New York — (Florya Gazetesi Haber Merkezi)

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun Birleşmiş Milletler (BM) 80. Genel Kurulu'nda yaptığı konuşma sırasında çok sayıda ülke temsilcisinin salondan ayrılması ve dışarıda yoğun protesto gösterileri düzenlenmesi dikkat çekti. Netanyahu, konuşmasında Gazze başta olmak üzere bölgedeki güvenlik politikalarını savunurken, bazı delegasyonlar bunu protesto ederek salonu terk etti.

Salondan ayrılma anları hem fotoğraf hem de görüntü kayıtlarına yansıdı; bazı katılımcılar ayrılırken “Özgür Filistin” sloganları attı. BM binası girişinde toplanan göstericiler de gelen ülke delegasyonlarına “Neden Netanyahu’yu dinlemeye gidiyorsunuz?” şeklinde tepki gösterdi. Güvenlik görevlileri, Netanyahu’nun konuşması süresince salonda herhangi bir olayın yaşanmaması için yoğun güvenlik önlemleri aldı.

İran heyeti ise Netanyahu konuşurken, İsrail’in saldırılarında yaşamını yitiren sivillere ait fotoğrafları masalara bırakarak salonu terk etti; bu hareket diplomatik tepkinin sembolik bir ifadesi olarak yansıtıldı. Birçok uluslararası haber kuruluşu, delegelerin toplu şekilde ayrılmasının, İsrail’e yönelik küresel düzeyde artan eleştirinin somut göstergesi olduğunu öne sürdü.

Netanyahu konuşmasında İran’ı bölgesel bir tehdit olarak nitelendirip, İsrail’in İran’a yönelik operasyonlarını meşru savundu; ayrıca Hamas’a yönelik askeri hedeflerin sürdürüleceğini belirtti ve rehinelerin serbest bırakılması çağrısında bulundu. Başbakan, bazı ülkelerin kapalı kapılar ardında İsrail’e destek verdiğini iddia etti. Bu söylemler, konuşmayı protesto eden delegeler ve dışarıdaki göstericiler tarafından tepkiyle karşılandı.

Türkiye ve ABD arasında nükleer işbirliği zaptı imzalandı
Türkiye ve ABD arasında nükleer işbirliği zaptı imzalandı
İçeriği Görüntüle

BM’deki bu gelişmeler, küresel diplomasi arenasında İsrail’e yönelik algının tartışıldığı bir dönemle çakışıyor: bazı ülkeler Filistin devletini tanıma adımlarını hızlandırırken, uluslararası hukuk süreçleri ve insan hakları raporları da çatışmanın hukuksal ve insani boyutlarını gündemde tutuyor. Genel Kurul haftası boyunca yaşanan bu gerilimler, bölgesel istikrar ve insani yardımların ulaştırılması konusundaki tartışmaları daha da yoğunlaştırdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da konuya ilişkin açıklamalarında İsrail’in uluslararası alanda yalnızlaşmaya başladığını savunarak, Gazze’deki insani durum ve çocukların görüntülerinin vicdani bir uyanışa yol açtığını dile getirdi. Erdoğan, “Filistin davası”nın daha görünür hâle geldiğini vurguladı. Bu tür üst düzey tepkiler, BM kürsüsünde gözlemlenen diplomatik gerilimi destekleyen ifadeler olarak değerlendiriliyor.


Florya Gazetesi Haber Merkezi