Uğur Dündar sordu Kemal Kılıçdaroğlu cevapladı: Babacan, Davutoğlu ve adaylık açıklaması

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Uğur Dündar'ın programına konuk oldu. CHP lideri adaylık sorusuna cevap verdi. Kılıçdaroğlu, tartışmaya neden olan Davutoğlu ve Babacan'ın sözleriyle ilgili de açıklama yaptı.

14 Ocak 2023 Cumartesi 23:00
Uğur Dündar sordu Kemal Kılıçdaroğlu cevapladı: Babacan, Davutoğlu ve adaylık açıklaması

tv100'de yayınlanan Uğur Dündar ile Haftanın Panoraması programının ilk konuğu Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu oldu. CHP lideri adaylık sorusuna cevap verdi.

Dündar Kılıçdaroğlu'na ''Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda liderler arasında istişareler yapılacağı belirtilmişti. Bu süreçte sizin adaylığınız gündeme geldi mi, siz cumhurbaşkanı adayı olacak mısınız?'' sorusunu yöneltti.



Kılıçdaroğlu şu cevabı verdi;

Uğur Bey, siz medya dünyasının önemli bir aktörüsünüz. Doğal olarak açık ve net sorular soruyorsunuz. Bütün samimiyetimle ifade edeyim. Altı liderin olduğu masada, cumhurbaşkanı adayının nitelikleri konusunda daha önce bir görüş birliğine vardık. Bunu bir bildiriyle kamuoyuna duyurduk. Ama son toplantıda cumhurbaşkanlığı adaylığı konuşulmadı. Herhangi bir tartışma da olmadı. Bu konuda liderler acele de etmiyorlar. Önce üzerinde görüş birliğinin sağlandığı bir metin olması lazım, yani bir hükümet programı olması lazım.

Bu yol haritası üzerinde yaklaşık 3-4 aydır her parti ayrı ayrı kendi içinde ayrıca birer genel başkan yardımcısı ve başkanlığında da onlar da altı kişi toplanıyorlar, son şeklini veriyorlar. Üzerinde uzlaşma olmayan metinler genel başkanlara sunuluyor. O konuda da görüş birliği en son toplantıda sağlandı. Büyük bir olasılıkla yol haritası ve hükümet programı çıkıp, neyi nasıl yapacağımız hangi amaçları güttüğümüz, hangi zaman diliminde neye odaklanacağımız konusunda yol haritası çıkarsa sıra cumhurbaşkanlığı adayının belirlenmesine gelecek.

DAVUTOĞLU VE BABACAN AÇIKLAMASI

Kılıçdaroğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun sözleriyle ilgili soruya cevap verdi.

CHP lideri şu açıklamaları yaptı;

Bakanlıklar konuşulmadı. Önce bir hükümet programı çıksın. Neyin üzerinde anlaşıyoruz. Onu kamuoyuyla paylaşacağız ondan sonraki aşama. Sırasıyla gelecek zaten. Hepimiz Türkiye'nin geleceğinden endişe duyuyoruz. O endişeyi gidermek için bir aradayız. Hepimizi bir araya getirende demokrasi özlemi. Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi, DEVA Partisi bakıldığı zaman altı liderde ülkemize demokrasi gelsin, ülkemize huzur gelsin, süratle büyüyelim kalkınalım.

Elbette farklı ayrı partileriz. Dolayısıyla bizi bir araya getiren temel hedef demokrasi, ülkemize yeniden getirmek. Bunu şöyle ifade ediyoruz. Cumhuriyetin ikinci yüzyılında cumhuriyetimizi demokrasiyle taçlandırmak. Sayın Davutoğlu'nun ve Sayın Babacan'ın izleme şansım olmadı ama gazetelerden ve dolayısıyla sosyal medyadan okuma imkânımız oluyor. Örneğin Babacan'a soruyorlar. Cumhurbaşkanlığıyla ilgili. Evet diyor altı lider beni seçerse kazanırım. Evet doğru. Altı lider bir kişiyi cumhurbaşkanı adayı belirledikten sonra altı liderde arkasında duracağız adayımızın kazanması için çalışacağız. Bu yanlış bir şey değil. Onu değil de başka biri seçilirse yine arkasında duracağız. Bu konuşulmadı. Ama buradan bir şey alıp da vay şöyle yapıyor böyle yapıyor diye cumhurbaşkanlığıyla ilgili bunlar spekülasyonlar içinden cımbızla alınıyor.



Şunu kimse unutmasın, buradan bütün vatandaşlarıma sesleneyim. Akıl akıldan üstündür diye atalarımızın söylediği. Benim görmediğimi başka bir lider görmediğimi başka bir lider görebilir. Benim unuttuğumu bir başka biri hatırlatabilir. Dolayısıyla uygarca bir araya gelip bir meseleyi nasıl çözebiliriz diye oturup konuşmanın kavga etmek olmadığını tam aksine ülkenin çıkarı için bir araya geldiğimizi herkesin bilmesi lazım. Meral Hanım oldukça sağduyulu, hareket ediyoruz, oturuyoruz, konuşuyoruz, tartışıyoruz. Davutoğlu öyle, Babacan öyle, Temel Bey öyle, Gültekin Bey öyle. Görüş farklılıkları olabilir mi? Olabilir tabii. Ama sonuçta bunu nasıl ortaklaştırabiliriz. Hangi amaçla nasıl kaleme alabiliriz kamuoyuna açıklarken. O çerçevede yapıyoruz.

Cumhurbaşkanı adayı vesayet altında olacak. Hayır efendim. Liderler cumhurbaşkanını destekleyecekler, cumhurbaşkanının seçilmesi için ellerinden gelen çabayı gösterecekler. İmza olur, sayın Davutoğlu'nun söylediği. Eğer Cumhurbaşkanı yardımcısı olunacaksa onlarında birere görevleri olacak tabii doğal olarak. Belli yerlere imza atacaklar tabii. Oraya gelip de sadece oturup böyle aylık almak yok. Sorunlar varsa sorunları oturup beraber çözeceğiz. Güç birliği yapacağız orada. Yoksa cumhurbaşkanını engellemek, onu çalışamaz noktaya getirmek değil tam tersine cumhurbaşkanının çok iş yapmasını sağlamak için, onu desteklemek için. Gelen talepler olacak, vatandaştan gelen talepler olacak, kurumlardan gelecek talepler olacak. Bu talepler alınacak değerlendirilecek.

Altı liderin bir arada olması işlerin süratle gerçekleşmesi içinde çok önemli bir fırsat. Çok sayıda bakanlık var. Ama altı lider oturup belli bir konuda karar verdiği andan itibaren bütün bakanlar aynı şeyi süratle yapacak. Yani iş akıl ve mantık süzgecinden geçtikten sonra süratle uygulamaya gelecek. Yoksa bir arada hatırlatıyordu. Yok efendim masanın altında şu var, masanın üstünde şu var.

HDP'NİN ADAY ÇIKARMASI

HDP'nin aday çıkarmasıyla ilgili soruya Kılıçdaroğlu, ''HDP'yle ilgili benim bir şey söylemem siz de hak verirseniz doğru değil. Ama tabii ben şahsen altılı masadan tümüyle bağımsız olarak CHP'nin genel başkanı olarak ifade edeyim şahsen bir cumhurbaşkanı demokrasiden yana tavır alan bir cumhurbaşkanı adayı çıktığında demokrasiyi savunan herkesin cumhurbaşkanı adayına destek vermesi lazım. Tabii HDP'ye de Türkiye Cumhuriyeti’nde vatandaşların oylarıyla seçtiği parlamentoya taşıdığı haftada bir kez TBMM'nin yönettiği saygın bir parti. Biz bütün partilerle ilişkimiz var. AK Parti'yle nasıl görüşüyorsak MHP'yle nasıl görüşüyorsak HDP'yle de görüşüyoruz. Herhangi bir sorunumuz yok. Bayramlaşmayı tüm partilerle yapan tek partiyiz. Onu da ifade edeyim.'' diye cevap verdi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63