Toplumu iki uçtan kışkırtma projesi: "Türkiye, bu oyuna karşı uyanık olmalı"

Türkiye'de düzensiz göç ve mülteci meselesinin çözüme kavuşturulması gerektiği aşikar. Ancak uzmanlar, bu konu üzerinden devreye sokulan kaos ve karmaşa planına karşı hem devletin, hem halkın uyanık olması gerektiği çağrısında bulunuyor.

10 Mayıs 2022 Salı 21:00
Toplumu iki uçtan kışkırtma projesi:

 
Haber7 / Abdurrahman Koç - Erkan Talu - İbrahim Günay

Son dönemde mülteciler üzerinden artan gerginlik; Türkiye'nin bir numaralı gündem maddesi oldu. Türkiye; son aylarda artan yasa dışı göç dalgasıyla, resmi olmayan rakamlara göre yaklaşık 6 milyon mülteciye ev sahipliği yapıyor.

İçişleri Bakanlığı'na bağlı Göç İdaresi'nin 28 Nisan itibarıyla yayımladığı rapora göre, Türkiye'de geçici koruma statüsünde 3 milyon 762 bin 686 Suriyeli bulunuyor. Bunların dışında Orta Asya'dan da ciddi manada göç akını var.

Bu mültecilerin gönüllü olarak ülkelerine geri dönüşü için ise hükümet tarafından çalışmalar devam ediyor. En son Cumhurbaşkanı Erdoğan; 1 milyon Suriyelinin dönüşü için yeni bir proje başlattıklarını söylemişti.

Başkan Erdoğan açıkladı Bir milyon Suriyeli nasıl dönecek?Başkan Erdoğan açıkladı Bir milyon Suriyeli nasıl dönecek?

Siyasi arenada da mülteci söylemi ön plana çıkarken; zaman zaman provokatif, ırkçı daha da önemlisi yanlış bilgilerle kamuoyu yönlendirilmeye çalışılıyor.

Toplum refahını bozan, adli vakalara karışan ve kaçak yollarla Türkiye'ye girdiği tespit edilen şahıslar ise; ilgili kurumlar tarafından işlemleri yapıldıktan sonra deport ediliyor.

TOPLUMU İKİ UÇTAN KIŞKIRTMA PROJESİ

Tüm bunlar yaşanırken, göçmen konusu üzerinden Türkiye'ye yönelik bir kaos planı işletiliyor. Bir taraftan provokatif görüntü ve söylemlerle topluma öfke aşılanırken, diğer yandan aynı amaca hizmet eden bazı mülteci dernekleri aracılığıyla toplumsal hassasiyeti göz ardı eden açıklama ve söylemler, toplumun sinir uçlarını bozuyor. Söz konusu bazı 'mülteci' derneklerinin aynı güçler tarafından fonlandığını belirten uzmanlar, hem hükümeti, hem halkı, hem de göçmenlere uyanık olma çağrısı yapıyor.

Soylu'dan mültecilerle ilgili son dakika açıklamaları: Vatandaşlık alan Suriyeli sayısı?Soylu'dan mültecilerle ilgili son dakika açıklamaları: Vatandaşlık alan Suriyeli sayısı?

"GÖÇMENLERİN İÇİNDE ABD AJANI PROVOKATÖRLER VAR"

Terör ve güvenlik uzmanı Coşkun Başbuğ, bu konunun sokakları hareketlendirmek için en müsait konu haline geldiğini söylerken, Ümit Özdağ gibi siyasetçilerin bu konunun tetikçiliğini yaptığını belirtiyor. Başbuğ, göçmenlerin içinde ABD ajanı olduğu belirlenen bir takım provokatörler olduğunu, hemv Türk halkının hem de göçmenlerin uyanık olması gerektiğini belirtti. Başbuş'a göre asıl amaç mülteci meselesini sokak çatışmasına dönüştürerek 2023 seçimlerini ve iktidarı hedef almak.

Emekli Tümamiral Cihat Yaycı ise bu mesele üzerinden çıkarılmak istenen kargaşaya karşı dikkatli olunması gerektiği uyarısını yaptı. "Göçmen politikalarını Soros destekliyor" diyen Yaycı, devletin bu sorunu inkar etmemesi ve sınır ötesine çadır kampları kurulması için çalışmaları hızlıca başlaması gerektiğini ifade etti.

Haber7'ye konuşan diğer uzmanlar da doğru politikanın uygulanmaması durumunda göçmen sorununun ileride daha büyük sıkıntılara yol açacağını belirtiyor.

Konunun uzmanları göç sorununun çözümü için problemin başladığı yere işaret ederek; insanların ülkelerinden gelmelerine sebep olan koşullar değişmediği sürece ülkelerine dönüşlerinin zor olduğunu, hukuken de zorla göçün mümkün olmayacağını söylüyor.

Biz de Haber7 olarak; bu konuyla ilgili hazırladığımız kapsamlı dosyamızda, Türkiye'ye yönelik kaos planının yanı sıra, Türkiye'nin sınır güvenliğini, gettolaşma tehlikesini, mülteci sorununun gelecekte ülkeye getirebileceği olası etkileri uzmanlarla konuştuk.

COŞKUN BAŞBUĞ: BURADA BİR OYUN OLDUĞUNU BİLECEĞİZ, AMA BURADA BİR SORUN OLDUĞUNU DA BİLECEĞİZ

Güvenlik ve Terör Uzmanı Coşkun Başbuğ, mülteci meselesinin sokakları hareketlendirmek için en müsait konu olduğunu ifade etti. Başbuğ, 'devlet ve millet olarak uyanık olmalıyız' mesajı verirken, "Burada bir oyun olduğunu bileceğiz, ama burada bir sorun olduğunu da bileceğiz. Biz bu sorunu zaten eninde sonunda çözeceğiz. Böyle bir sorun yok diye de kimse bir şey demiyor" dedi. 

Başbuğ, hükümetin bu konuyu doğru adımlarla, provokasyonlara kulak asmadan hem insani hem gerçekliğe uygun bir şekilde çözmesi gerektiğini söyledi.

"HALK, PLANLI BİR ŞEKİLDE KIŞKIRTILIYOR"

Bağbuğ, mülteci meselesi üzerinden kaos planı kurgulandığını şu sözlerle ifade etti:

"Bu ortam da birileri tarafından bilerek yaratıldı. Bu yeni bir olay değil, bir yıldır bu konu işleniyor. Ümit Özdağ gibi bazı siyasiler de bu konunun tetikçiliğini yapıyor. Şimdi bu süreçte ırkçılığa varacak derecede, bunlar defolsun gitsin gibi söylemler planlı. Bunlar ABD ve diğer emperyal devletler tarafından kışkırtılıyor. İçeride de bazı maşalar kullanılıyor. Ön önemli tetikçilerden biri de Ümit Özdağ.

"GÖÇMENLER İÇERİSİNDE ABD AJANI PROVOKATÖRLER VAR"

Ümit Özdağ bunu ilk defa yapmıyor. Daha önce de 'Sessiz İstila'daki gibi povokatif söylemleri var. Durduk yere Suriyelileri gündeme getirmeye başladı. Amaç, provokatörlerle bu konuyu sokak çatışmasına dönüştürmek. Bunu yaparken de milletçe uyanık olmalıyız. Göçmenlerin de uyanık olması gerekir. İçlerinde bir takım provokatörler var. Suriye'de yaşayıp ABD'nin ajanı olan bir takım provokatörler var. Bunlar bir Türk'e saldırdığı an, karşı taraftaki provokatörler de buna cevap verdiği an bir anda kendinizi çatışmanın içinde bulursunuz"

"BU DOĞRUDAN PSİKOLOJİK HARP, ALGI OPERASYONU"

"Devlet ve millet olarak çok uyanık olmak zorundayız. Galeyana gelmememiz lazım. Şahsi hatalarla birlikte kasıtlı yapılan hatalar görebiliriz" uyarısında bulunan Başbuğ, "Bu doğrudan psikolojik harp, algı operasyonu. Amaç sokakları çatışma ortamına dönüştürmek. Hedef de 2023 ve Sayın Erdoğan ve iktidar" şeklinde konuştu.

"PROVOKASYONA KARIŞAN GÖÇMENLER DERHAL DERDEST EDİLMELİ"

Düzensiz göçün demografik yapıya yönelik etkisinin de göz ardı edilmemesi gerektiğine işaret eden Başbuğ, devletin bu konuda tedbirler aldığını, ama buna karşın bu tür provokasyona karışan göçmenlerin derhal derdest edilmesi gerektiğini belirtti. Başbuğ, "Her göçmen şunu çok iyi bilmeli; "Ben bulunduğum ülkenin şartlarına uymazsam veya gayri ahlaki davranışta bulunursam benim sonum sınır dışı". Bunu yaptığımızda herkes attığı adımın hesabını yaparak hareket edecektir. Ama yapanın yanına kar kaldığı sürece bunu kullanırlar" diye konuştu.

Bakan Soylu, sınır dışı edilen Suriyeli sayısını açıkladıBakan Soylu, sınır dışı edilen Suriyeli sayısını açıkladı

Demografik yapının nasıl etkileneceği sorusu üzerine Başbuğ, "Bu tehdidi ön gördüğümüz için aman dikkat diyoruz. Çünkü bunlar belli yerlerde kümelendiği takdirde, böyle lokal coğrafyaların oluşma ihtimali çok kuvvetli" dedi.

CİHAT YAYCI: ABD'NİN 7 BASAMAKLI PANINDAN BİRİ; GÖÇMENLER ÜZERİNDEN KAOS-KARMAŞA-KARGAŞA

Dünyadaki göçmen ve sığınmacıların yüzde 20'sinin Türkiye'de olduğunu söyleyen Emekli Tümamiral Cihat Yaycı, göçmen politikalarının Soros tarafından desteklendiğini söylerken, "Türkiye'de de bunların uzantıları var. Bunlar, ulus devlet yapılarını, milli devlet yapılarını yıkmak üzerine kurulu" dedi.

İran üzerinden gelen Afgan göçmenlerin hepsinin neden erkek olduğunun sorgulanması gerektiğine işaret eden Yaycı, "İran'da Fatımiyyun ve Zeynebiyyun diye istihbarat işleriyle görevli iki tugayı var. Genellikle bu sığınmacı rolünde İran'ın propagandasını yapıp komşu ülkelerde huzursuzluk çıkarırlar. Irak'ta Suriye'de bunu yaptılar, yapıyorlar. Onun için çok dikkatli olunması gerekir" dedi.

Yaycı, "Bu 7 basamaklı plandan bir tanesi. ABD'nin planındaki maddelerden biri de bu; ucuz iş gücü yoluyla ekonomisini çökertmek" dedi.

Türkiye'nin çok ciddi sosyolojik kırılmaya sürüklendiğini söyleyen Yaycı, "3K diye tarif ediyorum ben. Kaos-karmaşa-kargaşa ortamı oluşturmak isteyenlerin eline koz veriyor. Bu ciddi bir sorundur. Devletin bu sorunu inkar etmemesi gerekir. Bu sorunu dile getirenlere şusun busun demesinler ki benim gibi milli birisine bile bunu diyebilirler. Türkiye, derhal sınır ötesinde çadır kampları kurmalı. Sığınmacı statüsündeki Suriyelilerin hepsini, şehirlerin dışına çıkartmalı ve kamplara götürmelidir. Bunlar normal Türk vatandaşı gibi dolaşamazlar, böyle bir şey yok" diye konuştu.

Yaycı ayrıca, Avrupa Birliği ev Yunanistan ile imzalanan geri kabul anlaşmasının kesinlikle iptal edilmesi gerektiğini söylerken, "Bugün FETÖ'cüleri, PKK'lıları teslim etmeyen Yunanistan, Afganları Suriyelileri geri gönderiyor" diye konuştu.

UĞUR YILDIRIM: "ZORUNLU NEDENLERLE ÜLKESİNİ TERK EDENLERLE, DAHA İYİ HAYAT ŞARTLARI İÇİN GELENLER AYRI"

Mülteci Dernekleri Federasyonu Başkanı Avukat Uğur Yıldırım ise  mülteci ve göç meselesinin suhuletle, insani bakış açısının dışına çıkmadan çözüme kavuşturulması gerektiğini ifade etti.

Türkiye'nin, BM'nin ve STK'ların bu işin altından tek başına kalkamayacağını belirten Yıldırım, uluslararası bir kararlılığın gerektiğini söyledi.

Yıldırım, bu noktada mülteci meselesi ve göçmen meselesini ayırmak gerektiğini ifade ederken, "Çünkü dini, dili, ırkı, etnik kökeni, siyasi mensubiyeti dolayısıyla zorunlu nedenlerle ülkelerinden çıkmak zorunda kalanlarla, ekonomik göçmen dediğimiz; daha iyi hayat şartları için ülkesini terk edenler arasında hem uluslararası hukuk anlamında hem de hukuk anlamında bir farklılık var. Kimse ekonomik göçmen almak zorunda da değil. Bununla ilgili geri dönüş uygulamaları var. Daha etkin olması anlamında çalışmaların desteklenmesi lazım" şeklinde konuştu.

"GERÇEK MAZLUMLAR BU GÖÇ HENGAMESİNE KURBAN EDİLMEMELİ"

"Ama ikisinin de birbiriyle karıştırılmaması lazım" diyen Yıldırım, ülkesine dönmesi durumunda gerçek anlamda mağdur, mazlum durumuna düşme tehlikesinde olan insanların bu göç hengamesine kurban edilmemesi gerektiğini ifade etti.

"BAZI GÖÇMENLER, ÜLKELERİNDEKİ EKONOMİK DURUMU BAHANE EDEREK BUNU BİR FIRSAT OLARAK GÖRÜYOR"

Kaybedecek hiçbir şeyi olmayan göçmenlerden ayrı olarak daha refah bir yaşam arzusuyla yola çıkanlara değinen Yıldırım, şöyle devam etti:

"Bu noktada Pakistan'da da olsa Afganistan'da da olsa rejim değişikliğiyle zaten ekonomik durumlar kötüyken daha farklı bir pozisyonda da kalınabiliyor. Ya da göçmenler bunu bir fırsat olarak da değerlendiriyor. Hazır ülkesinde hükümet değişmişken kendisine bir bahane buluyor"

"NE SURİYELİLERİN HEPSİ MAĞDUR, NE AFGANLARIN HEPSİ BELA"

Yıldırım, mülteciliğin bireysel bir konu olduğunu belirtirken, "Her kişinin kendi bağlamında değerlendirilmesi gerekir" diye konuştu. Yıldırım, "Bu arada da toptancı yaklaşımla bütün Afganlar sorunlu, bütün Afganlar ekonomik göçmen diyerek, gerçekten ülkesinde sorun yaşamış herhangi bir mağduru, ülkesine döndüğü takdirde işkenceye muhatap olacak bir kişiyi de geri göndermemek lazım" değerlendirmesinde bulundu.

Bu konunun siyaset malzemesi yapılmaması gerektiğini söyleyen Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Buna insani bakış açısının dışında bakmamak lazım. Toptancı bir yaklaşım içerisinde de bulunmamak lazım. Ne Suriyelilerin hepsi mağdur, ne Afganların hepsi bela"

SURİYE, GERİ DÖNÜŞE HAZIR MI?

Suriyeli mültecilerin geri dönüşüne ilişkin değerlendirmede bulunan Yıldırım, Nüfusu 2 milyonken 4,5 milyon insanı ağırlayan İdlib'deki insani dramdan bahsetti. Yıldırım, "Oradaki durum normalleştiği sürece zaten Türkiye'den çıkışlar kendiliğinden gerçekleşecektir" şeklinde konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Özkan'dan Ümit Özdağ'a tepki: Apaçık bir provokasyonAK Parti Grup Başkanvekili Özkan'dan Ümit Özdağ'a tepki: Apaçık bir provokasyon

İSMAİL ÖZ: BU MESELENİN POPÜLİST YAKLAŞIMLARDAN UZAK, İNSANİ ÖLÇÜLER İÇERİSİNDE ELE ALINMASI GEREKİYOR

Gazeteci ve sosyolog İsmail Öz, düzensiz göçmenlerle savaştan dolayı gelenlerin ayırt edilmesi gerektiğini söyledi. Öz, "İkisi aynı şey değil. Türkiye’nin son yıllarda çok fazla maruz kaldığı düzensiz göçler hem Türkiye’nin imkanlarındaki artıştan hem de Avrupa’ya geçişteki güzergâh olma özelliğinden kaynaklanıyor" diye konuştu.

Göçmenlerin geri dönüşlerine ve kontrolüne yönelik adımların atılmaya devam ettiğini söyleyen Öz, "Fakat bunu ülkenin gücünden bağımsız düşünemeyiz. AB tarafından verilen sözler yerine gelseydi bugün olunandan çok daha iyi bir yerde olunurdu; en azından briket evler konusunda. Popülist yaklaşımlardan uzak ve insani ölçüler içerisinde ele alınması gerekiyor. Anlık çıkarlara kurban edilemeyecek kadar ciddi bir konu. Zira çocuklar, kadınlar ve yaşlılar söz konusu" dedi.

"OYUNA GELİNMEMELİ"

"Bir “İstila” tehdidi ile karşı karşıya olduğumuz doğru değildir" diyen Öz, "Kontrolsüz gettolaşmalar elbette sorundur. Türkiye göç dalgalarına çok ani yakalandı. Fakat en tehlikeli diyebileceğimiz “ilk şok” dönemini çok iyi yönetti" diye konuştu.

Mültecilere ve yabancılara yönelik ırkçı söylemleriyle ön plana çıkan Zafer Partisi Ümit Özdağ'a yüklenen Öz, şunları aktardı:

"Son günlerde iltifat gören Özdağ gibi siyasilerin, vites yükselten çıkışları hiç masum değildir. Sığınmacılar günü geldiğinde güvenle yerlerine gönderene kadar gerekeni yapmak tarihi bir sorumluluktur. Oyuna gelinmemeli"

Öz, "Provokatörler hakikati, kavramları, hayatın olağan akışını gerçek mecrasından çıkararak ütopik alana taşıyanlar. Muhalefette bunun bugün kendilerine yarayacağını düşünerek destek veriyor hatta öncüsü oluyor. Fakat yarın iktidar olduklarında onları tekrar yerli yerine nasıl oturtacaklar. Evet, sığınmacılar bir hakikat olarak ortada. Fakat onları da koruyan yasalar var. Her şeyden önce vicdanlı insanlar var. Muhalefetin bugün itibariyle bunlara karşı bir sorumluluğu yok ama aynı şey iktidar için geçerli olmaz; bu, iktidarda kimin olduğundan bağımsız bir şeydir" dedi.

Valilik açıkladı: İşte İstanbul'da yaşayan yabancı uyruklu kişi sayısıValilik açıkladı: İşte İstanbul'da yaşayan yabancı uyruklu kişi sayısı

ÖZİPEK: ŞU AN KONUŞULAN ŞEY ALGI ÜZERİNDEN GÜNDEME GETİRİLEN BİR DİZİ KAYGI

Suriyeli mülteciler konusunda çalışmalar yapan Prof. Dr. Bekir Berat Özipek'a göre ise şu an konuşulan şey Afganistan veya Pakistan'dan gelen göçmenlerin doğurduğu sosyal sorun değil, onlar üzerinden oluşturulan "metroda kadınları dikizleyen Afgan" algısı üzerinden gündeme getirilen bir dizi kaygı. Özipek'e göre gerçek hayatta ise durum şöyle: "Her ülkeden farklı zamanlarda farklı sebeplerle geliyorlar"

"SAVAŞTA ÖLÜP AİLELERİNİ ORTADA BIRAKMAKTANSA, BURADA ÇOBANLIK YAPIP AİLELERİNE PARA GÖNDERMEYİ TERCİH EDİYORLAR"

Afganistanlıların istikrarsızlaştırılmış bir coğrafyadan geldiğine işaret eden Özipek, "Afganistanlılar, çalışmak ve ailelerine az da olsa para gönderebilmek için geldiler buralara. “Neden genç erkekler?” sorusunun cevabı da burada. Güncel olarak da Taliban rejimi tarafından askere alınıp, inanmadıkları, sonu gelmeyen çatışma ve savaşlarda ölüp ailesini ortada bırakmaktansa, burada çobanlık yapmayı tercih ediyorlar. Onu da gayet iyi yaptıkları söyleniyor" dedi.

"BU BİR KRİZ DEĞİL, BİR KRİZİN SONUCU"

"Elbette onca insan arasında suç işleyeni de olacak" diyen Özipek, şöyle devam etti:

"Avrupa ve ABD dahil tüm dünyada ekonomik gerekçelerle bir miktar kayıt dışı çalışana göz yumuluyor, ekonominin de buna ihtiyaç duyduğu uzmanlar tarafından dile getiriliyor. Dolayısıyla hayatın içinde insanlar arasında kayda değer bir sosyal sorun çıkmadan, göze fazla görünmeden, varlıkları ve yoklukları bir biçimde yaşıyorlar. Bu bir kriz değil, bir krizin sonucu aslında. Kriz kaynak ülkede ve orada çözülmeli. Türkiye’de ise yapılması gereken onları kayıt altına almak, kamusal denetimle birlikte hali hazırda çalıştıklarını da göz önüne alacak olursak, buna hukuki bir temel ve güvence oluşturmaktan ibaret."

Mültecilerin Türkiye'nin demografik yapısını bozup bozmayacağı sorusu üzerine Özipek, homojen bir nüfus yapısının Türkiye'de hiçbir zaman olmadığını belirtti. 

Gettolaşma tehlikesine ilişkin Özipek, "İnsanların bir şehirde ağırlıklı olarak bir yerde toplanmaları, benzer sosyolojik özellikleri taşıyanların bir arada oturması gettolaşma değil bir dayanışma örneğidir. Suriyelilerle ilgili ayrımcı önyargının yaygınlaşması durumunda bu riskten söz edilebilir. Ancak statülerinin netleşmesi ve yarını daha rahat görebilir duruma gelmeleri halinde, fazlaca başarılı olmayan bir göç yönetiminde dahi hayatın üstün geleceğini ve geniş toplumla bütünleşme sürecinin başarılı biçimde ilerleyeceğini öngörebiliriz" dedi.

"TAM BU AĞIR TRAVMAYI ATLATACAKLARI BİR ZAMANDA YENİ BİR TEHDİT OLUŞTURMAK KADAR CİDDİ ZARAR VERİLEMEZ"

Göçmenler üzerinden bazı siyasetçi ve kişilerin ırkçı ve karşıt söylemler geliştirmesine değinen Özipek, "Her üç-dört ailede bir kayıp yaşamış, şehirleri, evleri tahrip olmuş insanlara, tam bu ağır travmayı atlatacakları bir zamanda yeni bir tehdit oluşturmak kadar ciddi bir zarar verilemez. Evinden dışarı çıkmaya korkan, işte hakkı gasp edildiğinde hakkını arayamayan, hatta bazı yerlerde çocuğunu parka götüremeye cesaret edemeyen insanların varlığı pek çok sorunun kaynağıdır. Ama bundan da ibaret değil" diye konuştu.

"İlk bakışta sadece sığınmacıları etkiliyormuş gibi görünebilir bu kötülük; ama onları sorun gösteren, onları hedef alan ve zorunlu göçe tabi tutulmasını isteyen yaklaşımlar ülkenin “biz”ini oluşturan harcını tehdit ediyor" diyen Özipek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugüne kadar bu topraklara gelen hiçbir etnik topluluk geri gönderilmemişken, geçmişten bugüne hiçbir gruba “artık ülkenizde durum normale döndü, geri gidin” denmemişken, Arapların gönderilmesi, içeride hiç öngörülmeyen başka ciddi kırılmalar yaratır. Onları göndermek isteyenlerle ilgili kimlik algısı, bu kez başka ayrışmaları beraberinde getirir. “Bu adamlar aslında Suriyelileri değil, bizi istemiyorlar. Bize benzettikleri için onları sevmiyorlar, aslında bize karşılar” diyordu bir kişi, Suriyeli karşıtlığını yorumlarken. İsabetli olup olmadığı tartışmasından öte, böyle bir algının varlığının önemli bir sorun olduğunu fark etmekte gecikmemek ve mülteci karşıtı nefreti bir an önce söndürmek gerek. Çünkü toplumun ve ülkenin bütünüyle ilgili bir tahribat potansiyeli var bu söylemlerin"

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63