ABD ile Venezuela arasındaki gerilim, Karayipler ve Doğu Pasifik’te “uyuşturucu ile mücadele” gerekçesiyle yürütülen ABD operasyonlarının genişlemesiyle yeni bir boyuta taşındı. Donald Trump yönetiminin son haftalarda bölgeye askeri sevkiyatı artırması, Washington ve Caracas arasındaki karşılıklı açıklamaların sertleşmesine neden oldu.

İngiltere sularında Rus gemisi krizi! 'Askeri seçeneklerimiz hazır'
İngiltere sularında Rus gemisi krizi! 'Askeri seçeneklerimiz hazır'
İçeriği Görüntüle

Venezuela Devlet Başkan Yardımcısı Delcy Rodríguez, Caracas’ta düzenlenen Ulusal Tarih Ödülü töreninde yaptığı konuşmada, ABD’nin askeri faaliyetlerini “doğrudan tehdit” olarak nitelendirdi. “Biz bağımsız bir cumhuriyet olmaya devam edeceğiz, asla başka bir ülkenin eyaleti olmayacağız.” ifadelerini kullanan Rodríguez, muhalif lider María Corina Machado’nun ülkeyi “51. eyalet yapma” söylemlerine de sert tepki gösterdi. Venezuela’nın iki aydır “psikolojik bir savaşla” karşı karşıya olduğunu vurgulayan Rodríguez, halkın hiçbir dönemde teslim olmadığını ve ulusal iradeyi korumakta kararlı olduğunu söyledi.

İçişleri Bakanı Diosdado Cabello ise devlet televizyonu VTV’de yaptığı açıklamada, olası bir işgal senaryosuna karşı hazırlıkların sürdüğünü belirtti. Cabello, devletin hem afet durumlarında hem de ulusal güvenlik tehditlerinde sahada olacağını dile getirerek, “Ülkemizi işgal etmenin çok kolay olduğunu düşünen varsa, ona karşı da orada olacağız.” ifadelerini kullandı.

Trump yönetimi halihazırda Karayipler’de donanma ve hava unsurlarını içeren geniş çaplı bir operasyon yürütüyor. Eylül ayından bu yana uluslararası sularda yaklaşık 20 tekneye yönelik saldırı gerçekleştirildi; bu saldırılarda en az 76 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Operasyonun genişlemesiyle birlikte ABD’nin en büyük uçak gemilerinden USS Gerald R. Ford, Güney Komutanlığı sorumluluk sahasına girerek bölgede görev yapan sekiz ABD Donanması gemisine katıldı. Uçak gemisinde dört bini aşkın asker, taktik savaş uçakları ve taarruz helikopterleri bulunuyor.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro ise Washington’ın askeri baskısına karşılık, ülke genelinde 4,5 milyon kişilik milis gücünü seferber ettiklerini açıklamıştı. Maduro yönetimi, herhangi bir dış saldırının “eşit güçle püskürtüleceğini” savunuyor.

Kaynaklar: Reuters, BBC, The Guardian, Washington Post
Florya Gazetesi Haber Merkezi

Kaynak: RSS