Yeni kriz için geri sayım başladı! Yüzde 77'ye yükseldi, 'Altın' Türkiye'nin elinde

Kovid-19 salgını sonrası yeniden şekillenen küresel tedarik zinciri beraberinde yeni sorunları da getirdi. Tedarik krizi her gün biraz daha çıkmaza girerken, Türkiye ise elindeki üretim kalitesi ve jeopolitik konumu sayesinde 'altın' ülke konumunda...

15 Ekim 2021 Cuma 15:46
Yeni kriz için geri sayım başladı! Yüzde 77'ye yükseldi, 'Altın' Türkiye'nin elinde

Haber7 / Fuat Öner

Pandeminin başında üretimlerin durması ve ardından gevşeme ile artan talep şoku küresel tedarik zincirinde tüm dengeleri alt üst etti.

YENİ KRİZ İÇİN GERİ SAYIM: YÜZDE 77'YE YÜKSELDİ

Şu anda dünyanın en büyük limanları, %77 oranında yavaşlayan ve biriken işlerle karşı karşıya kalmış durumda. Hem boş konteyner bulmak büyük bir şansa dönüşmüş hem de fiyatlar pandemi öncesine göre yüzlerce kat artmış durumda.

Her geçen dön daha da kötüleşen bu durum, küresel tedarik zincirinde her an patlayabilecek bir krize döndü.

ALTIN KONUM TÜRKİYE

Pandemi ile beraber ülkeler sınırlarına daha yakın konumda bulunan lokasyonlardan ticareti seçerken bu eksenin Çin'den kaymasına neden oldu.

Yaşanan üretim, tedarik ve maliyet etkenleriyle beraber bir çok Avrupalı ve ABD'li şirket Çin'de üretimi ciddi ciddi tartışır duruma gelirken, Türkiye ise sahip olduğu jeopolitik konum sayesinde 'altın konumunu' güçlendirdi.

Türkiye, tam 1,3 milyar insanın yaşadığı ve 26 trilyon dolarlık ekonomiye sahip Avrupa, MENA( Orta Doğu ve Kuzey Afrika)  ve Orta Asya pazarına 4 saatlik uçuş mesafesinde. Bunların yanı sıra Türkiye'nin AB ile Gümrük Birliği ve 20'den fazla ülke ile Serbest Ticaret Anlaşması (STA) bulunuyor. 

REKORLAR KATLANARAK DEVAM EDİYOR

Öte yandan Türkiye’nin üretim ve ihracat odaklı büyüme performansı, küresel tedarik zincirinin yeni merkez olma üssü konumunu bu dönemde oldukça fazla güçlendirdi. Üretim kalitesi ve lojistik imkânları nedeniyle özellikle Avrupa'dan Türkiye’ye yönelen siparişleri yetiştirmek için ihracatçı firmalar geceli gündüzlü çalışıyor. Bu dönemde Türkiye Son 13 ayın 11’inde aylık ihracat rekoru kırdı. 12 aylık dönemde 212 milyar doların üzerinde ihracat yaptı. Eylül ayı ihracatı yüzde 30’luk artışla 20 milyar 783 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.

AVRUPALI MARKALARIN TEK SEÇENEĞİ TÜRKİYE

Bu yüzden de yakın dönemde dünya devi şirketlerden peş peşe Türkiye atağı gelmeye başladı. Özellikle Çin ve Asya ülkelerinden tedarik sıkıntısı yaşayan Avrupa'lı firmalar için kaçınılmaz tek yok Türkiye'ye çıkıyor. İsveçli mobilya şirketi IKEA, Polonya merkezli hazır giyim firması LPP, Alman ilaç firması Boehringer Ingelheim ve Belçika merkezli uluslararası paketleme şirketi DW Reusables Türkiye yatırımı için ilk harekete geçen şirketlerden oldu. Ayrıca hali hazırda İzmir'de üretim gerçekleştiren Alman moda devi Hugo Boss da Türkiye'ye yeni yatırım kararı aldı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63