Rusya'nın Ukrayna işgali 30. gününde! Moskova açıkladı: İlk aşamayı tamamladık

Rusya'nın Ukrayna işgali 30. gününe girdi. Rusya Savunma Bakanlığı, işgal operasyonları ile ilgili yaptığı açıklamada, yürütülen harekat ile ilk aşamanın tamamlandığını, sonrası için Donbass bölgesine yoğunlaşacağı açıkalandı.

25 Mart 2022 Cuma 16:30
Rusya'nın Ukrayna işgali 30. gününde! Moskova açıkladı: İlk aşamayı tamamladık

Ukrayna ile Rusya arasında 2014 yılında başlayan gerginlik, bugün itibariyle işgale dönüşmüş durumda. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 20 Şubat'ta yaptığı açıklamada, ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerini tanıma kararı almıştı. Modern Ukrayna'nın Rusya'nın desteğiyle kurulduğunu iddia eden Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinin Rus toprakları olduğunu öne sürmüştü.

Putin'in talimatıyla başlatılan işgal, 30'uncu gününe girdi. Kiev başta olmak üzere, ülkenin pek çok noktasındaki çatışma ve bombardımanlar yaşanıyor. Rus kuvvetleri sahada istediği hızda ilerleyemediği için sivil yerleşimleri de vurmaya başlarken, Batı dünyasından Moskova'yı hedef alan yaptırımlar her geçen gün daha da ağırlaşıyor.

Rusya'nın işgali altındaki Ukrayna'da yaklaşık durum

İŞTE RUS İŞGALİNDE DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

16.17 Rusya Savunma Bakanlığı Ukrayna'ya gerçekleştirdiği operasyon ile ilgili açıklama yaptı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada; operasyonun ilk aşamasının başarıyla tamamlandığı belirtildi: "İlk aşamadaki hedeflere ulaşıldı. Operasyonda ilk aşama tamamlandı."

Bakanlık ayrıca bundan sonra harekatın Donbass bölgesinde ağırlıklı olacağını belirtirken "Ukrayna Hava Kuvvetleri ve Ukrayna'nın hava savunma sistemlerinin neredeyse tamamı, Ukrayna donanmasının ise tamamı imha edildi." denildi.

14.35 Kremlin Sözcüsü Peskov, Rusya'nın fosfor bombası ve kimyasal silah kullandığı iddialarını reddederek "Hiçbir zaman uluslararası anlaşmaları ihlal etmedik" dedi.

300 KİŞİ ÖLMÜŞ OLABİLİR

14.11 Mariupol Belediye Meclisi, görgü tanıklarının raporlarına dayanarak, dokuz gün önce yani 16 Mart'ta şehirdeki bir tiyatroya düzenlenen Rus saldırısında yaklaşık 300 kişinin hayatını kaybetmiş olabileceğini duyurdu. Tiyatro binası, kuşatma altındaki Mariupol kentinde ana sığınaklardan biri olarak kullanılıyordu. 16 Mart'ta Rus hava saldırısın düzenlenen binaya işgal sonrası, 800 ila 1300 kişinin sığındığı tahmin ediliyordu.

Mariupol Kasabı: 'Hastaneyi vurun' emrini veren Rus generalin kim olduğu belli olduMariupol Kasabı: 'Hastaneyi vurun' emrini veren Rus generalin kim olduğu belli oldu

13.50 Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batılı ülkelerin Rusya’yı yok etmek istediğini belirterek, "(Batılılar) Rusya’ya karşı topyekün, hibrit savaş ilan etti" dedi.

13.26 Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Ukrayna'daki paralı askerlerin bulunduğu bölgeye İskender balistik füzeleriyle saldırı gerçekleştirildiği belirtildi.

12.43 Stratejik liman kenti Mariupol'dan yetkililer, geçtiğimiz hafta Rusya'nın sivillerin sığındığı tiyatroya yaptığı saldırıda 300 kişinin ölmüş olabileceğini açıkladı.

12.04 Zaporijya Valiliği, kentte yarından itibaren 2 günlük sokağa çıkma yasağı getirildiği duyuruldu.

11.32 Ukrayna güçleri Kiev açıklarındaki bazı şehirlerin ve savunma pozisyonlarının yeniden ele geçirildiğini açıkladı.

10.27 Ukrayna tarafından dün imha edilen Rus gemisiyle ilgili yeni bir açıklama geldi. Geminin adının dün ilk açıklandığı gibi "Orsk" değil "Saratov" olduğu ifade edildi: "Yenilenen bilgilere göre büyük bir Rus çıkarma gemisi olan Saratov, işgal altındaki Berdyansk limanına saldırdığı esnada yok edilmiştir. Aynı zamanda Caesar Kunikov ve Novocherkassk adlı Rus çıkarma gemileri de zarar görmüştür."

09.53 Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yapılan açıklamaya göre savaşın başladığı günden şimdiye kadar Ukrayna'da en az 1035 sivil hayatını kaybetti, 1650 sivil yaralandı ve ayrıca saldırıların ardından 3 milyon 674 bin 952 mülteci komşu ülkelere geçti.

07.30 İngiltere Başbakanı Boris Johnson, NATO zirvesi sonrası katıldığı BBC yayınında "Putin'in barış istediği konusunda iyimser düşünemiyorum" dedi.

06.42 Avrupa Birliği (AB) liderleri, Rusya'ya savaş suçlarını derhal durdurma çağrısı yaparak, Ukrayna'nın Birlik üyeliğine desteğini yineledi.

05.18 Avustralya hükümeti, Ukrayna ile savaşan Rusya'ya destek verdiğini belirttiği Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ve aile üyelerini yaptırım listesine aldığını duyurdu.

04.47 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya ile süren savaş sırasında 2 binden fazla Ukraynalı çocuğun kaçırıldığını bildirdi.

UKRAYNA'DAN DİKKAT ÇEKEN 9 MAYIS AÇIKLAMASI

03.15 Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, savaşın Rusya'da Zafer Bayramı olarak kutlanan 9 Mayıs'a kadar tamamlanması fikrinin propagandasının yapıldığını bildirdi. Genelkurmay Başkanlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetlerinin personeli arasında savaşın 9 Mayıs 2022'ye kadar tamamlanması fikrinin propagandasının yürütüldüğü bilgisine ulaştıkları belirtildi. Rusya Federasyonu'nda 9 Mayıs, Sovyetler Birliği'nin 2. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanya'sına karşı kazanılan tarih olarak biliniyor. 1945'ten beri 9 Mayıs günü, Zafer Bayramı olarak kutlanıyor.

00.00 Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk, gün içinde 7 tahliye koridorundan 3 bin 343 kişinin tahliye edildiğini bildirdi. Donetsk bölgesindeki Mariupol şehrinden şahsi araçlarla 2 bin 717 kişinin Zaporijya şehrine ulaştığını ifade eden Vereşçuk, "Ne yazık ki üç gündür Mariupol şehrinden tahliye çalışmasını yapamıyoruz. Berdyansk şehrinden gönderilen 50 otobüsün tamamı, insani yardım taşıyan kamyonlar ve bir akaryakıt tankeri Mariupol şehrinin girişinde beklemeye devam ediyor" dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63