Türkiye Mezunları Forumu İstanbul'da başladı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Abdullah Eren, Türkiye Mezunları Forumu'nda açıklamalarda bulundu.

19 Ocak 2023 Perşembe 16:45
Türkiye Mezunları Forumu İstanbul'da başladı

Türkiye'de farklı düzey ve alanlarda eğitim alarak dünyanın çeşitli ülkelerinde kariyerlerine devam eden "Türkiye Mezunları", Cumhurbaşkanlığı himayesinde Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından Şişli'de bir otelde gerçekleştirilen Türkiye Mezunları Forumu'nda bir araya geldi.

Şişli Cevahir Hotel'deki programa katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye Mezunları'nın ailelerinden uzak olmanın burukluğunu Türk kardeşleriyle kurdukları arkadaşlık bağlarıyla bastırarak eğitimlerini tamamladığını söyledi.

Ersoy, 60 farklı ülkeden 200 mezunu ağırlamanın büyük bir mutluluk ve gurur vesilesi olduğunu belirterek, "Sizler dünyanın 184 ülkesine yayılmış, 150 bini aşkın üyesi olan büyük bir ailenin bireylerisiniz. Bu aile 30 ülkede, 34 Türkiye Mezunları Derneğiyle ortak kimliğini ortaya koymuş, 2013'ten bugüne 60 ülkede düzenlediğimiz 122 mezun buluşmasıyla gönül bağlarının zamana yenilmediğini göstermiştir." dedi.

Okul sıralarından mezuniyet sonrasına kadar Türkiye Mezunlarının yanında olmaya devam ettiklerinin altını çizen Ersoy, şunları kaydetti:

"Bu çatı altında buluşmamıza vesile olan Türkiye Mezunları Forumu ve Türkiye Mezun Ödülleri'nden Akademik Teşvik Programları Potansiyel Mezun Çalışmaları ve Türkiye Mezunları Proje Destek Programına kadar hedeflerinize ulaşmanız, yolunuzu çizmeniz ve belirlediğiniz yönde yürüyebilmeniz için imkanlar sunduk. Kurduğumuz bağları, güven ve birliktelik duygularını devamlı kılmak adına, daima takipte ve irtibatta olduk. Türkiye Mezunları Akademisi, Türkiye Mezun Dernekleri Kapasite Geliştirme Programları ile Türkiye Mezunu İş İnsanları-Türk İş Dünyası Buluşmaları gibi uygulama ve etkinlikleri bu doğrultuda düzenledik ve düzenlemeyi sürdürüyoruz."

"YETİŞMİŞ BİR İNSANDAN DAHA DEĞERLİ BİR VARLIĞINIZ, BİR AMACINIZ OLAMAZ" 

Bakan Ersoy, gerçekleştirilen çalışmaları önemsediklerini vurgulayarak, şunları aktardı:

"Bir eserin görkemine dalıp onu yapan sanatçının, bir buluşun heyecanına kapılıp onu keşfeden bilim insanının gözden kaçması gibi, insanın en büyük eserinin yine insan olduğunu da zaman zaman maalesef gözden kaçırıyoruz. Fikri ya da fiili üretimde devamlılık ve gelişmenin kilidini, kendinden sonra gelecek nesilleri yetiştiren insanlar açmıştır ve açmaya devam etmektedir. Dolayısıyla yetişmiş bir insandan daha değerli bir varlığınız, bir kazancınız olamaz. Kendi hayatının kontrolünü eline almasını sağlamakla bir insanın, ülkesi ve milleti için çalışacak bir insanı yetiştirmekle de coğrafyanın yarınlarını değiştirebilirsiniz."

Özgür, eşit ve adil bir dünyanın eğitimin temelleri üzerinde yükseldiğine ve en değerli varlığın yetişmiş insan olduğuna işaret eden Ersoy, "Bu eşsiz varlığınızı uluslararası çeşitliliğe eriştirdiğinizde, yürütmekte olduğunuz insan merkezli bütün küresel politikalarda sizi bilen, anlayan, sizinle aynı yolda yürüyerek dünyanın yarınlarını şekillendirecek bir kamuoyuna sahip olursunuz. Küresel adaletsizlikle mücadele ederken, insan paydasında bütün dünyayı kucaklayabilen, insanları ayrıştırarak saç ve göz rengine göre yaşam hakkı verecek kadar vicdanını kaybetmişlerin karşısında durabilen bilgili, donanımlı, vicdanlı insanların sayısının artması yarınlarımızı daha güzel, daha güvenli ve adil kılacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye'nin, bugün dünyada birtakım devletlerin resmi politikası haline gelen ötekileştirmenin hedef aldığı milli ve manevi değerlerin yüzerce yıllık simgesi olduğunun altını çizerek, "İşte bu yüzden, bizi bilmekle, tanımakla, görmekle bir parça olsun söylenen yalanların, atılan iftiraların, yapılan çarpıtmaların farkına ulaşan her genç zihin, dili, dini, kültürü, ülkesi fark etmeksizin yarınlar için bizim umudumuzdur." diye konuştu.

"SİZLER BİRER BAŞARI SİMGESİSİNİZ" 

Eğitimin umuda açılan kapı olduğunu sözlerine ekleyen Ersoy, yarınların "ben" değil "biz" diyenlerin dünyası olacağını kaydetti.

Bakan Ersoy, öğrencilere başkalarının eğitimine de destek olmalarını tavsiye ederek, "Sizler birer başarı simgesisiniz. 'Bunu ben yapamam. Benim imkanım yok.' gibi, fikrine ve söylemlerine umutsuzluk yerleşmiş çocuklar için umut olunuz. Güzel yarınlar bu iradeyle bu çabalarınızla şekillenecektir. İnşallah hep birlikte bunu başaracağız." dedi.

"ERDOĞAN HAYATINI ONLARA ADADI"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Dünya Beşten Büyüktür" söylemiyle vicdanın ve adil bir dünyanın sesi olduğunun altını çizen Ersoy, Erdoğan'ın insanı, çocukları ve gençleri her şeyin üstünde tutarak mücadele hayatını onlara adadığını, onlar için vakfettiğini söyledi.

Mehmet Nuri Ersoy, forumun Cumhurbaşkanlığı himayelerinde gerçekleştirildiğine dikkati çekerek, güzel sonuçlara, atılacak yeni ve etkili adımlara vesile olması temennisinde bulundu.

Programa katılan öğrenciler, hazırladıkları bir tabloyu Türkiye Mezunları adına Bakan Ersoy'a hediye etti.

Açılış töreni, konuşmaların ardından katılımcıların hatıra fotoğrafı çektirmesiyle sona erdi.

Forumun açılışında konuşan YTB Başkanı Abdullah Eren, bir ülkenin güç tanımını yaparken, dış politikasında gücünü tarif ederken, bu gücü açıklayan o denklem içinde "askeri, istihbari güç" gibi bileşenler olduğunu söyledi.

Haber7 Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Abdullah Eren

Bir ülkenin güç denklemindeki en büyük bileşenlerden birinin de insan kaynağı olduğunu aktaran Eren, bu insan kaynağının sadece kendi vatandaşlarından ibaret olmadığını, sınırları aşan bir gönül coğrafyasına da hitap edebildiğini dile getirdi.

Eren, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye, bulunduğu coğrafya itibarıyla tarihi ve kültürel geçmişi itibarıyla ve bugün sahip olduğu uluslararası siyasetteki misyon itibarıyla, başta gönül coğrafyası olmak üzere dünyanın dört bir tarafındaki ülkelerde ve farklı kıtalarda, yüreği Türkiye'yle atan bir insan kaynağına sahiptir. Tabii bu büyük insan kaynağı, bu büyük gönül coğrafyası içinde en büyük kazanımlarımızdan bir tanesi şüphesiz Türkiye'de eğitimini almış siz kıymetli Türkiye mezunlarımız."

"TÜRKİYE MEZUNLARININ VERİLERİNİ MUHAFAZA ETMEK İÇİN PORTAL OLUŞTURULDU"

Foruma 60 ülkeden 200 mezunun katıldığını kaydeden Eren, 2 gün sürecek forumda 7 oturumda paneller düzenleneceğini aktardı.

Eren, 2017 yılında başlattıkları Türkiye Mezunları çalışması kapsamında 61 ülkede 122 Türkiye Mezunu buluşması yaptıklarını, Türkiye Mezunu Derneği sayısını 34'e çıkardıklarını, 20 ülkede de Türkiye Mezunları Platformu bulunduğunu söyledi.

En önem verdikleri konulardan birinin Türkiye mezunlarının Türkiye ile ilişkilerini koparmamaları olduğunu vurgulayan Eren, "Gönül bağımız çok önemli ama bir de bizim somut olarak teknik işbirliğine ihtiyacımız var. En önemli şey veriler. Türkiye'den mezun olmuş mezunlarımızın verilerini anlamlı bir şekilde bir yazılım tabanında, bir veri tabanında muhafaza etmek için Türkiye mezunları portalını oluşturduk." diye konuştu.

 "BİZLER TÜRKİYE MEZUNLARI İLE GURUR DUYUYORUZ"

Eren, 2022'de 171 ülkeden 170 bin başvuru aldıklarını, 2023 başvurularının başladığını ve devam ettiğini aktardı.

Her yıl 4 bin civarında uluslararası öğrenciyi Türkiye bursları kapsamında Türkiye'ye getirdiklerini kaydeden Eren, şu an itibarıyla 15 binden fazla lisans, yüksek lisans, doktora düzeyinde öğrencinin Türkiye'de üniversitelerde eğitim aldığını belirtti.

Forumda çok kıymetli mezunlar bulunduğunu anlatan Eren, hayatının en güzel yıllarını Türkiye'de geçirmiş, Türkiye'nin uluslararası siyasette yürüttüğü politikaya gönülden inanarak bunu kendi ülkesinde savunan mezunlar olduğunu aktardı.

Eren, "Bizler Türkiye mezunları ile gurur duyuyoruz. İyi ki varsınız, iyi ki Türkiye'ye geldiniz, iyi ki Türkiye'de üniversite eğitimi aldınız ve bizler Türk insanı olarak iyi ki sizi tanıdık. Sizleri tanımış olmaktan dolayı çok mutluyuz." ifadelerini kullandı.

"İKİ KARDEŞ ÜLKENİN İLİŞKİLERİNİ GELİŞTİRMEKTEN GURUR DUYUYORUM"

Forumda konuşan Güney Kore Hanyang Üniversitesi Kültürel Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hee Soo Lee de doktora eğitimini İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü'nde tamamladığını, 2 yıl Marmara Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde yardımcı doçent olarak görev yaptığını, daha sonra memleketine dönerek Güney Kore'de profesör olduğunu anlattı.

40 yıl sonra eğitim aldığı İstanbul'u tekrar ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Prof. Dr. Hee Soo Lee, "40 yıldır bir profesör olarak Türk kültürünü, tarihini öğrencilerime öğretmekten, Kore-Türkiye Dostluk Derneği'nin genel sekreteri olarak iki kardeş ülkenin ilişkilerini geliştirmekten son derece gurur duyuyorum." dedi.

Türkiye'nin Güney Kore'nin bugünkü seviyesine gelmesindeki katkılarına da işaret eden Prof. Dr. Hee Soo Lee, Türkiye'nin ayrıca Güney Kore'ye İslam dininin tohumlarını da ektiğini vurguladı.

İki gün sürecek Türkiye Mezunları Forumu'nun ilk gününde "Teknolojik Dönüşüm ve Kalıcı Değerler", "Küresel Ekonomi ve Yeni Trendler", "Sağlıkta Fırsat Eşitliği", "Küresel Belirsizliklerin Eşiğinde Dünyamızın Geleceği" başlıklarında paneller düzenlenecek.

Forum, Türkiye Mezun Ödülleri programı ile sona erecek.

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63