Türkiye eksenini değiştirmiyor merkez ülke oluyor

Hasan Öztürk

16 Eylül 2022 Cuma 10:00
Türkiye eksenini değiştirmiyor merkez ülke oluyor

SEMERKANT

Ulular şehri, Semerkant'tayız. Sizler bu yazıyı okuduğunuz saatlerde, Cumhurbaşkanı Erdoğan, özel davetli olarak Özbekistan'ın kadim şehri Semerkant'ta Şangay İşbirliği Örgütü toplantısına katılıyor olacak.

Semerkant'ta bugün dünya nüfusunun neredeyse yarısının yaşadığı ülkelerin liderleri bir araya geliyor. Aynı zamanda dünya ekonomisinin çok önemli bir bölümünü temsil eden ülkelerin liderleri buradakiler.

Zirveye örgüte üye Rusya, Çin, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Pakistan, Hindistan ve Özbekistan, örgütün gözlemci üyesi Belarus, Moğolistan ve İran liderleri ile davet edilen Türkmenistan, Azerbaycan liderleri ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katılıyor.

10 YIL ÖNCE ERDOĞAN, PUTİN'E "HADİ GELİN TÜRKİYE'Yİ ŞANGAY BEŞLİSİ'NE DAHİL EDİN" DEMİŞTİ

Şangay İşbirliği Örgütü Türkiye'nin gündemine bundan 10 yıl önce Temmuz 2012'de Erdoğan'ın Rusya ziyareti sonrası Putin ile aralarında geçen diyaloğu  24 Tv'de açıkladığında girdi. Erdoğan şunları söyledi;

"(Putin'i kast ederek) Zaman zaman bize takılıyorsun. ABde ne işin var diyorsun. O zaman ben de şimdi size takılayım. Hadi gelin bizi Şangay Beşlisine dahil edin, biz de AByi gözden geçirelim."

Erdoğan'ın bu sözleri "Türkiye eksen mi değiştiriyor" tartışmaları başlatmıştı. Ve o günden sonra her seferinde örgüt Türkiye'nin gündeminde kaldı.

Bugün artık daha da genişlemiş ve genişlemeye devam eden Şangay İşbirliği Örgütü, Türkiye'yi özel davetli olarak ağırlıyor. Kim bilir belki bir kaç yıl içinde Türkiye de örgüte dahil olur!

DÜNYA NÜFUSUNUN YARISI, COĞRAFYASINDA İSTİKRAR VE REFAH İSTİYOR

"Bölgesel ticaret hacminin artırılması, sanayi ve ulaştırma alanlarında karşılıklı iş birliklerinin geliştirilmesi ve yeşil ekonomi, inovasyon, dijital teknolojiler, lojistik, tarım, tıp ve diğer alanlardaki ortak projeleri" kapsayan iş birliği Semerkant'taki toplantıda daha üst seviyelere çıkacak görünüyor.

İPEK YOLU'NUN KESİŞİM NOKTASI SEMERKANT

Semerkant'ın seçilmesinin ise bize göre çok önemli sembolik nedenleri var.

Bunların en başında elbette tarihi İpek Yolu'nun kesişme noktası olması.

Şehir 2 yıldır bu toplantı için hazırlanıyor. Özbekler, zirvede hiç bir aksaklık olmaması için olağan üstü özen gösteriyor.

Yüz yıllar önce dünyanın en kalabalık şehri olma özelliği de taşıyan Semerkant'taki zirvenin Türkiye'nin geleceği için de büyük bir önemi var. O yüzden Türkiye, çok geniş bir heyet ile burada.

Çok kutuplu dünya düzeninde, "dengeleyici, çoklu dış politika"sı ile hasımlarının bile takdirini kazanan Türkiye, Atlantik dışındaki çok uluslu yapılarla geliştirdiği ilişki biçimiyle merkez ülke oluyor.

Özellikle pandemi sonrası yeniden şekillenen dünyada Türkiye yerini güçlü bir şekilde alıyor. Hem Batılı hem Doğulu liderlerle konuşabilen ender liderlerden birine sahip olan Türkiye, Semerkant'ta ilgi odağı.

Şimdilik ulular şehrinden bu kadar.

Kalın sağlıcakla.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63