“Gönüllülük motivasyonu yüksek bir toplumuz”

Fikret Yiğit
Fikret Yiğit
05 Ekim 2023 Perşembe 02:15
“Gönüllülük motivasyonu yüksek bir toplumuz”
"Gönüllülük motivasyonu yüksek bir toplumuz"

Gönüllülerdeki en yaygın motivasyon kaynağı insani sorumluluk duygusu ve afet deneyimi olduğunu dile getiren İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gamze Kağan, “Ülkemiz bir afet bölgesi olması sebebiyle zaten afet deneyimi olan kişi sayısı fazla olup, afetlerde gönüllü olma motivasyonu yüksek bir toplum olduğumuzu söyleyebiliriz.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Program Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Gamze Kağan, vicdani bir sorumluluk ve insanlık görevi olarak görülen afet gönüllüsü olmanın önemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Afetlerde gönüllülük çalışmalarının, afet öncesinde afet risklerini yok etme ya da azaltma ile ilgili faaliyetler, afet sonrası müdahale faaliyetleri ve afet sonrası iyileştirme faaliyetleri olarak çok geniş bir kapsamda karşımıza çıktığını belirten Kağan, “Bu kapsamda afet öncesi riskleri azaltmak için toplumda farkındalık oluşturma çalışmaları, afete hazırlık çalışmaları, afetlerle ilgili eğitim çalışmaları yapılıyor. Afet sonrası müdahale için ise arama kurtarma, ilk yardım, yiyecek, içecek, giyim, barınma gibi ihtiyaçların lojistik desteği, afet sonrası iyileştirme içinse ruhsal, ekonomik ve kültürel destek gibi çalışmalar yapılıyor. Afet gönüllülerinin, sadece afet sonrası değil öncesi olan risk azaltma aşaması için de çok önemli rolleri bulunuyor.” dedi.

Toplumun tamamı hatta tüm dünya sosyal ve psikolojik olarak yara alıyor

Doğal afetlerden toplumun büyük bir kısmının etkilendiğine vurgu yapan Dr. Öğr. Üyesi Gamze Kağan, “Özellikle yakın zamanda yaşadığımız Kahramanmaraş depremi gibi yüzyılda bir gelen çok geniş bir coğrafyayı kapsayan ve büyük yıkım yaşatan afetlerde öncelikle afetin olduğu bölgede yaşayan ya da afet sırasında bölgede yıkıma şahit olan ve kayıp yaşayan kimseler, sonrasında afet esnasında yakınları olan kimseler ve son olarak afetin verdiği kayıpları, zararları öğrenerek şahit olan kimseler olarak toplumun tamamı hatta tüm dünya sosyal ve psikolojik olarak çeşitli şekillerde yara alıyor.” dedi.

Birlik, beraberlik dayanışma iyi geliyor…

Dr. Öğr. Üyesi Gamze Kağan, zor zamanlarda birlik, beraberlik ve dayanışmanın insana iyi geldiğini dile getirerek, Kahramanmaraş depremi sonrasında üniversitenin Kızılay kulübü gönüllü öğrencileriyle afet bilinci oluşturma faaliyetleri düzenlediklerini anlattı. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63