Son dakika: Meteoroloji'den uyarı üstüne uyarı: Kar, fırtına, sağanak...

Meteoroloji'nin yeni raporunda Batı bölgelerinde yağmurlu havanın etkili oması bekleniyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, bugün Ege ve Akdeniz'in batısı için fırtına ve şiddetli rüzgar, yüksek kesimler için kar uyarısında bulundu.

11 Ocak 2023 Çarşamba 07:30
Son dakika: Meteoroloji'den uyarı üstüne uyarı: Kar, fırtına, sağanak...

Son dakika haberi... Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Ülkemizin iç ve batı kesimlerinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara, Ege, Batı Akdeniz ile Mersin, Karaman, Eskişehir ve Düzce çevrelerinin yağmur ve sağanak yağışlı, İç Ege'nin Yüksekleri ile Batı Akdeniz’in Toroslar kesiminin yüksekleri karla karışık yağmur ve kar yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

Yağışların; Ege ve Batı Akdeniz ile Edirne, Tekirdağ, Çanakkale ve Balıkesir çevrelerinde kuvvetli ve yer yer şiddetli olması bekleniyor. Gece ve sabah saatlerinde doğu kesimlerde yer yer pus ve sis bekleniyor.

AKDENİZ'DE FIRTINA UYARISI

Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünce yapılan hava tahminine göre, Batı Akdeniz'de rüzgar, günün ilk saatlerden itibaren doğu ve güneydoğu yönlerden fırtına ve kuvvetli fırtına şeklinde esecek.

Fırtına, bugün akşam saatlerinden sonra Akdeniz'in batısında etkisini kaybedecek, doğusunda cumartesi sabah saatlerine kadar devam edecek.

EGE'NİN İÇ KESİMLERİ VE BATI AKDENİZ İÇİN ŞİDDETLİ YAĞIŞ UYARISI

Genel Müdürlükten yapılan açıklamaya göre,  Antalya, Isparta ve Burdur'da görülecek sağanağın kuvvetli, Antalya çevreleri ile Isparta'nın güney ve Burdur'un doğu ilçelerinde ise çok kuvvetli ve şiddetli olması bekleniyor.

Perşembe akşam saatlerine kadar devam etmesi beklenen kuvvetli yağışların, iç kesimlerde 1200 metre üzeri rakımlı yerlerde kuvvetli karla karışık yağmur ve yer yer yoğun kar (20 santimetre üzeri) şeklinde olması tahmin ediliyor.

Ege'nin iç kesimlerinde beklenen yağmur ve sağanağın ise bugün gece saatlerinden itibaren Denizli, Uşak ve Kütahya çevreleri ile Balıkesir’in güneydoğusunda kuvvetli, Denizli'nin güney kesimlerinde yer yer çok kuvvetli, 1200 metre üzeri rakımlı yerlerde ise kuvvetli karla karışık yağmur ve yer yer yoğun kar şeklinde olması öngörülüyor.

Açıklamada, vatandaşların başta Antalya ile Konya karayolundaki geçitlerde buzlanma ve don olayına bağlı ulaşımda aksamalara, sel, su baskını, kuvvetli rüzgar ve kıyı şeridinde yıldırım gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları gerektiği ifade edildi.

YAĞIŞLAR KURAKLIĞA ÇARE OLUR MU?

Baraj doluluk oranlarının kritik seviyelere indiği bu dönemde, beklenen yağışlı hava çare olur mu?

NTV Meteoroloji Editörü Dilek Çalışkan, ''Yurdun batı kesimlerine yağış gelecek ancak bu yağışlar bizi kuraklıktan çıkarmayacak. Uzun süreli ve besleyici, kar yağışına ihtiyacımız var'' dedi.

Çalışkan, ''Bu sene maalesef kurak bir yıl olacak'' diyerek su kullanımına yönelik acil önlem alınması noktasında da uyarıda bulundu.

EN ÇOK EGE BÖLGESİ ETKİLENECEK

Beklenen sağanaktan en çok Ege Bölgesi'nin etkileneceğini söyleyen Çalışkan, öğle saatlerinden itibaren başlayacak yağışların gece saatlerine doğru şiddetleneceğini söyledi. Çalışkan ayrıca, Muğla'nın kıyı kesimlerinde hortum tehlikesinin bulunduğuna dikkat çekerek il geneline 100 kilograma da kadar yağış düşmesi beklendiğinden sel ve su baskınlarına karşı dikkatli olunmasını istedi.

Megakent için de ayrı bir parantez açan Çalışkan, İstanbul'da pazar gününe kadar havanın hafif yağışlı olduğunu cuma ve cumartesi günü yağışların daha da artabileceğine dikkat çekti.

İstanbul'da bugün çok bulutlu ve aralıklı sağanak yağışlı bir hava hakim olacak.

11 İL İÇİN SARI VE TURUNCU KOD

Meteoroloji Genel Müdürülüğü tarafından Antalya, Aydın, Burdur, Isparta, İzmir, Manisa ve Muğla için turuncu kod, Balıkesir, Denizli, Kütahya ve Uşak için sarı kodlu uyarı yapıldı. 



SARI KOD NEDİR? 

Hava durumu potansiyel tehlikelidir: Tahmin edilen meteorolojik hadise olağandışı olmamakla birlikte, meteorolojik şartlardan etkilenebilecek faaliyetler konusunda dikkatli olunmalıdır.

TURUNCU KOD NEDİR? 

Hava durumu tehlikelidir: Tahmin edilen meteorolojik hadise sıklıkla görülmemektedir. Hasar ve kayıpların oluşması muhtemeldir. Çok tedbirli olmalı, güncel meteorolojik koşullar ve tahminler takip edilmelidir. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63