Uyarı yapıldı: Lapa lapa kar geliyor: İstanbul, Bursa, Bolu, Kocaeli bu tarihte donacak!

Son dakika: Sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi akıllara "Kar yağışı ne zaman olacak?" sorusunu getirdi. Yoğun kar için tarih veren uzmanlar en çok İstanbul, Bursa, Bolu, Kocaeli gibi illerin etkileneceğini söyledi.

28 Kasım 2022 Pazartesi 16:30
Uyarı yapıldı: Lapa lapa kar geliyor: İstanbul, Bursa, Bolu, Kocaeli bu tarihte donacak!

Son dakika haberi... Meteoroloji Genel Müdürlüğü 28 Kasım hava durumu raporunu yayımladı. Yapılan son değerlendirmelere göre çok sayıda il için çok kuvvetli sağanak yağış beklenirken uzmanlar ise İstanbul'da etkili olması beklenen kar için tarih verdi.

10 Aralık tarihinden itibaren kış ayının etkilerinini hissedilmeye başlanacağını belirten uzmanlar soğuk ve sert bir kış yaşanacağını ifade ediyor.

Yurt genelinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara'nın batısı ve Kıyı Ege ile Denizli, Manisa çevreleri ve İstanbul'un kuzey ilçelerinin sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların, Muğla çevrelerinde kuvvetli, Datça, Bodrum ve Marmaris'de yerel olarak çok kuvvetli olması bekleniyor.

MARMARA BÖLGESİ İÇİN KAR UYARISI

Öte yandan uzman isimler Marmara Bölgesi için kar tarihi verdi.

Uzmanlar İstanbul, Bursa, Bolu, Kocaeli, Çanakkale, Tekirdağ, Balıkesir gibi yerlerin ocak ayında yoğun kar yağışı etkisi altında olacağını belirtiyor.

Kasım ayında olmamıza rağmen hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Özellikle İstanbul Kasım ayında adeta baharı yaşadı.

Haliyle "Türkiye genelinde kar yağışı ne zaman etkili olacak?" sorusunun cevabı merak konusu oldu. Meteoroloji Uzmanı Güven Özdemir, A Haber canlı yayınında konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

 Meteoroloji Uzmanı Güven Özdemir, şu ifadeleri kullandı: 

Mevsim itibarıyla Aralık ayı girmek üzere. Havalar soğumaya başladı. Dünya modellerine baktığımızda, ocak, şubat ve mart aylarında kar yağışını bekliyoruz.

Neden? Kutuplardaki buzulların artması, Sibirya'daki yoğun kar yağışlarının aralıksız devam etmesi o bölgedeki soğuk hava kütlelerinin etkisini Türkiye'ye doğru sarkacağını gösteriyor.

Karadeniz üzerinden aralık ayı sonu itibarıyla bekliyoruz aralıklı da olsa. Mart ayına kadar kar yağışlarına neden olacak.

La Nina etkisi de var tabii. Bu zaten 1 yıldan fazla devam ediyor. Mayıs ayına kadar La Nina yavaş yavaş etkisini kaybedecek.

Kar yağışı ne zaman başlayacak?

İSTANBUL'A NE ZAMAN KAR YAĞACAK?

Tahminler doğrultusunda Aralık ayının son haftasında ve ocak ayından itibaren aralıklı olarak kar yağışı bekliyoruz.

Tabii ki Karadeniz ve Balkanlar üzerinden geleceği için Sibirya kökenli olacaktır. Okyanuslar ve denizlerimiz sıcak halen.

Deniz etkisini de artırarak bir girdap oluşturup alçak basınç hareketleriyle karaya çıktığı zaman hızlanacaktır.

Geçen sene 24 Ocak'ta İstanbul'daki yoğun kar yağışının benzerlerini görebileceğiz.

KAR YAĞIŞINDAN EN ÇOK İSTANBUL, BURSA, BOLU, KOCAELİ, ÇANAKKALE, TEKİRDAĞ VE BALIKESİR GİBİ İLLER ETKİLENECEK

Afyon Kocatepe Üniversitesi'nden İklim Bilimci Dr. Okan Bozyurt, yaptığı değerlendirmede Aralık'ın 10-15'i arasında ilk ciddi kış provası yapılacağını aktardı.

Bozkurt sözlerine şu şekilde devam etti:

"Aralık'ın 20'sinden sonra özellikle yılbaşından itibaren 2022-2023 La Nina kışı tam olarak etkisini yansıtmaya başlayacak ve ocak ayında da çok ciddi anlamda yoğun ve etkili kar yağışları bekliyoruz.

Bu yoğun kar yağışı en fazla Marmara bölgesini etkileyecek. İstanbul, Bursa, Bolu, Kocaeli, Çanakkale, Tekirdağ, Balıkesir gibi yerler etkilenecek."

Son dakika: İstanbul'a kar ne zaman yağacak?

LA NİNA ETKİSİ!

2022-2023 kış mevsiminin sert geçeceğini vurgulayan uzmanlar, şehir merkezlerine kar yağışının 10-15 Aralık gibi başlayacağını olacağını öngörüyor. Ayrıca La Nina kışı ile birlikte gece ve gündüz sıcaklıkları arasında 20 derecelik sert sıcaklık farklarının yaşanacağı belirtiliyor.

Son dakika: Kar ne zaman yağacak?

LA NİNA NEDİR?

La Niña, daha geniş El Niño-Güney Salınımı iklim modelinin bir parçası olarak El Niño'nun daha soğuk karşılığı olan okyanus ve atmosferik bir fenomendir. La Nina, pasifik okyanusu üzerinde etkili olan bir hava akımına verilen ad olarak adlandırılabilir. Pasifik üzerinde bulunan basınç sistemlerine etki eden La Nina, Türkiye üzerinde direkt etki gösteremez fakat Pasifik üzerinde gösterdiği etki dolaylı yoldan Türkiye'yi de etkisi altına alır. La Nina kuvvetlendiği zaman dünya soğuma evresine giriyor ve buzul miktarları artıyor. La Nina döneminde sıcak sular Asya kıtasına doğru giderken, ABD ve diğer bölgelerde hava soğumaktadır.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63