Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Kapadokya, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte gökyüzünü süsleyen sıcak hava balonlarıyla yeniden gündemde. Ancak bu kez manzaranın değil, fahiş fiyatların konuşulduğu bir dönem yaşanıyor.
Göreme beldesi ile Avanos ilçesine bağlı Çavuşin köyü arasındaki kalkış alanlarından her sabah onlarca balon havalanıyor. Pilotların kontrollerinin ardından gökyüzüne yükselen balonlar, bölgeye gelen binlerce turiste eşsiz bir manzara sunuyor.
Ancak son dönemde balon turlarının fiyatları dikkat çekici biçimde arttı. Kapadokya’da 1 saatlik sıcak hava balonu turu 300 euroya kadar çıktı. Türk lirası karşılığı yaklaşık 10 bin TL olan bu ücret, yabancı turistler için olağan görülürken, yerli ziyaretçiler için ulaşılması güç hale geldi.
Yerli turistler, yüksek fiyatlar nedeniyle uçuşlara katılamıyor; çoğu, balonların gökyüzüne yükselişini uzaktan izleyip fotoğraf çekmekle yetiniyor.
Eski Görüntüler Yeniden Gündemde
Geçtiğimiz yıl çekilen bir videoda, bir vatandaşın balon işletmecisine “Abi senin balonlar ne kadar?” diye sorması ve aldığı “250 eurodan aşağıya kolay kolay bulamıyorsun” cevabı sosyal medyada yeniden dolaşıma girdi.
İşletmeci, biletlerin bazı dönemlerde karaborsada 350–400 euroya kadar satıldığını belirterek, “Uçmadığında paslanıyor, bir gün geriye o zaman açık artırma gibi oluyor” ifadelerini kullanmıştı.
Balon işletmecileri, uçuşların yaklaşık 50 dakika ile 1 saat arasında sürdüğünü, bir balona 20–25 kişinin binebildiğini ve sezon dönemlerinde “balonlarda yer bulmanın neredeyse imkânsız” hale geldiğini aktarıyor.
Turizm uzmanları, artan döviz bazlı fiyatların yerli turistleri bölgede pasif gözlemci konumuna ittiğini, bunun da iç turizme olumsuz yansıdığını belirtiyor.
Kaynaklar: Anadolu Ajansı, BBC Türkçe, TRT Haber, Hürriyet Daily News
Florya Gazetesi Haber Merkezi