Rusya'nın Ukrayna işgali 29. gününde: ABD'den Rusya'ya dev yaptırım paketi!

Rusya'nın Ukrayna işgali 29. gününe girdi. Rusya'ya yönelik caydırıcı yaptırım paketleri peş peşe açıklanmaya devam ediliyor. ABD Başkanı Biden, tüm Duma üyelerine yaptırım kararının alındığını açıkladı.

24 Mart 2022 Perşembe 16:45
Rusya'nın Ukrayna işgali 29. gününde: ABD'den Rusya'ya dev yaptırım paketi!

Ukrayna ile Rusya arasında 2014 yılında başlayan gerginlik, bugün itibariyle işgale dönüşmüş durumda. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 20 Şubat'ta yaptığı açıklamada, ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerini tanıma kararı almıştı. Modern Ukrayna'nın Rusya'nın desteğiyle kurulduğunu iddia eden Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinin Rus toprakları olduğunu öne sürmüştü.

Putin'in talimatıyla başlatılan işgal, 29'uncu gününe girdi. Kiev başta olmak üzere, ülkenin pek çok noktasındaki çatışma ve bombardımanlar yaşanıyor. Rus kuvvetleri sahada istediği hızda ilerleyemediği için sivil yerleşimleri de vurmaya başlarken, Batı dünyasından Moskova'yı hedef alan yaptırımlar her geçen gün daha da ağırlaşıyor.

Rusya'nın şu ana kadar işgal ettiği alanlar

İŞTE RUS İŞGALİNDE DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

BİDEN'DAN DEV YAPTIRIM HAMLESİ

16.30 Son dakika gelişmesine göre ABD Başkanı Joe Biden, Rusya parlamentosunun alt kanadı olan Duma üyelerinin tamamına yaptırım kararı aldıklarını açıkladı. Biden sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı:

14.04 İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları nedeniyle Rusya'nın stratejik sektörlerini, bankalarını ve iş dünyasının önde gelen isimlerinden oluşan 65 yeni kişi ve kuruluşa daha yaptırım uygulandığı bildirildi. Bugün açıklanan yaptırımların çok sayıda savunma şirketi ve Rus Demiryolları dahil olmak üzere Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarına yardım edenleri hedef aldığı vurgulandı. Yaptırım uygulanan kuruluşlar arasında Rus insansız hava araçlarının ana üreticisi olan savunma şirketi Kronshtadt, paralı askerlerden oluşan Wagner Grubu, Alfa Bank da dahil olmak üzere 6 Rus bankası ve dünyanın en büyük elmas üreticisi olan Alrosa'nın yer aldığı kaydedildi. Yaptırım listesinde ayrıca Rusya'nın en büyük bankası Sberbank'ın CEO'su Herman Gref ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un üvey kızı Polina Kovaleva'nın bulunduğu aktarıldı.

12.12 Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus askeri birliklerinin Ukrayna'da Harkiv bölgesindeki İzyum şehrini ele geçirdiğini duyurdu.

11.23 NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal ederek "büyük bir hata" yaptığını belirtti

11.00 Ukrayna Başsavcılığından yapılan açıklamada, Rus ordusunun bombardımanlarında 566 eğitim kurumunun hasar gördüğü, bunlardan 73'ünün tamamen yıkıldığı kaydedildi. Açıklamada, Rusya'nın saldırılarına başladığı 24 Şubat'tan bugüne kadar 128 çocuğun öldüğü, 172 çocuğun yaralandığı belirtildi.

09.56 Azak Denizi kıyısında yer alan ve Rus işgali altındaki Berdyansk'taki limanda büyük bir patlama meydana geldi. Patlamanın sebebi ise kısa süre içinde belli oldu. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nden yapılan açıklamada, Ukrayna güçlerinin, Rusya'nın Karadeniz Filosunun büyük çıkarma gemisi Orsk'u, Berdyansk limanında imha ettiği bildirildi.

"RUSYA'NIN UKRAYNA İŞGALİ SADECE BAŞLANGIÇ"

08.05 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: "Ukrayna, Rusya Federasyonu'nun güvenliğini hiçbir zaman tehdit etmedi. Şimdi bile, sizin topraklarınıza değil, topraklarımızdaki halkımıza barışı geri getirmek için her şey yapıyoruz. Rusya'nın savaşı sadece Ukrayna'ya karşı açılan savaştan ibaret değildir. Bu çok daha geniş. Rusya bu şekilde özgürlüğe karşı bir savaş başlattı. Ukrayna toprakları Rusya için sadece bir başlangıç. Rusya, Avrupa'daki ve dünyadaki tüm insanların özgürlüğünü almaya çalışıyor, Sadece kaba ve vahşi gücün önemli olduğunu, insanların ve bizi insan yapan her şeyin önemli olmadığını göstermeye çalışıyor. Hepimiz Rusya'yı durdurmalıyız, dünya savaşı durdurmalı. Ukrayna'yı desteklemek için çalışan herkese minnettarım ama savaş devam ediyor. Sivillere yönelik terör devam ediyor. Bir ay oldu. Bu çok uzun. Kalbim, Ukraynalıların kalbi ve dünyadaki tüm özgür insanların kalbi kırılıyor. Bu yüzden sizlerden savaşa karşı çıkmanızı istiyorum."

06.44 Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya'nın bir ayda Kiev şehrini kuşatamadığını bildirdi.

04.53 New York Belediye Başkanı Eric Adams, Ukrayna'ya destek için düzenlenen bayrak çekme törenine katılarak "birlik ve beraberlik" mesajı verdi.

02.14 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Rusya'nın saldırılarının sürdüğü Ukrayna'da şimdiye kadar sağlık hizmeti veren merkezlere 64 saldırı yapıldığını duyurdu.

HARKOV BELEDİYESİ: 998’İ SİVİL YAŞAM ALANI OLAN BİNA BOMBALANDI

01.00 Ukrayna'nın Harkov kentinde Rus bombardımanlarına dair açıklama yapan belediye, sivillerin yaşadığı 998 binanın vurulduğu bildirdi. Açıklamada, "998'i sivil yaşam alanı olan bina dahil toplam bin 143 nokta bombalandı. Harkov'u ordu, yerel kuvvetler ve halk savunuyor. Gönüllüler imkanlar dahilinde zarar gören binaları onarıyor. Harkovun direnmesi ve kazanması için beraber mümkün olan her şeyi yapıyoruz" denildi.

RUSYA'NIN YARDIM TASARISI KABUL EDİLMEDİ

00.20 Rusya'nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) sunduğu Ukrayna'ya "insani yardım" tasarısı, gereken 9 oyu alamadığı için kabul edilmedi, tasarıya sadece Çin destek verdi, 13 ülke ise çekimser kaldı. Rusya, Ukrayna'daki savaşın sorumlusundan hiç bahsetmeyen ancak ülkede "kötüye giden insani durumdan endişe duyulan" tasarısını BM Güvenlik Konseyinde oylamaya sundu. 15 üyeli konseyde tasarıya sade Rusya ve Çin destek verirken, 13 ülke ise çekimser kaldı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63