Sosyal medya kanununa ihtiyaç yeniden gündemde

Geçtiğimiz günlerde CHP'nin trol ordusu yeniden gündeme geldi. İtibar suikastına neden olan dezenformasyonlar ve manipülasyonlar, sosyal medya kanununun gerekliliğini bir kez daha ortaya koydu.

28 Mart 2022 Pazartesi 17:15
Sosyal medya kanununa ihtiyaç yeniden gündemde

CHP'nin Ekşi Sözlük'teki trol ağı eski bir Ekşi Sözlük yazarı tarafından ifşa edildi. 200 kişilik ekip sözlükte istedikleri başlıkları gündeme taşıyabildikleri gibi görünmesini istemedikleri başlıkları ise ortadan kaldırıyor. CHP otobüsünde uyuşturucu ele geçirilmesinin üstü örtbas edildi. İBB'nin ağaç katliamına ilişkin paylaşımların da Ekşi Sözlük'ten kaldırıldığı ortaya çıkmıştı. 

Ekşi Sözlük ve CHP'nin skandal işbirliği: CHP'nin trol ağı ifşa edildiEkşi Sözlük ve CHP'nin skandal işbirliği: CHP'nin trol ağı ifşa edildi

Türkiye'de fonlanan muhaliflerin 2022 listesi yayımlandıTürkiye'de fonlanan muhaliflerin 2022 listesi yayımlandı

SOSYAL MEDYA YASASINA İHTİYAÇ YİNE GÜNDEMDE

Basına yansıyan bu gelişmeler, sosyal medya yasasına ihtiyacı bir kez daha gözler önüne serdi. Dezenformasyon ve yalan haberlerin artış göstermesiyle birlikte vatandaşın habere ve bilgiye olan güveni yerle bir olduğu dönemde, hem sosyal medya hem de kullanıcılara yönelik yaptırımlar içeren yasal düzenlemeyle ilgili çalışmanın TBMM'de ne zaman masaya yatırılacağı merak konusu. 

Ekim 2021'de TBMM'ye sunulması beklenen yasa, Meclis'teki yoğunluk ve yasanın tam hazır olmaması nedeniyle ileri bir tarihe ertelenmişti.

Özellikle salgın, doğal afet, seçim dönemleri veya toplumu yakından ilgilendiren önemli konularda dezenformasyonun daha fazla artış gösterdiği ortaya çıkıyor.

Bot hesaplar tarafından dolaşıma sokulan etiketlerle birlikte kaos yaratma amacı taşıyan terör örgütleri, kötü amaçlı organizasyonlar veya kişiler özellikle bu gibi dönemlerde toplumda nefret söylemine sebebiyet veriyor.

TÜRKİYE, ALMANYA MODELİNİ ÖRNEK ALACAK

Almanya'da çevrimiçi platformlarda nefret söylemi içeren paylaşımların 24 saat içinde kaldırılması zorunluluğu bulunduğu ve sosyal medya şirketlerine 50 milyon Euro'ya kadar, Avustralya'da ise şiddet içeren unsurların sosyal medyadan silinmemesi halinde ilgili şirketlerin yıllık küresel cirolarının yüzde 10'una kadar para cezası kesilebildiğini belirtilerek, Türkiye için de benzer uygulamaya gidilebileceği ifade ediliyor.

Sosyal medya platformlarında 'gizli kimlik' kullanıcıların paylaştığı içerikler, herhangi bir yaptırıma maruz kalmadığı için büyük kitleleri yanıltabiliyor.

Öyle ki son dönemde sosyal medya ve internette yer alan yalan haberlerin doğruluğunu teyit etme konusunda birçok internet sitesi de faaliyet geçti. Ancak buna rağmen bilgi kirliliği oluşturan ve yanlış yönlendirmelere sebep olan haber ve paylaşımların ardı arkası kesilmiyor.
İYİ Parti İBB Meclis Üyesi'nin paylaşımını yaptığı bu videonun incelemesinde, hemşirenin iddia edilenin aksine enjektörü değiştirmediği anlaşılmıştı

DEZENFORMASYON, HABERE OLAN İLGİ VE GÜVENİ ZEDELİYOR

Dijital araçlar insanların hayatlarını kolaylaştırmaya hizmet edebildiği gibi politik, sosyal ve ekonomik gayelerle sahte/yönlendirici haberleri yaymaya çalışan kişi ve gruplara da belir bir repertuar sağlıyor. Bu bağlamda troll ve bot (sahte) hesaplar, Facebook, Twitter gibi popüler sosyal medya platformlarındaki yönlendirici içerik üretimleri, ses ve görüntü üzerinde yapılan manipülasyonlar ve siber korsanlık faaliyetleri aracılığıyla dezenformasyona dayalı içerikler sayısal iletişim ağlarında hızla yayılabiliyor.

Dolaşıma sunulan bu iddia daha sonra yalanlandı

 

ÇIKAR UĞRUNA BİLGİ KİRLİLİĞİ

Türkiye'de özellikle siyaset alanında yalan ve dezenformasyona uğramış haberler sosyal medya aracılığıyla kullanılarak propaganda malzemesi haline getiriliyor. Sosyal medyadaki bazı platformlar ise belli bir kesimin ideolojik aygıtı haline dönüşüyor.

EKŞİ SÖZLÜK ÖRNEĞİ

Ekşi Sözlük'ten atılan ve Twitter adresi üzerinden paylaşımlarda bulunan Abese İrca isimli eski bir Ekşi Sözlük kullanıcısı, CHP ve Ekşi Sözlük'ün skandal işbirliğini ortaya çıkardı. 

MESLEĞİN ADI: "EKŞİ SÖZLÜK'TE CHP ALEYHİNDEKİ BAŞLIKLARI TROLL KANALINA ATICI"

Abese İrca'nın iddialarına göre; örgütlenen Ekşi Sözlük kullanıcıları, istedikleri başlıkları sözlüğün ana gündem maddesi haline getirebiliyor. Öte yandan, AK Parti lehine olan başlıkları ise trol kanalına göndererek görünürlüğünü ve okuyuculardaki etkisini azaltıyor.

UYUŞTURUCU SKANDALI ORTADAN KALDIRDILAR

Deşifre edilen bilgilere göre; örneğin CHP seçim otobüsünde uyuşturucu ele geçiriliyor. Bununla ilgili açılan konu başlığı kısa süre içerisinde CHP'nin trol ordusu tarafından ortadan kaldırılıyor.

İBB'NİN AĞAÇ KATLİAMI GİZLEDİLER

Ayrıca yapılan incelemelerde, İBB'nin 112 ağacı kesmesiyle ilgili açılan başlık da çok fazla kullanıcıya ulaştırılmadan ortadan hızlıca kaldırılıyor.

MAAŞLI ÇALIŞIYORLAR

Profesyonel olarak yönetilen maaşlı ekip diğer yazarların aksine çoğu zaman entry bile girmiyor. Sadece Ekşi Sözlük tarafından verilen yetki ile sadece konu başlıkları üzerinde tasnif yaparak CHP lehine propaganda çalışması yürütüyorlar.

Daha önce sosyal medya üzerinden yayılan yalan haberler ve gerçeklerine ait bazı örnekler şöyle: 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63