Türkiye'deki o bölgeler böyle korunuyor! Savunma Politikası Analisti Haber7'ye anlattı

Savunma Politikası Analisti Turan Oğuz, Türkiye'nin teknolojik elektronik taarruz silahlarıyla uyguladığı GPS müdahalesini tüm detaylarıyla Haber7'ye anlattı.

12 Ocak 2023 Perşembe 17:30
Türkiye'deki o bölgeler böyle korunuyor! Savunma Politikası Analisti Haber7'ye anlattı

      Haber7-Özel

Savunma Politikası Analisti Turan Oğuz, sosyal medya hesabı üzerinden çok çarpıcı paylaşımlarda bulundu. Türkiye'nin içinde olduğu bölge ile ilgili bir harita paylaşan Oğuz, güvenlik nedeniyle şu anda Türkiye ve Rusya'nın GPS'e en fazla müdahale eden iki ülke olduğunu söyledi. Oğuz GPS müdahalesinin ne demek olduğunu, bunun neden ve nasıl yapıldığını bütün detaylarıyla Haber7'ye anlattı.

SİLAHLARIN HEDEFLERİ VURMASI ENGELLENİYOR

Turan Oğuz, GPS müdahalesinin dünyadan 20.000 km uzakta görev yapan uydulardan 50 watt gibi çok küçük güçlerle gönderilen zayıf frekanslar olduğunu söyledi. Bu frekansların bazı elektronik taarruz sistemleri vasıtasıyla kolayca köreltilebildiğini belirten Oğuz, "Her türlü uçaklar, helikopterler, İHA'lar ve her türlü kara, hava, deniz taşıtları ile füzeler, silahlar ve komuta kontrol sistemleri bu elektronik taarruz sistemleriyle karıştırılarak hedef konumlarına ulaşmaları veya silahları ile hedeflerini vurmaları engellenebiliyor." dedi. 

GPS ENGELLEMESİNİ KİM YAPIYOR?

Bu uygulamayı belli teknolojik güce sahip olan ülkeler tarafından stratejik bölgeler için zaman zaman yapılan bir engelleme olduğunu ifade eden Turan Oğuz, 'Bu köreltmeyi kim yapıyor?' sorusuna "Bu Kara Kuvvetleri olabilir, Hava Kuvvetleri olabilir, Deniz Kuvvetleri olabilir, MİT olabilir, Emniyet Genel Müdürlüğü olabilir, Sahil Güvenlik olabilir, Jandarma olabilir yani gerekli göre tüm güvenlik güçleri yapabilir." şeklinde cevap verdi. 

ANKARA İSTANBUL VE BOĞAZLAR'DA SÜREKLİ YAPILIYOR

Oğuz, GPS müdahalesinin kritik bölgelerin korunması amacıyla yapıldığını belirterek bu uygulamanın Ankara, İstanbul ve Boğazlar'da genelde yapıldığını söyledi. Oğuz, uygulamanın genel olarak Karadeniz (Gaz arama ve boğaz yaklaşma alanı), Ankara, Adana (İncirlik) İstanbul (Şehir ve Boğaz), Sinop (Atış Alanı), Ağrı (Ermenistan sınırı), Edirne (Keşan/Baykar), Çanakkale (Boğaz) ve KKTC'de yapıldığını açıkladı.

Türkiye'nin güvenlik için GPS'e orta/yüksek seviyede müdahale ettiği bölgeler şu şekilde sıralandı;

  • Karadeniz (Gaz arama ve boğaz yaklaşma alanı)
  • Ankara
  • Adana (İncirlik)
  • İstanbul (Şehir ve Boğaz)
  • Sinop (Atış Alanı)
  • Ağrı (Ermenistan sınırı)
  • Edirne (Keşan/Baykar)
  • Çanakkale (Boğaz)
  • KKTC

HER ÜLKEDE BU TEKNOLOJİ YOK

Bu müdahalenin Avrupa'nın sadece güçlü ülkelerinde yapılabildiğini ifade eden Oğuz, Belçika, Hollanda ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerde elektronik taarruz sistemi olmadığını düşündüğünü belirtti. Oğuz, Elekronik taarruzu daha çok savaş halinde olan Rusya ve İsrail gibi ülkelerin yoğun olarak kullandığını ekledi. 

Türkiye'nin Suriye'ye düzenlediği harekatlar esnasında bu uygulamayı çok yoğun olarak kullandığını ifade ederek, "Şu andaki haritalarda gördüğünüz bir barış zamanı olduğu için Türkiye'nin kendini korumak için yaptığı müdahaleler" dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63