Son seçim anketi açıklandı: İşte Cumhur ve Millet İttifakı ile partilerin oy oranları

Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet, Yeni Şafak'taki köşe yazısında son anket sonuçlarını paylaştı. Bugün Cumhurbaşkanlığı seçimi olsa Cumhur İttifakı yüzde 52,5, genel seçim olsa AK Parti yüzde 36,6 oy alıyor.

15 Haziran 2022 Çarşamba 08:45
Son seçim anketi açıklandı: İşte Cumhur ve Millet İttifakı ile partilerin oy oranları

Mehmet Acet'in "Mayıs ayı anketinde çarpıcı veriler var" başlıklı yazısı şu şekilde:

Anket işini ciddi bir ekip ve kuralına uygun yöntemlerle yapan Areda Survey’in araştırmalarını bir süredir yakından izliyorum.

Buradaki çalışmalar, Genel Müdür Yusuf Akın ve Prof. Dr. Ömer Çaha koordinatörlüğünde akademik uzmanların da dâhil olduğu bir ekiple yürütülüyor.

Areda’nın 25-30 Mayıs 2022 tarihleri arasında "istatiksel bölgeleme" sistemine göre seçilmiş 26 ilde toplam 2000 kişiyle yaptığı ankette, siyasi gelişmeler ve tercihlerle ilgili güncel eğilimleri yansıtan dikkat çekici veriler karşımıza çıkıyor.

Areda Survey Genel Müdürlerinden Yusuf Akın

MUHALEFETİN ORTAK ADAY ÇIKARACAĞINI DÜŞÜNENLERİN SAYISI DÜŞÜYOR

Araştırmaların Mart, Nisan ve Mayıs karşılaştırmalarına bakıldığında, muhalefet cephesindeki adaylık çalkantısının seçmen kanaatlerinde sert gidiş gelişlere neden olduğu görülüyor.

Ankete göre, Millet İttifakı’nın ortak adayla seçimlere gidebileceğine dönük inançta ciddi bir azalma var.

Şöyle ki;

Mart ayında ankete katılanların yüzde 72,2’si Millet İttifakı’nın ortak bir adayla seçimlere gideceğini düşünürken, iki ay gibi kısa bir süre sonra yapılan araştırmada bu oran yüzde 53,3’e gerilemiş durumda.

6'lı masayı üzecek anket: Yüzde 72'den çok sert düşüş6'lı masayı üzecek anket: Yüzde 72'den çok sert düşüş

EKREM İMAMOĞLU HEM GÖZDEN, HEM GÖNÜLLERDEN DÜŞMÜŞ GİBİ

Areda’nın Mayıs araştırmasının "siyasi nabız" bölümünde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile ilgili sorulara gelen cevaplar, oransal anlamda çarpıcı veriler ortaya çıkarmış.

Diyebilirim ki İmamoğlu için ciddi anlamda hem gözden, hem de gönülden düşme durumu söz konusu.

Araştırmaya katılanların yüzde 64’ü, İmamoğlu’nun işini bırakıp Cumhurbaşkanı adaylığı için hazırlık yaptığı kanaatinde olduğunu ifade etmiş.

Kendisinin İstanbul’a hizmet vermeye odaklandığını düşünenlerin oranı ise yüzde 36 seviyesinde kalmış.

İmamoğlu’nun sahsıyla ilgili sorulara verilen cevaplarda da, negatif bir algının oluştuğu görülüyor.

Buna göre, yine yüzde 64,4’lük bir kesim, İmamoğlu’nun aşırı özgüvenli ve kibirli olduğunu değerlendirirken, mütevazı ve dürüst bir kişiliğe sahip olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 35,6 seviyelerinde çıkmış.

Hatırlayalım.

Ramazan Bayramı’nda Karadeniz Bölgesi’ne yaptığı gezi sırasında kendisine eşlik etmek üzere davet ettiği gazetecilerin kimliği gibi bana göre "eften püften" gerekçelerle kendi mahallesinde hücuma uğrayan İmamoğlu, eleştirilere "Vız gelir tırıs gider" diye karşılık verince, bu eleştiriler yerini kelimenin tam anlamıyla bir "mahalle dayağına" bırakmıştı.

Kendisi için biriktirilen umudun 3 yılın sonunda hayal kırıklığına dönüşmesinin bir patlamasıydı şeklinde yorumlanabilir o olanlar tabii.

40 gündür daha sakin sularda kalarak kendisine dönük "mahalle içi" öfkenin yatışmasını bekleyen İmamoğlu, belki yeniden toparlanıp adaylık potasına ismini yazdırabilir.

Ama şu an için, son üç yıl içindeki kariyerinin dip noktasında olduğu aşikar.

YÜZDE 52,5 CUMHUR İTTİFAKI, YÜZDE 47,5 MİLLET İTTİFAKI’NIN ADAYI DİYOR

Gelelim çok merak edilen diğer soruların cevaplarına.

2023 seçimleri için kısa bir süre sonra yıllar yerine ayları saymaya başlayacağız.

Aynı gün hem Cumhurbaşkanlığı, hem de TBMM seçimlerinin yapılacağı seçim günü, sonuçları itibarıyla sadece Türkiye’yi değil, uluslararası dinamikleri bile çok yakından etkileyebilecek bir öneme sahip.

Areda’nın Mayıs ayı araştırmasında bu bağlamda elde ettiği veriler, ekonomide ciddi bir enflasyon sorunu olmasına rağmen bu durumun siyasi tercihlerde, muhalefetin ümit ettiği güçlü değişimleri beraberinde getirmediği sonucu karşımıza çıkıyor.

Ankete katılanlara, "Bugün Cumhurbaşkanlığı seçimi olsa hangi ittifaka oy verirsiniz" sorusu yöneltildiğinde, yüzde 52,5 Cumhur İttifakı’na, yüzde 47,5’i Millet İttifakı’nın adayına oy veririm diyor.

Bu sonucun 2018’deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçlarıyla tamı tamına örtüştüğünü ifade etmeme bilmem gerek var mı?

Seçim gününe kadar köprünün altından daha çok sular akıp gidecek muhakkak ama geride kalan 4 yıl içinde aynı köprünün altından o kadar çok su akıp gitmiş olmasına rağmen böyle bir tablo ile karşı karşıya olmamız bir hayli dikkat çekici olsa gerek.

MECLİS SEÇİMLERİNDE AVANTAJ MUHALEFETTE

Son olarak, partilerin son durumunu yansıtan verileri paylaşayım.

Meclis seçimleriyle ilgili tercihler söz konusu olduğunda, Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili anket sonuçlarının aksine, 4 yıl içinde "zamanın gerçekten de ilerlediğine!" delalet eden bir tablo olduğunu görüyoruz.

"Bu Pazar bir genel seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz" şeklindeki standart soruya, cevap verenlerin oranına bakıldığına, toplam oylar bakımından muhalefetin bir adım önde olduğu görülüyor.

AK PARTİ: 36,6

CHP: 24,0

İYİ PARTİ: 12,8

HDP: 10,2

MHP: 10,1

ZAFER PARTİSİ: 2,3

DEVA PARTİSİ: 1,0

MEMLEKET PARTİSİ: 0,8

YENİDEN REFAH PARTİSİ: 0,8

SAADET PARTİSİ: 0,6

DİĞER: 0,9

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63