğindeki Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü'nün (KGAÖ) 2023'te topraklarında yapılması planlanan askeri tatbikatından geri çekilmişti. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, bu kararını "mevcut durumda uygunsuz bulunması" ile gerekçelendirmiş, ancak ayrıntıya girmemişti. KGAÖ ittifakında Rusya ve Ermenistan'ın yanı sıra eski Sovyet cumhuriyetleri Belarus, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan yer alıyor.

Ermenistan'ın topraklarında askeri tatbikat yapmasına izin vermemesi hakkında da konuşan Zaharova, "Bu, elbette müttefikler için belirli zorluklar yaratarak onları askeri kurumlar tarafından üzerinde anlaşmaya varılan planları yeniden yapmaya zorluyor. Onlarca yıldır ordumuz ve sınır muhafızlarımız sınırlarını koruyarak Ermenistan'ın güvenliğine katkıda bulunuyor. Bu inkar edilemeyecek nesnel bir gerçektir. Ancak askerlerimize kapıyı gösterme çağrısı yapan maceracılar, böyle bir adımın gerçek sonuçlarının farkında değiller" dedi.

AZERBAYCAN'A AİT MADENLERİ YASA DIŞI YOLLARLA SATIYORLAR

  • Ermenistan, Dağlık Karabağ'daki değerli madenleri yasa dışı yollarla satmaya çalışıyor. Azerbaycanlılar ise durumu Laçın Koridoru'nda protesto ediyor. Bölgede yer alan Rus barış gücü durum karşısında sessiz. Paşinyan ise, bölgeye BM barış gücünün gelmesini istiyor. Moskova, "Azerbaycan'ın da onayı gerek" diyor.

Ermenistan ile Dağlık Karabağ arasındaki tek kara bağlantısı olan Laçın Koridoru, uluslararası hukuka göre Azerbaycan toprağı olan bölgedeki madenlerin yasa dışı işletildiği gerekçesiyle protesto düzenleyen Azerbaycanlı aktivistler tarafından 12 Aralık'tan beri bloke edilmiş durumda.

Erivan, Dağlık Karabağ'da yaşayan yaklaşık 120 bin Ermeni'nin bu blokaj nedeniyle gıda, ilaç ve yakıt sıkıntısıyla karşı karşıya olduğunu belirtiyor.

AZERBAYCANLILARIN LAÇIN KORİDORU'NDAKİ PROTESTOSU

Azerbaycan, Ermeni nüfusun yaşadığı ve geçici olarak Rus güçlerin konuşlandırıldığı Azerbaycan topraklarında madenlerin yasa dışı işletilmesi ve bunun sonucunda çevreye verilen zararın araştırılması ve denetimi amacıyla 10 Aralık'ta bölgeye uzman ekipler göndermiş, bu ekiplerin bölgeye girişi Ermenilerce engellenmişti.

Bu durum üzerine Azerbaycanlı çevreci sivil toplum kuruluşları üyeleri ile aktivistler, Azerbaycan topraklarındaki madenlerin yasa dışı işletilmesinin önlenmesi talebiyle 12 Aralık'ta Laçın Koridoru'nda protesto başlatmıştı.

2020'de savaşı bitiren barış anlaşmasıyla, Ermeni nüfusunun Dağlık Karabağ'da yaşamasına izin verilmiş, bölgeye Rus barış gücü girmişti. Geri kalan tüm bölgelerden ise Ermeni güçlerinin çekilmesi kararı çıkmıştı. Laçın Koridoru'yla da Dağlık Karabağ'ın kara bağlantısı sağlanıyor.

Ermeni yetkililerin, Laçın Koridoru'ndan sivillerin geçişine izin verilmediği yönündeki iddiaları Azerbaycan Dışişleri Bakanlığınca yalanlanmış ve Bakanlık, yolun Rus güçlerinin barikatları nedeniyle kapalı olduğunu, sivil geçişler için herhangi bir engelin bulunmadığını belirtmişti.

Göstericiler, Azerbaycan topraklarındaki Ermeni nüfusun Ermenistan'a gidiş gelişlerde kullandığı tek güzergah olan ve Laçın Koridoru diye bilinen yolda "ekolojik teröre son verilmesi" sloganları ve pankartlarla taleplerini dile getiriyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63